Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen försvarar Sjöström: ”Tycker inte det är konstigt”

Anna-Karin Kammerling.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Sarah Sjöström.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Anna-Karin Kammerling på SM 2008.
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Anna-Karin Kammerling slutade med simning redan när hon var 27 år.

Sedan dess har hon suttit i styrelsen för ett hockeylag, byggt sitt drömhus från grunden och under sim-EM i Glasgow är hon återigen expert för Radiosporten.

– Jag kan sakna tävlandet och gemenskapen, säger hon.

OS 2008 blev det sista vi såg av Anna-Karin Kammerling på den stora simscenen. Men i det dolda har hon haft fullt upp sedan dess. 

I dag är hon affärsutvecklare på ett fastighetsbolag och har tre barn som alla är under tio år. Den enda riktiga kontakten hon har med simningen är hennes röst. 

Kammerling har länge jobbat som expert för Radiosporten under stora mästerskap och sim-EM i Glasgow som börjar i helgen är inget undantag. 

– Simningen har varit en jättestor del i mitt liv och visst saknar man vissa delar i det. Samtidigt är jag supernöjd med att få vara på plats och följa det fortfarande, säger hon.

– Även om det har blivit många år med radion är det inte som att jobba med fotboll eller hockey där det är matcher varje helg. Kan man dessutom få följa Sarahs (Sjöström, reds. anm.) framgångar blir det ännu roligare. Det kommer dröja i svensk simning innan vi får se någon som henne igen. När jag själv simmade var det aldrig så att jag satt och följde simningen på samma sätt.

Kritiserad för spelreklam

Kammerling har tidigare hyllat Sjöström som den största svenska simmerskan genom tiderna.

– Jag tror att hon kommer fortsätta stå för fenomenala resultat i EM och plocka hem ett antal medaljer, säger hon.

I tidigare intervjuer har Sjöström sagt att Kammerling var en av hennes barndomsidoler som liten.

– Jag har hört det. När hon kom upp i landslaget var jag en av de äldre som varit med ett tag. Det är kul och häftigt att kunna säga det. Nu är det omvänt, nu är det jag som njuter av hennes framgångar.

Sjöström har den senaste tiden fått kritik för hennes reklamsamarbete med spelbolag, som något som skulle främja spelberoende.

Kammerling tar hennes sida i diskussionen.

– Jag tycker inte det är konstigt att göra det valet och gå in i sådana samarbeten. Hon måste ha gjort en noggrann avvägning och man måste se till hela hennes resa. Det är klart det finns problem men det handlar om att göra saker med måtta, säger hon.

Anna-Karin Kammerling och Sarah Sjöström under OS 2008.
Foto: © Bildbyrån

Byggde sitt eget drömhus

Efter den egna elitkarriären har Anna-Karin Kammerling tillsammans med sin make Jesper Åhlin byggt ett eget hus på Alnö utanför Sundsvall. 

Förberedelserna med det 300 kvadratmeter stora huset, med sju meters takhöjd, började redan inför OS 2008.

– Det blev bra styrketräning att hålla på att röja massor av sly och avverka skog. Det har varit en spännande resa, säger Kammerling.

– I och med att jag alltid haft saker att styra med så har jag aldrig haft funderingar på att det skulle uppstå någon tomhet efter karriären. Däremot kan jag sakna tävlandet och gemenskapen, men det gäller att hitta ett driv i något annat.

Anna-Karin Kammerling tillsammans med maken Jesper Åhlin.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

”Det är unikt och häftigt”

Finns det kvar likheter i ditt liv nu och ditt liv då, när du hade simningen?

– Det är klart man har kvar ett driv att lyckas med det man tar sig an. Men det är ganska stor skillnad på idrotten där man jobbar under så otroligt långa perioder för att prestera inom loppet av bara några sekunder. Sen kan det vara fyra år till nästa stora tävling. 

– Det är svårt att hitta i vanliga arbetslivet, själva kicken det kan ge att under så lång tid jobba och prestera. Det är unikt och häftigt.

När du tänker tillbaka på din karriär, vilka sekunder dyker upp i ditt huvud då?

– Det är nog första gången jag slog världsrekord i Halmstad. Det var speciellt och länge sedan någon svensk slog världsrekord innan det. Sedan är det nog OS-bronset som vi tog i lag 2000. Det finns ett par såna stunder.

Öppen för att komma tillbaka

Kammerling har även hunnit med ett antal udda uppdrag som ändå varit kopplade till idrott. Ett av dem var att sitta i styrelsen för hockeylaget Timrå. 

– Jag satt där i ett år så det var en kort period. Jag tycker det är roligt, oavsett vad det handlar om, att göra saker som utvecklar mig.

Du slutade med simning när du var 27 år. För en utomstående kan det låta ganska ungt?

– Ja, det är klart att inom många idrotter håller man på lite längre, det kanske har att göra med den ekonomiska situationen som inte direkt möjliggör en längre karriär. För egen del kände jag mig klar. Jag var sugen på att göra något annat.

Kan du tänka dig att närma dig simningen igen?

– Jag tycker simningen är fantastiskt rolig fortfarande och skulle absolut vara öppen för det. När och om det sker får vi se. Kanske vill barnen börja med det och då kan jag tänka mig att kliva tillbaka. Just nu är det fullt upp som det är ändå, säger Anna-Karin Kammerling.