Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågattack mot Zlatans staty – riskerar att rasa

Det bakre benet är nästan helt genomsågat.
Någon har vandaliserat Zlatan-statyn – igen.
Foto: Fritz Schibli
Någon har sågat i benet på statyn.
Foto: Fritz Schibli
Staket ställdes i natt upp kring statyn.
Foto: Fritz Schibli

Zlatan-statyn i Malmö riskerar att rasa efter en ny vandalisering under torsdagsnatten. 

Ett rep hängdes om halsen och någon har sågat i båda benen – det bakre benet är nästan helt genomsågat.

– Jag hörde ett ljud som måste ha varit en kapskiva. Båda benen är genomsågade, meddelade Kvällspostens fotograf på plats.

Sent natten mot torsdagen ryckte en polispatrull ut till Zlatan-statyn efter att allmänheten slagit larm. 

Blåljuspersonalen hittade ingen misstänkt gärningsman i området, men upptäckte sågskador på båda benen och ett rep om halsen.

– Vi tog kontakt med Malmö stad som har beställt dit väktare och som också har ställt upp staket runt statyn, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen Region Syd.

Anledningen till staketet sattes upp är inte bara för att göra det svårare att genomföra olika angrepp på statyn. Statyn kan efter torsdagsnattens händelse även rasa.

– Staketet sattes upp för att säkra miljön runt statyn och så att ingen allmänhet utsätts för fara. Man tror att den här statyn står ostadigt efter skadegörelsen och det finns risk för att den ramlar omkull, säger Katarina Rusin vid polisens ledningscentral. 

Ingen fara för allmänheten 

Men risken för att statyn ska rasa är liten och den utgör inte någon direkt säkerhetsrisk för allmänheten, meddelar fritidsförvaltningens kommunikationschef, Malin Tykesson, i ett sms till Kvällsposten.

När kommer statyn att repareras?

”Vi undersöker det just nu.”

Finns det något kommunen kan göra, är det rimligt med till exempel dygnet runt bevakning för att inget ska hända?

”Vi kan reparera och bevaka.”

Malin Tykesson kan i nuläget inte berätta hur säkerhetsinsatserna kring Zlatan-statyn kommer se ut, eller om det rör sig om fler insatser än bara väktare och staket.

Hon kan inte heller berätta hur länge staket kommer stå kvar.

Malmö FF tar avstånd från Zlatan-vandalisering

Det är långt ifrån första gången som Zlatan-statyn utsätts för vandalism av olika slag. Nattens skadegörelse rubriceras däremot som grovt, berättar Katarina Rusin.

– Det som gör att ett ärende kan rubriceras som grovt är dels den ekonomiska skadan. De här statyerna är dyrbara objekt som kommunen lägger mycket pengar på, säger hon.

– Sedan är det också så att om man utför en skadegörelse som kan bidra till att andra kommer till skada, då kan det också leda till att rubriceringen blir grov skadegörelse. 

Malmö FF tog vid 09.30-tiden på torsdagen avstånd från händelsen via sina sociala medier.

”Malmö FF tar starkt avstånd från all typ av vandalisering och rasistiska tillmälen som har tillfogats statyn över Zlatan Ibrahimovic som har uppförts på Stadiontorget i Malmö”, skriver klubben på Twitter.

https://twitter.com/Malmo_FF/status/1205042127719284736
Ena benet är i princip helt genomsågat.
Foto: Fritz Schibli

Polisen söker vittnen

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen, berättar att det kan bli svårt för polisen att säkra spår efter torsdagens vandaler eftersom skadegörelsen inträffade sent på natten, när få människor var ute och rörde sig runt stadion.

– Vi söker och vi hör vittnen. Men med tanke på tiden på dygnet blir det svårt, säger hon. 

– Sedan ska vi också titta på om det finns någon kameraövervakning i anslutning till den här platsen. 

Tilltaget är det senaste i en rad där objekt kopplade till Zlatan har vandaliserats.  Detta efter att den 38-årige fixstjärnan köpt in sig i Hammarby. Förra veckan fick Zlatan-citatet som pryder en gångtunnel i Malmö ett ”tillägg”. Citatet från Zlatan Ibrahimovic lyder: 

”Man kan ta en kille från Rosengård. Men man kan inte ta Rosengård från en kille.”

Förra veckan hade någon skrivit under Zlatans citat:

”Men killen kan köpa ut sig.”

– Vi har hamnat i ett läge där vi måste ha en diskussion kring hur vi egentligen ska göra för att lösa detta. Jag är själv Malmösupporter så jag förstår frustrationen över hans uttalanden, säger Andreas Schönström (S) kommunalråd med ansvar för teknik och service i Malmö. 

– Men man går för långt när man ger sig på döda ting som en staty. 

Det har även sågats i det andra benet på Zlatan-statyn.
Foto: Fritz Schibli

Oklart om statyn blir kvar

Själva statyn har också varit föremål för en rad olika dåd och vandalism sedan Zlatan gick in som investerare i Hammarby.

Någon fäste en toalettsits på hans ena arm. En plastpåse sattes på hans huvud med skylten ”Flyttas omgående till Zöder i Ztockholm”. Ordet ”Judas” har sprejmålats på statyn. Dessutom har konstverket bränts med bengaler och nu senast under torsdagsnatten, blev den alltså sågad i båda benen. 

Det har även startats en rad upprop för att få statyn flyttad, bland annat på sociala medier. Men även mer officiella medborgarupprop har förekommit, och statyns vara eller icke vara i Malmö kommer bli en politisk fråga för kommunstyrelsen efter årsskiftet.

– Eftersom det var kommunstyrelsen som tog beslut om att ta emot statyn från fotbollsförbundet så kommer initiativet hamna där. Men det är inte klart när eller vilket ställningstagande det blir, säger Anders Malmström, pressansvarig vid socialdemokraterna i Malmö. 

Zlatan avslöjar: Så är relationen till mina grannar

Zlatan om livet i USA.

Statyn har även tidigare vandaliserats:

Zlatans staty i Malmö har upprört starka känslor efter stjärnans beslut att bli delägare i Hammarby.