Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schelin: "En medalj hade varit helt galet"

Lotta Schelin.
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På klassisk fotbollsmark i Brasilien har det svenska damlandslaget en bättre chans än på länge att ta sin första OS-medalj.

Lotta Schelin är redo för samba i Rio.

– En OS-medalj hade varit helt galet, det är något av det finaste man kan vinna, säger den svenska nyckelspelaren.

1996 gjorde damfotbollen entré på OS-programmet i Atlanta, USA.

20 år senare är det dags för den sjätte upplagan i Rio – och Sverige är ett av länderna som varit med varje gång.

Men framgångarna har varit begränsade när det kommit till de olympiska spelen.

1996 och 2000 tog sig inte Sverige vidare från gruppspelet.

2004 var man däremot nära en medalj, men föll i bronsmatchen mot Tyskland med 1–0.

I de två senaste OS-turneringarna har det tagit stopp i kvartsfinal.

– När vi förlorade 2004 mot Tyskland var allt så nytt för mig och jag tänkte att det kommer nya chanser. Men det är inte så enkelt. Man måste verkligen ta vara på chansen man har där och då. Jag hade gjort vad som helst för en OS-medalj, säger Lotta Schelin.

Kanske är det dags nu.

Sverige har hamnat i en grupp med Sydafrika, värdnationen Brasilien och Kina.

De två bästa lagen i de tre grupperna går vidare till kvartsfinal tillsammans med de två bästa tvåorna.

– Jag tycker att med de spelare vi har så har vi stora chanser att ta oss till kvartsfinal. Sen kan allt hända. Med tanke på VM finns det en hel del av oss som vill ha lite revansch och det finns nya spelare som kommer in och förändrar miljön och spelsättet lite som gör att vi blir ännu bättre, säger förbundskapten Pia Sundhage.

– Vi har aldrig tagit medalj i OS, det kanske är på tiden att vi gör det.

En person vet dock exakt vad som krävs för att lyckas. Pia Sundhage har lett USA till guld de två senaste OS.

Och hon menar att det handlar om att omfamna hela spektaklet som är ett OS vilket amerikanskorna varit mästare på.

– Jag tror att svenskorna kan göra likadant genom att titta på vårt spel och känna att det här är ett "once in a lifetime". Vi ska faktiskt spela mot Brasilien I Brasilien MOT en spelare som Marta. Det är stort, det är fantastiskt och då borde man kunna göra sitt allra bästa.

Lotta Schelin har i sommar flyttat hem till Sverige efter åtta år utomlands och flera Champions League-titlar med Lyon. Hon är lika full av tillförsikt.

– Nu är det bara OS i skallen. Det känns roligt att ha det. Det är en morot. Det är det alla idrottare längtar efter och ser fram emot.

– Det känns också som att vi har en trupp som har otroligt mycket kvalitet.

Sverige inleder sitt OS-äventyr mot Sydafrika på Estádio Olímpico João Havelange den 3 augusti. Därefter väntar värdnationen Brasilien på samma arena den 7 augusti och avslutningsvis Kina den 10:e.

OS-finalen spelas på mäktiga och mytomspunna Maracanã den 19 augusti.

Att det är på klassisk fotbollsmark som OS ska avgöras gör det bara än mer speciellt.

– Jag hade förmånen att vara nere i Rio under herr-VM 2014 och det var skithäftigt att se. De lever och andas fotboll där nere, allt som innefattar en rund boll och man sparkar på den är de där och det finns mycket glädje. Det ska bli skitkul att vara på den marken och spela fotboll och mot Brasilien, säger Schelin.

– Vi förväntar oss mycket folk och mycket samba runtomkring stadion. Det är något man längtar efter verkligen.

VM i fjol blev en klar missräkning. I vinter har landslaget ändrat om till 4-3-3 och man har tätat till bakåt. Offensivt finns det mer att hämta, men kanske att det är Sveriges tur att skapa karnevalskänslor i Rio i augusti. Förutsättningarna på förhand är bättre än på länge.

– Vi har alltid en stark grupp, alltid en trupp som kan vara med och konkurrera, säger Lotta Schelin.

– Någonstans är vi inte favoriter i det här mästerskapet, men att slå lite ur underläge är inget problem för oss heller. Det handlar bara om att fokusera på vårt och det vi vill göra och hålla uppe en bra laganda som vi gör allra bäst så kan vi nog göra något kul.

Hur mycket längtar du efter en OS-medalj?

– En OS-medalj hade varit helt galet, det är något av det finaste man kan vinna. Vi har alla förutsättningar att vara med och fajtas om det. Sen måste vi ha marginalerna på vår sida, men det hade varit sjukt häftigt. Jag hoppas verkligen det för Sverige och svensk fotboll.

Lotta Schelins tidigare OS

2004 i Aten

Facit: 3 matcher (0 från start), 0 mål

20-åringens mästerskapsdebut gav mersmak. Satt på bänken i förlusten mot Japan i premiären, men hoppade in i halvtid när Sverige vände mot Nigeria och säkrade gruppsegern. Trots inhopp både i semifinalen och bronsmatchen lämnade hon turneringen mållös med en bitter fjärdeplats.

2008 i Peking

Facit: 4 matcher (4 från start), 3 mål.

Som 24-åring hade Lotta Schelin blivit Hanna Ljungbergs arvtagare och i OS visade hon att hon kunde axla ansvaret och gjorde tre mål i gruppspelet. Men förlusten i premiären mot Kina gjorde att Sverige ställdes mot de regerande världsmästarna Tyskland i kvartsfinal, som Sverige förlorade efter förlängning.

2012 i London

Facit: 4 matcher (4 från start) 2 mål.

Lotta Schelin stod på toppen av sin karriär, men plågades av migrän inför OS-turneringen och motsvarade inte de högt ställda förväntningarna. Efter två mål i premiären mot Sydafrika blev hon mållös i tre raka matcher och Sverige åkte ut i kvartsfinal mot Frankrike.

Sammanställning: Johan A Larsson