Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ser tunt ut underifrån – jag måste försöka en gång till”

Dagens toppnyheter – sport
I somras gjrode Ida Marko Varga comeback under SM i Malmö, och nu satar hon mot sitt femte OS. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ida Marko Varga berättar att vardagen som tvåbarnsmamma och OS-satsande simmerska är tuff, men att utmaningen fortfarande är för rolig för att motstå. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Fyra raka OS är inte nog.

Malmösimmaren Ida Marko Varga, 34, satsar mot sitt femte raka Olympiska spel nästa sommar.

– Jag jobbar varje dag för att kunna ta en medalj, säger hon. 

Redan 2004 presenterade sig Malmöbon och simmaren Ida Marko Varga för OS-publiken. Sedan dess har hon hunnit med att plocka hem två VM-brons i lag och flera EM-medaljer.

Allt som allt har hon medverkat i fyra OS, och även lagt ned sin elitkarriär två gånger om. 

Men varje gång som Ida Marko Varga lagt ned simningen har hon hittat nya vägar tillbaka till tävlingsbassängerna. 

Så även nu. 

I samband med sommarens SM-vecka i Malmö ställde hon oväntat upp på 200 meter fjäril – och blev svensk mästare.

En framgång som gav blodad tand, och nu satsar hon fullt ut för att nå OS i Tokyo nästa sommar.

– Jag känner att detta är en rolig utmaning för mig och jag känner mig motiverad att fortsätta träna. Det är jätteviktigt för mig att resan till OS är rolig, men samtidigt känner jag att jag verkligen har en chans att nå dit och den chansen måste jag ta, säger Ida Marko Varga. 

Hur känns din form just nu, är du på samma nivå som inför OS i Rio 2016?

– Jag känner verkligen att jag kan nå samma nivå som då. Jag bygger upp mig mycket nu under hösten och jag ska lägga en bas där jag blir mer vältränad. 

Sarah Sjöström, Therese Alshammar, Ida Marko Varga och Petra Granlund under kortbane-VM. Ida Marko Varga själv har både SM, EM och VM-medaljer, men ingen från OS. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

”Det är tunt underifrån” 

Ida Marko Varga berättar att hennes femte OS-satsning inte hade varit möjlig utan allt det stöd hon får från folk runtomkring sig och att beslutet att satsa mot Tokyo inte bara togs av henne själv, utan av hela hennes familj. 

Även hennes nya klubb, SK Poseidon från Lund, har ställt sig bakom henne för att göra OS-satsningen till verklighet. 

– Mina föräldrar hjälper mig jättemycket, men det är många andra som också ställer upp. När jag bestämde mig för att göra OS-satsningen var det väldigt viktigt att familjen var med på det, jag och min man hade aldrig klarat detta själva nu när vi har två barn, säger Ida Marko Varga.

Var det när du gjorde fina resultat under SM i sommar som du verkligen bestämde dig för att satsa mot ett femte OS?

– Nja, jag har ju följt simningen och tyvärr är det tunt underifrån. Men under SM kände jag att jag fortfarande har det i mig och jag fick en liten tanke på att fortsätta. Sedan väntade jag till VM i Sydkorea för att se om de lyckades kvala in till OS.

– När de sedan lyckades med det såg jag att fyran i det laget simmade nästan en och en halv sekund långsammare än vad jag gjorde i Rio. Då kände mig att jag måste försöka en gång till. 

Ida Marko-Varga

Född: 1985

Bor: Malmö

Största meriter: 2 VM-brons, 2 EM-brons, guld på ungdoms-OS och deltagit i fyra raka OS.

Gör: Landslagssimmare, grundare och tränare i Marko-Varga coaching samt simtränare i klubben Triton.

Aktuell: Engagerad i ”Tre ska bli noll” som arbetar för att inga barn ska bli sexuellt utnyttjade. Satsar mot sitt femte OS. 

”Det häftigaste man kan uppleva” 

Trots att det blivit fyra OS har Ida Marko Varga ännu ingen OS-medalj hemma i sitt annars välockuperade prisskåp. 

Men att få en femte chans att äntligen plocka en OS-medalj beskriver hon bara som en av flera drivkrafter bakom den nya satsningen. 

– London var vår största chans att ta en medalj, men tyvärr skadade sig Therese Alshammar och kunde inte vara med. Sedan lyckades vi aldrig riktigt lyfta under Rio, säger hon.

– Men jag är rätt nöjd med att ha slutat femma. OS är helt klart det största inom simningen och ett OS är det häftigaste man kan uppleva. 

LÄS MER: Marko-Varga utsattes för sexuella övergrepp