Markus Rosenberg. Foto: LINNEA RHEBORGMarkus Rosenberg. Foto: LINNEA RHEBORG
Markus Rosenberg. Foto: LINNEA RHEBORG
Markus Rosenberg. Foto: LUDVIG THUNMANMarkus Rosenberg. Foto: LUDVIG THUNMAN
Markus Rosenberg. Foto: LUDVIG THUNMAN

Så vill Markus Rosenberg förhindra fixade matcher

Publicerad

IFK Göteborgs hemmamatch mot AIK skjuts upp på grund av ett matchfixningsförsök.

Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg hyllar den AIK-spelare som vågat slå larm – samtidigt vill han att frågan lyfts upp mer och oftare.

– Tidigare har det ju varit på lägre nivå men nu när det nått allsvensk nivå får vi nog ta upp det och prata om det inom spelargruppen. Alla måste känna ett de har fullt stöd om de har något att berätta, säger Rosenberg.

Svensk fotboll skakas av en mutskandal. På torsdagsförmiddagen gick förbundet, AIK och IFK Göteborg ut med uppgifter om att torsdagskvällens stormatch skjutits upp eftersom en AIK-spelare erbjudits pengar för att påverka matchen.

"Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skrev förbundet i ett pressmeddelande.

Markus Rosenberg, lagkapten för Malmö FF, ser matchfixning som ett av de stora hoten mot svensk fotboll.

– Vi tvingas nog leva med att det alltid kommer finnas former av matchfixning men vi måste alltid göra vårt yttersta för att det ska finnas så lite som möjligt av det. Det är viktigt att prata om det, säger Rosenberg.

Rosenberg: "Är en självklarhet"

Han tycker det var rätt att skjuta upp matchen.

– Helt klart. Det som har hänt måste tas på fullaste allvar. Det är en självklarhet att ställa in.

Hur reagerade du när du fick reda på vad som hänt?

– Det är tragiskt. Man har ju hört att det florerat i lägre divisioner men det är chockerande att det händer i allsvenskan.

– Men min första reaktion var att det är jäkligt starkt av spelaren eller spelarna att inte vika sig. Det är svårt att föreställa sig hur man själv hade reagerat. Man hoppas ju att man hade gjort på precis samma sätt som de i AIK har gjort nu. Men det vet man inte på förhand. Det är inte enkelt när man har barn och familj och det kan finnas hot med i bilden.

Tar upp frågan MFF-truppen

Nu vill han att MFF-spelarna ska ha en dialog gällande matchfixning och de mutor eller hot som de eventuellt kan komma att utsättas för i framtiden.

– Innan det här hände så har det mer handlat om att vi fått information från olika håll. Tidigare har det ju varit på lägre nivå men nu när det nått allsvensk nivå får vi nog ta upp det och prata om det inom spelargruppen också. Alla måste känna ett de har fullt stöd om de har något att berätta.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag