Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryttaren tar annan väg till OS: ”Second best så klart”

Linda Heed syns nästan alltid på tävlingsbanorna med solglasögon på.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hon ska kommentera hoppningen under OS i Tokyo.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hon drömde om att både rida och kommentera OS – samtidigt.

För Linda Heed gick halva drömmen i uppfyllelse. 

Nu ska hon göra sitt andra olympiska spel som kommentator.

Där den stora utmaningen är att hon inte är på plats.

– Den bästa kommenteringen är när jag faktiskt får gå banan, säger hon till Kvällsposten.

Till vardags har Linda Heed sin verksamhet i utkanten av Malmö och tillhör det svenska landslagets B-trupp i hoppning. Precis som för Peder Fredricson, Malin Baryard Jonsson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson har Linda Heed fokus på de olympiska spelen.

Men inte som ryttare utan som kommentator.

– Second best så klart. Jag hade jättegärna velat tävla, men man ska ha en jättebra häst, man ska vara i en jättebra form och man åker inte till ett OS bara för att. Utan det är stort, det är tufft och pressat liksom, säger hon till Kvällsposten.

Trots att det bara blir ”second best” ser hon fram emot uppgiften att lotsa tittarna igenom den ofta väldigt spännande hoppningen.

– Får jag inte tävla så tycker jag det är extremt kul att kommentera, för då får jag titta på det samtidigt. Jag är ju hästnörd och vill se OS, så då är det kul att kommentera det. 

”Det var min dröm en gång i tiden”

Det är inte helt otippat att det blev en kommentatorsroll för Heed när hon saknar en topphäst för att vara med och tävla.

– Min pappa var väldigt bestämd när jag var liten. Jag fick inte hålla på att rida och tävla om jag inte hade en bra utbildning.

Sagt och gjort. Hon sökte in till journalistutbildningen och har bland annat jobbat på TV4, inom radion och sedan på tidning.

– Då tänkte jag att ”jag ska kommentera mig själv när jag rider OS”. Det var min dröm en gång i tiden. Sen har jag insett att det är jättesvårt att rida ett OS och för det andra är det väldigt svårt att kommentera samtidigt som jag rider.

Men hon har testat. 

Vid en reportageinspelning hoppade hon upp i sadeln med micken på och hoppade en bana samtidigt som hon kommenterade sin egen ritt.

– Då berättade jag att ”nu kommer jag här till hindret. Oj, nu känner jag att jag måste ha lite mer fart eller nu måste jag räta upp min balans lite”. Det var jättekul att prova på faktiskt. Men då insåg jag att om jag ska rida OS krävs det lite mer fokus. 

Gör sitt andra olympiska spel

Hon bildar kommentatorspar tillsammans med Henrik Johnsson. En duo som kommenterade ihop redan under OS i Rio. Då kommenterade de alla discipliner: hoppning, dressyr och fälttävlan.

– Vi är väldigt olika, vilket jag tror ger en väldigt bra dynamik. Han är extremt duktig på att måla sina berättelser, svävar ut i musik och det ena och det andra. Jag är väldigt faktamässig och berättar verkligen det jag ser fysiskt. 

Henrik Johnsson tillsammans med Linda Heed inför OS i Rio 2016.
Foto: ANNA-LENA BERGQVIST / BILDBYRÅN

– Jag tror att det är det som gör oss bra som team, vi är från olika håll.

Till skillnad från OS i Rio kommer de kommentera från Stockholm. Det ser Linda Heed som den största utmaningen i år – att inte vara på plats.

– Jag tycker den bästa kommenteringen är när jag faktiskt får gå banan. Jag ser svårigheterna, jag kan stega meterna mellan hindrena. Den beskrivningen på papper är inte alls samma sak som att vara där live.

– I slutet så kommenterar jag ändå det jag ser så klart. Jag ser ju om de river för att ryttaren rider dåligt, för att hästen inte är fram för skänkeln eller vad det nu är för faktiska detaljer.

Gått miste om skvaller

När Kvällsposten träffar henne är det sista dagen på Falsterbo Horse Show som varit minst sagt hektisk för Linda Heed. Hon har haft med sig åtta hästar och det har blivit 23 starter. Efter hästveckan i Falsterbo är det dags att göra sig redo för OS.

Vanligtvis förbereder hon sig under varje tävling hon är ute på eftersom hon tävlar både med och mot många av ekipagen som ska tävla under OS.

– Då har man oftast koll på hur det har gått, vilken form de är i, vad det finns för skvaller bakom och vem han ridit hästen innan. Det har jag missat i år på grund av corona och att jag inte har tävlat så mycket på den nivån heller.

Men med hjälp av vänner som är på plats i Tokyo hoppas hon kunna ge smaskiga detaljer till tittarna ändå.

– Jag ska försöka i alla fall, men så klart lite kommer jag nog kunna få, säger Linda Heed.