Foto: Kirsty WigglesworthFoto: Kirsty Wigglesworth
 Foto: Kirsty Wigglesworth
Foto: Jon SuperFoto: Jon Super
 Foto: Jon Super

Safaris nya mål: Spel i CL – och i landslaget

Publicerad

MALMÖ. När Behrang Safari kom till Schweiz 2008 nådde FC Basel Champions League för andra gången någonsin och för första gången på sex år.

Sedan dess har klubben spelat europeiskt gruppspel åtta år i rad.

– Jag ser många likheter mellan Basel och Malmö och vill göra samma sak här. Det hade varit grymt att ta MFF till den nivån, säger Behrang Safari som för Kvällsposten också öppnar för en landslagscomeback.

På måndagen offentliggjordes den affär som Kvällsposten skrev om redan i oktober.

Behrang Safari återvänder i sommar till Malmö FF efter åtta år utomlands och när Kvällsposten som första svensk media når vänsterbacken är han på träningsläger i spanska Marbella, och strålande glad.

– Det är ett beslut som vuxit fram med tiden. Det har inte varit lätt men vi har tänkt mycket på det och det har känts allt mer att det är dags att flytta hem efter åtta år utomlands, säger Safari som varit noga med att vilja stanna säsongen ut i Basel och avsluta med ännu en ligatitel.

– Relationen till klubben har varit väldigt god hela tiden. Jag har egentligen ett år till efter det här på kontraktet men efter att jag berättat om hur jag kände var det aldrig några problem från deras sida.

Åtta titlar på åtta år

Behrang Safari har under sina åtta år utomlands tillbringat sex år i Basel och stuckit emellan med två år i belgiska Anderlecht. På det åtta åren har han vunnit lika många titlar. I svensk fotboll är bara Zlatan Ibrahimovic bättre.

I nuläget leder Basel ligan med tio poäng och en nionde titel är på gång.

Men Safari ser inte slutet där utan vänder 31 år gammal i sommar hem för att karriärens kanske allra största utmaning.

Att göra samma resa med Malmö FF som han gjort med Basel.

– Det är målet och det hade varit grymt. När jag kom till Basel nådde vi Champions League direkt, det hade inte hänt på länge och det var jättestort. Under åren som gått sedan dess har klubben utvecklats och tagit sådana steg att man nu är i gruppspel i Europa varje år och målet är inte längre att nå Champions Leagues gruppspel utan att gå vidare från det, säger Safari som ser Malmö som Sveriges motsvarighet till Basel.

– Basel är en stor klubb i ett litet fotbollsland. Malmö FF är en stor klubb i ett litet fotbollsland. Det är skillnad på ekonomin men den har Basel spelat sig till och det kan Malmö också göra. Jag ser väldigt mycket fram emot att vara delaktig i den resan och utveckla Malmö FF på samma sätt som Basel utvecklats. Det hade varit grymt att se Malmö växa till ett sådant lag.

Under hela sin tid utomlands har Behrang Safari hållit koll på vad som hänt i Malmö FF och under det senaste åren har han uppdaterat sig ännu flitigare.

Gillar Allan Kuhns fotbollsfilosofi

Kontakten har främst hållits med sportchefen Daniel Andersson och lagkaptenen Markus Rosenberg, en duo som Safari spelade tillsammans med under sin förra MFF-sejour.

– Vi har haft bra kontakt hela tiden och jag är så uppdaterad som man kan bli. Det känns väldigt spännande med en ny tränare, jag gillar den offensiva fotbollen som han vill spela och jag tror att det kommer att passa mig ypperligt. Det är samma fotboll som jag helst vill spela, säger Safari.

Behrang Safari har sedan han av familjeskäl tackat nej till landslaget 2013 smugit lite under radarn hemma i Sverige. Men han är fortsatt given i startelvan i ett Basel som alltså leder ligan och som i februari möter franska Saint-Etienne i 16-delsfinal i Europa League.

Under sina år utomlands kommer Safari att återvända till Malmö med över 70 matcher från Champions League och Europa League.

Och samtidigt som Safari återvänder till Sverige öppnar han också för att återvända till det landslag som i sommar spelar EM i Frankrike.

– Det är svårt att säga något om landslaget. Det är en känsla som kanske ändras när vi kommer hem. Blir det en kris med försvarare, de behöver ta in någon och man tycker att jag är lämplig så får vi se. Det är inte omöjligt.

Hur har du tänkt kring landslaget under åren efter att du tackade nej?

– Jag har inte tänkt så mycket på landslaget de senaste åren överhuvudtaget. Jag har haft fullt upp ändå, säger Behrang Safari.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag