Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jeanette Ottesen satsar mot OS – för sin dotter

Nyblivna småbarnsmamman Jeanette Ottesen tränar på egen hand, med maken Marco som tränare, för att nå OS. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: BROADIMAGE/REX/SHUTTERSTOCK / BROADIMAGE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Fem månader gamla dottern Billie-Mai ligger i barnvagnen bredvid bassängkanten.

Utanför landslaget, utan sponsor – och med maken Marco som tränare – har nyblivna mamman Jeanette Ottesen inlett sin omöjliga(?) satsning mot OS 2020.

– Det är svårt att vara mamma och elitsimmare samtidigt, men det är det enda rätta för mig nu, säger den danska simstjärnan till Danmarks Radio.

Hon är Danmarks mest segerrika individuella idrottare.

Ändå står storstjärnan Jeanette Ottesen, 30, utanför simhallen där landslaget tränar och tittar in genom fönstret.

De forna landslagskollegorna har samma mål som hon, men deras vägar för att nå OS 2020 är i dag helt olika.

Tanken var att Jeanette Ottesen, efter fyra OS och flera VM- och EM-guld, skulle avsluta sin framgångsrika karriär på hemmaplan under EM 2017 i Köpenhamn.

Så blev det inte.

Ottesen blev gravid och födde för fem månader sedan dottern Billie-Mai.

Samtidigt bestämde hon sig för att dotterns födsel inte skulle bli slutet på karriären utan bestämde sig för att göra comeback med målet att sätta punkt i OS 2020 i stället.

– Det är hårt att vara mamma och elitsimmare samtidigt, men det är det enda rätta för mig nu. Jag ska tillbaka på den stora scenen och det kryper i mig när jag pratar om det. Jag behöver sluta på ett ordentligt sätt. Om Billie-Mai en dag frågar varför jag slutade att simma kan jag inte klara tanken att det var på grund av henne. Nu är jag klar först när jag har nått mitt femte OS, säger Jeanette Ottesen i en lång intervju med Danmarks Radio.

Jeanette Ottesen och Sarah Sjöström tog silver respektive guld på 50 meter fjärilsim i kortbane-EM 2015. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill utmana Sjöström i OS

Ottesen har tidigare berättat för Kvällsposten om sina comebackplaner och önskan att återigen ställas mot Sarah Sjöström på OS.

Nu tränar hon hårdare än på länge för att infria det målet – samtidigt som hon är småbarnsmamma.

Då passar inte landslagets strikta tider Ottesens nya liv så när hon gör sin sista stora satsning är det utan stöd från både Team Danmark och Simförbundet för första gången i karriären.

– Den enkla lösningen hade varit att luta sig mot det danska simförbundet eller Team Danmark, och det är kanske dumt att jag inte gör det. Men jag kan inte lova dem att jag står klar vid bassängkanten 6.30 varje morgon när jag har ett spädbarn. Jag vill nå tillbaka till den stora scenen på mitt eget vis, inte deras. Jag har levt min dröm i så många år att jag vet vad som krävs för att bli i topprankad och det vill jag gärna bevisa.

Jeanette Ottesen med nyfödda dottern Billie-Mai i barnvagnen i mars i år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Familjeprojekt – tränas av maken 

I stället tränas hon av maken och tidigare elitsimmaren Marco Loughran som ena stunden håller i barnvagnen och i nästa står med tidtagaruret och manar på. 

Själv kan Jeanette Ottesen sätta sig och amma Billie-Mai bredvid bassängen under träningen. OS-satsningen är på så vis ett riktigt familjeprojekt.

– Vi har tränat och rest ihop i tre år så han vet när han ska sparka mig i röven eller stryka mig medhårs. Jag vet att Marco inte vill utsätta mig för något han inte kan själv eller har erfarenhet av själv. Där har jag det bra, säger Jeanette Ottesen till danska DR.

Saknar pengar för att lyckas

Det stora problemet är pengarna.

Jeanette Ottesen saknar en sponsor för att lyckas med sin satsning.

– Jag kan bara bli bra på en viss nivå i Danmark men det är inte tillräckligt bra för OS. Jag tjänar inga pengar och mitt projekt kostar. Samtidigt måste en sponsor förstå att det är ett familjeprojekt som kanske inte lyckas eftersom jag inte kan lova någon att jag kommer till OS med alla nya utmaningar. De ska vara med för att de tycker att det är en bra historia som kan sluta med OS.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!