Silver-Falck hyllades till tårar: ”Man blir rörd”

Mattias Falck med hustrun Julia Falck.
Foto: Fredrik Jonsson
Mattias Falck får blommor av Halmstad BTK:s ordförande Bengt Ekberg.
Foto: Fredrik Jonsson
En röd matta och flera buketter blommor som vilar på ett pingisbord medan Mattias Falck skriver autografer.
Foto: Fredrik Jonsson
Mattias Falck intervjuades av mångårige SVT-kommentatorn Staffan Lindeborg.
Foto: Fredrik Jonsson
Mattias Falck fick skriva många autografer.
Foto: Fredrik Jonsson
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

HALMSTAD. I söndags tog Mattias Falck ett historiskt VM-silver och bröt en 16 år lång kinesisk dominans.

På valborgsmässoafton hyllades Falck hemma i Halmstad av kommunen och sin förra klubb Halmstad BTK.

– Man blir väldigt rörd och tårögd, säger Mattias Falck.

Mattias Falck var den förste icke-kines på 16 år att nå VM-final i herrsingel. Väl i finalen pressade 27-åringen världsstjärnan Ma Long.

Efter två hektiska dygn hyllades den svenske bordtennisstjärnan hemma i Halmstad på valborgsmässoafton.

Mattias Falcks tidigare klubb, Halmstad BTK, hade bjudit in sina medlemmar, gamla som unga, till Halmstads arena där bland andra Jörgen Persson, Ulf ”Tickan” Carlsson och Fredrik ”Figge” Håkansson hyllade VM-medaljör. Falck fick ta emot blommor, en röd matta och efter ceremonin tog han bilder och skrev autografer till alla som ville ha.

– Man blir väldigt rörd och tårögd. Det är väldigt fint att det kommer så mycket människor för att hylla mig. Det känns fantastiskt, säger Mattias Falck, lätt röd i ögonen.

Falck: ”En helt ny värld”

Hur mycket har du sovit sen VM-finalen?

– Det har inte blivit många timmar. Jag tror att jag är uppe i nio timmar på två nätter. Men man lever på så mycket glädje nu så det är ingen fara, skrattar han.

Dygnen efter VM-silvret har varit minst sagt hektiska.

– Det är klart det varit väldigt hektiskt men det är också väldigt roligt. Det har varit lite av en ny värld för mig de här två dygnen. Mycket intervjuer, tv-studios, men jag är väldigt glad över allt. Och sen komma hem till det här, det kan inte bli bättre.

Perssons pik: ”En sprattelgubbe”

Så mycket firande, förutom ett glas champagne som Jörgen Persson bjöd på i farten på flygplatsen i Wien på vägen hem har det inte blivit än.

– Fantastiskt kul att så många kom. Det är han väl värd, säger Jörgen Persson, Falcks matchcoach under VM, om hyllningarna.

Persson passade även på att smyga in en liten vänskaplig pik mot sin adept som han menade var som en sprattelgubbe när han först kom till Halmstads BTK.

– Jag bjuder på det. Man blev ju helt knäckt när han sprattlade in bollarna. Det såg för jäkla roligt ut. Han har utvecklat fysen och den spelstilen han har har inneburit att han har blivit starkare och slår hårdare, skrattar Jörgen.

Får eget pris – ska gå till en underdog

I samband med Halmstad kommuns valborgsfirande hyllades Mattias Falck även i Norre katts park.

Där avslöjade Svenska Bordtennisförbundet att man har instiftat ett nytt pris: ”Årets Falck”.

– Det priset kommer att delas ut av Mattias varje år. Det kommer att vara på 10 000 svenska kronor till den spelare som har gjort något speciellt som en underdog eller som provat en ny spelstil eller som gjort något extraordinärt, säger förbundets ordförande Petra Sörling skriver Hallandsposten.