Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick klubben från botten till en SM-final

BRANDGUL VÄGG. Med fansen i ryggen gått till SM-final.
Foto: Petter Arvidson

Mottot var att bli "Sveriges häftigaste handbollsklubb".

Utmaningen att gå från konkurshotad krisförening till svensk handbolls stormakt var inte enkel.

Men IFK Kristianstad lyckades – tack vare en brandgul vägg av fans i en kokande arena.

I morgon ska de ta sista steget: SM-guld.

– Det är klart att det hade varit viktigt att få vinna, men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi haft en jävligt go resa, säger storskytten Markus Olsson.

IFK Kristianstad vann publikligan i herrarnas elitserie med 4815 åskådare per match. Det är nästan lika mycket som de tre efterföljande lagen har tillsammans (Alingsås 1744, Skövde 1722, Ystad 1544).

Så var det inte för några år sedan.

Säsongen 2009/10 gick man upp i elitserien efter att ha saknats i svensk handbolls finrum sedan hösten 1997.

– Vi omsatte sju och en halv miljon, hade inga pengar och ett negativt eget kapital. Vi hade en stor utmaning framför oss, säger klubbchefen Nikolas Larsson.

Larsson var en av de som då trädde in i den nya styrelsen, som tog avstamp mot att bli "Sveriges häftigaste handbollsklubb". Återkomsten till elitserien markerade starten för en ny era. En era där publiken har haft huvudrollen.

– Det finns ett genuint handbollsintresse i staden som legat och vilat, det har nu väckts till liv, säger Pontus Henriksson, ordförande i supporterföreningen Södra kurvan.

Kristianstad Idrottshall

Det första året i elitserien, och även några månader in i den andra säsongen, spelade IFK i gamla Kristianstad Idrottshall. Detta var också en period då föreningen genomgick ett ekonomiskt stålbad. Man hade under den första delen av 00-talet sanerat ekonomin och lyckats jobba bort ett tungt konkurshot. Men första året i elitserien innebar ett nytt ekonomiskt bakslag som höll på att fälla klubben.

– Vi fick fortsätta sanera. Det första året blev ett ekonomiskt fiasko, säger Larsson.

I tredje säsongen i högsta serien kom framgången. Ola Lindgren tog över som tränare i februari 2012, när Kenneth Andersson fick sparken. Succé direkt, och SM-final mot IK Sävehof – den första sedan 1975. Nästa år blev det SM-silver igen.

Förklaringen till detta enorma lyft är publik och sponsorer, det vill säga ekonomiska muskler. Sedan Kristianstad gick upp i elitserien har man ökat sin omsättning från 7,5 till 24 miljoner.

Sista året i den gamla hallen snittade IFK strax över 1 400 åskådare. Man fyllde inte den gamla arenan när det 2010 var dags att flytta in i nya Kristianstad Arena med plats för 5000 åskådare.

– Då var det lite pirrigt. Till en början var den skräckinjagande med sin storlek, men nu börjar vi tycka att den är för liten. Jag antar att det är lätt att vara kaxig när det går bra, säger Nikolas Larsson.

"Alltid mycket folk"

Till invigningsmatchen mot Redbergslid hade klubben tagit fram en replika på matchtröjan som man gav till varje besökare. Där och då bildades den brandgula väggen.

Sedan dess har man fyllt arenan näst intill varje hemmamatch.

– Ser man tillbaka hur det har varit genom åren så har det nästan alltid varit mycket folk i Kristianstad. Men när man byggde nytt så trodde man nog att man tagit i lite väl storleksmässigt, säger Viasats handbollsexpert Claes Hellgren.

Klubbchefen Larsson berättar om en målgruppsstrategi som burit frukt.

– Nu har vi folk som kommer hit i alla möjliga grupper, inte bara handbollsgalningar. Man kommer för att träffa folk och för den härliga stämningen.

Claes Hellgren:

– Man har gjort det till ett event att gå och se IFK. Det påminner lite om när folk går och ser baseboll eller amerikansk fotboll i USA. Alla går dit oavsett om man kan sporten eller inte. Man har varit makalösa på att marknadsföra det.

Växer varje år

Klubben har lyckats göra det brandgula laget till hela befolkningens angelägenhet.

– För varje år som gott har vi kunna höja temperaturen och kunnat utveckla det. Ett exempel är när vi drog i gång Södra kurvan för att se om vi kunde få i gång en hejaklack. Efter ett tag blev de större och större och kunde stå på egna ben. Nu har de bildat en egen ideell förening med över 500 medlemmar, säger Nikolas Larsson.

18.00 i måndags öppnade klubben försäljningen av biljetter till SM-finalen. Då hade folk köat sedan klockan 10 på morgonen. IFK kan räkna med ett ordentligt stöd i morgon i SM-finalen mot Alingsås.

– Nästa steg är att vi ska kunna blicka ut mot att bli en av Nordens ledande handbollsklubbar. Kan vi vinna på söndag så får vi en plats i Champions League och då får vi helt plötsligt möjlighet att spela matcher som är en helt annan nivå än vi varit på tidigare.

Tror på guld

Supporterklubbens Pontus Henriksson räknar med åtminstone 6 000 Kristianstadsbor på läktarna i Scandinavium.

– Vi vill inte avslöja mer än att vi jobbat med ett tifo och att det kommer att bli en läcker överraskning. Det kommer att bli ett orange publikhav.

Det inspirerar spelarna.

– De har spelat en väldigt stor roll i våra framgångar. De ställer upp i vått och torrt för oss. Det har varit många gånger de gett oss extra energi, säger Andreas Cederholm.

Pontus Henriksson drömmer om att det efterlängtade guldet kommer i morgon.

– Jag hoppas och tror, men det är knappt man vågar. Det känns som att det ska gå vägen i år. Det måste gå vägen!