Situationen som Jakob Lilja nu utreds för. Foto: C MoreSituationen som Jakob Lilja nu utreds för. Foto: C More
Situationen som Jakob Lilja nu utreds för. Foto: C More
Sanny Lindström. Foto: Christian ÖrnbergSanny Lindström. Foto: Christian Örnberg
Sanny Lindström. Foto: Christian Örnberg

Sanny Lindström om utredningen mot Lilja

Publicerad

Åklagarens beslut att starta en utredning mot Linköpings Jakob Lilja väcker känslor.

SportExpressens hockeyexpert Sanny Lindström svarar här på tre frågor om det uppmärksammade fallet.

Är det rätt eller fel att Jakob Liljas överfall prövas av åklagare?

- Jag ställer mig ändå positiv till en utredning. Det har debatterats fram och tillbaka länge, om hockeyns eget regelverk, där man har domare på isen och en disciplinnämnd som verkar under Riksidrottsförbundet och som ska döma straff, räcker till.

- Här får man testa det här fallet. Det blir ett prejudikat för svensk hockey. Antingen går det att få till en fällande dom, eller så blir det till 99 procent, som jag tror, ingen dom. När de testar så vet de rättsliga instanserna att det finns ett regelverk inom hockeyn som vi rättar oss efter.

Hur skulle det påverka hockeyn om det blir en fällande dom?

- Det skulle inte vara särskilt positivt för då skulle det kunna anmälas både det ena och det andra. I förlängningen skulle rättsväsendet få fokusera på fel saker i stället för det de borde göra.

- Vi har ett regelverk som vi efterlever. Så det vore inte bra för hockeyn med en fällande dom och det vore inte bra för samhället.

Finns det ändå en gräns för när rättsliga instanser ska blandas in och i så fall, var går den gränsen?

- En gång har jag tyckt att det borde gå till domstol, det var i fjol när Andre Deveaux i Rögle klubbade ner Per Helmersson i Västerås. Det skedde i samband med hockeyn men då ansåg jag att det var under uppvärmningen då det inte fanns några domare eller matchfunktionärer som kunde stävja det. Då tyckte jag de kunde testa det i en domstol. Men när det sker under en match, där har vi vårt regelverk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag