Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Salming: "Då får man lägga ner hockeyn"

Börje Salming. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
Jakob Lilja. Foto: ANDERS BJURÖ

Domen mot hockeyspelaren Jakob Lilja väcker starka reaktioner.

Börje Salming är en av de som ställer sig frågande till Malmö tingsrätts fällande dom:

– Ska man gå så långt kommer det bli sådana här fall hela tiden, då kan man inte spela hockey längre. Då får man lägga ner hockey, för det är en kampsport, säger Salming.

För två år delade Jakob Lilja ut en crosschecking i nacken på Jens Olsson under en match mellan Malmö Redhawks och Rögle i slutspelsserien.

Under fredagen fälldes Lilja för incidenten i Malmö Tingsrätt.

Jakob Lilja dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter x 650 kr för misshandel.

Något som nu rör upp starka känslor.

– Det är två år som polis och åklagarmyndighet lagt på det här. Det kan inte vara någon i Sverige som betalar skatt som kan tycka att det är rimligt, annat än jurister kanske. Det är en förlust för svensk idrott. Jag saknar riksidrottsförbundet. Var är Björn Eriksson? Han borde säga att idrotten ska lösa sådant här själv. Det är en förlust för svensk idrott att det får gå till så här, säger sportjournalisten Lasse Granqvist och fortsätter:

"Det blir ett lotteri"

– Jag är osäker på om jurister kan idrott. Hur många andra brott har begåtts i Sverige under den här tiden, hur många bedrägerier, hur många åldringsbrott? Men det här lägger man två år på. Jag betalar skatt, du betalar skatt – man måste ju undra vad de håller på med. Om man tar en hockeysäsong kan man hitta fall som är värre än Lilja. Och när ska staten gå in? Det blir ett lotteri, säger Granqvist.

"Då kan man lägga ner hockeyn"

Börje Samling är inte bekant med fallet, och minns inte den specifika händelsen. Han säger följande:

– Är det ett vårdslöst överfall där någon blir skadad och får problem för livet är det en sak, man måste titta på det från fall till fall. Men det här verkar jättekonstigt. Och så långt efteråt. Ska man gå så långt så kommer det bli sådana här fall hela tiden, då kan man inte spela hockey längre. Då får man lägga ner hockey, för det är en kampsport. Om man till exempel får en tackling och ramlar och slår i huvudet, ska det bli en anmälning då och gå till rättegång. Då kan man lägga ner hockeyn, säger Salming.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!