Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Silbersky: Då kommer André Deveaux prata

Foto: Sanna Dolck

André Deveaux har svängt och kommer ge sin version de närmaste dagarna.

Den förre Röglestjärnans försvarsadvokat Leif Silbersky tycker att det är viktigt att hans klient kommer till tals.

– Jag utgår från att han inte kommer åtalas. Och om han blir åtalad utgår jag från att han kommer att frikännas, säger Leif Silbersky till Kvällsposten.

Efter André Deveaux stenhårda slashing bakifrån under uppvärmningen på Västerås kapten Per Helmersson har den förre Röglespelaren både fått sparken av klubblaget och häktats i sin frånvaro.

Under onsdagen skulle disciplinnämnden diskutera hans dom, men beslutet har skjutits upp en vecka sedan André Deveaux ändrat sig och nu vill uttala sig i fallet.

Kanadensaren har, vilket Helsingborgs Dagblad skrivit, anlitat kändisadvokaten Leif Silbersky som försvarsadvokat. Leif Silbersky säger till Kvällsposten att det är viktigt att Deveaux kommer till tals.

– Ja, det är det för att hela tiden har det blivit utifrån den här videosekvensen hur man har bedömt hans agerande. Man har inte velat se till helheten och det är viktigt menar jag i en sån här historia, säger Leif Silbersky.

Är det klart när det blir?

– Nej, vi kommer ha en diskussion i kväll när det ska ske.

Har du övertygat honom om att han ska lämna sin version trots allt?

– Vad han och jag diskuterar stannar mellan oss.

Berätta för polis och åklagare först

Hur ser du på det här fallet?

– Det finns många aspekter på det, men i första hand vill jag att André själv ska berätta för polis och åklagare vad som har hänt innan vi lämnar uppgifter till media.

Leif Silbersky säger att han sett både videofilmen på André Deveaux attack och pratat själv med spelaren.

Har du förståelse för att en sån här händelse på en idrottsarena blir en rättsak?

– Min uppfattning är att i första hand ska idrotten själv ta hand om såna här problem.

– Det är så konstigt med ishockeyn för mycket som är tillåtet i ishockeyn är inte tillåtet ute i det allmänna livet. Ishockey får man tackla i, man får trycka upp folk mot sargen och så vidare.

Men det här hände på uppvärmningen.

– Ja, men även uppvärmningen kan man kanske ibland betrakta som en del av själva ishockeyspelet. Men som sagt, jag ska återkomma i den delen med närmare synpunkter på det och de tänker jag lämna till polis och åklagare.

Bestrider brott

Hur ställer sig Deveaux till brottsmisstankarna?

– Att han skulle gjort sig skyldig till brott bestrider han självklart. Han har aldrig haft något brottsligt uppsåt som det heter, säger Leif Silbersky.

– Vad som är viktigt i det här sammanhanget, vilket bör understrykas, är att den målsägande (Västerås Per Helmersson), den som skulle vara skadelidande, han har ju spelat. Han har ju inte varit värre däran än att han kunnat fullfölja sitt spel för Västerås i flera matcher ju.

Hur ser du på André Deveaux chanser om det hamnar i domstol?

– Det ska jag också återkomma till. Men jag utgår från att han inte kommer bli åtalad. Och blir han åtalad utgår jag ifrån att han kommer frikännas.

När kommer Deveaux ge någon kommentar till media?

– Det kommer ske inom de närmaste dagarna kan jag säga, säger Leif Silbersky.

Är han kvar i Sverige?

– Det kommenterar jag inte.