Foto: Andreas Hillergren / Epa / Tt
 Foto: Andreas Hillergren / Epa / Tt

Rosenberg: "Konstigt agerande av Malmö..."

Publicerad

Gran Canaria. SM-guld och gruppspel i Champions League. Hemkomsten har varit succéartad för Markus Rosenberg och allt vore frid och fröjd - om inte kontraktsförhandlingarna strandat.

I en hotellfoajé på Gran Canaria berättar MFF:s lagkapten om Isaac Kiese Thelin som Zlatans arvtagare, om framtiden i klubben - och om besvikelsen gentemot styrelsen.

- Du behöver inte utnyttja spelarna för att de har flera år kvar utan du kan belöna dem ändå, säger Rosenberg.

Träningslägret utanför Maspalomas på Gran Canaria är avklarat. Nu återstår två träningar på hemmaplan, en i Aten och en match mot Olympiakos innan MFF:s trupp tar vintersemester.

För Markus Rosenberg har säsongen varit en personlig revansch.

Han har skjutit MFF till Champions League och bevisat för tvivlarna att han fortfarande håller hög klass.

Annat kan man säga om hans tid i West Bromwich som mest handlade om att nöta bänk eller läktare.

- England fick en fel bild av mig. Jag blev mest känd för att jag gav bort alla mina möbler till välgörenhet när jag lämnade. Men det är förståeligt, de såg mig nästan aldrig spela och när de såg mig var det som innermittfältare mot United borta.

- Det var en annan typ av fotboll där också. Vi spelade bara långt. Jag är den första att erkänna att det var många anfallare i vår trupp som var bättre på att hålla bollen och vinna nickdueller. Jag var den mest tekniske och den bästa avslutaren men i West Brom kom vi ju nästan aldrig till avslut. Här i Malmö spelar vi mer min typ av spel.

"Jag var förvånad"

Tvekade du på dig själv?

- Nej. Jag hade haft åtta lyckade år utomlands innan det. Jag kände att jag fortfarande hade det i mig. Men jag hade inte vågat hoppas på att det skulle gå så här bra när jag kom hem. Man vågar inte hoppas på Champions League när det är så svårt att ta sig in. Man måste ha flyt också. Det kvittar hur bra du är om du inte har flyt i de sex kvalmatcherna. Misslyckas du i en av matcherna så är det kört.

Det fanns många i Sverige som tvekade.

- Det är klart att bilden av mig spred sig från England. Från Malmö kände jag däremot inget sånt. Jag var förvånad över att det var så positivt redan från början. Det kändes som att alla trodde att det skulle bli succé. Folk i resten av landet som inte följt mig på samma sätt kollade nog mest på landslaget. Och så kollade de på West Brom och det var ju inte så lyckat.

Är landslaget ett avslutat kapitel eller finns det något som kan få dig att ändra dig?

- Det är slut. Som vi spelar nu hade min kropp inte klarat det. Det hade varit annat om man varit utomlands och kanske inte spelat varje match. Det hade inte varit fair varken mot mig, MFF eller mot landslaget. Det är ett generationsskifte också och de behöver verkligen få in en ung kille som Isaac (Kiese Thelin) som är redo att ta klivet när Zlatan slutar.

Mycket skriverier om Guidetti

Många andra tror att det är John Guidetti som ska ta det klivet.

- Av det jag har sett är Isaac mycket bättre. Guidetti får så mycket skriverier om sig utan att egentligen göra någonting. I de matcher jag såg med U21-landslaget så är det Isaac som varit betydligt bättre i alla de matcher som visades på tv. För mig går det inte att jämföra. Guidetti är mer en måltjuv, det ser man nu i Skottland. Man måste kolla på utvecklingen och jag ser ingen större utveckling på John om man jämför med Isaac. För mig är Isaac helt klart den större talangen.

Hur bra kan han bli?

- Hur bra som helst. Han har storleken, han har huvudet och han har fötterna. Den kombinationen är det bara Zlatan som har haft på sistone.

Hur länge blir han kvar i MFF?

- Han kan nog säljas redan till vintern, tyvärr. Med hans fysik tilltalar han även England och vill de köpa så köper de. Det är det enda landet som kan betala ett överpris.

Du har sagt att du vill omförhandla ditt kontrakt med MFF. Hur går det?

- Som det ser ut nu så blir det ingenting.

Hur känns det?

- Det känns som ett mycket konstigt agerande från Malmö FF. Man kommer hem och går ner sig helt i lön på grund av att det självklart inte finns några pengar i Sverige när man bara vinner allsvenskan. Men när man sen vinner allsvenskan och går till Champions League och verkligen får in de här pengarna så tycker jag personligen att de ska komma till mig och erbjuda mig ett nytt kontrakt. Det tycker inte de. Men jag måste själv anpassa mig också och det har jag sagt till dem. Jag har varit utomlands i tio år så jag har levt i den bubblan. Där är det så att de bästa spelarna får bäst betalt och om en klubb lyckas så lyckas även spelaren och då blir han också belönad. Du behöver inte utnyttja spelarna för att de har flera år kvar utan du kan belöna dem ändå. Så har det varit i alla föreningar jag varit i. För mig var det en självklarhet och därför har det blivit en liten krock. För mig var det en självklarhet att de skulle komma till mig så när de inte kom till mig så kom jag till dem.

Tänkte enbart på MFF

Det handlar inte om att du vill ha ett längre kontrakt?

- Nej, det handlar bara om att belöna någon som gjort ett bra år och framför allt med tanke på att jag gjorde på det sätt jag gjorde när jag kom hem. Jag gick inte tillbaka till Bundesliga, till Danmark eller till Norge bara för att jag skulle tjäna mer pengar. Jag kom hem till Malmö och tänkte enbart på Malmö FF, inte på min egen ekonomi.

Hur är relationen? Blir det bli problem?

- Nej, jag kom hem till Malmö och spelar för Malmö FF för att jag älskar Malmö FF. Jag har bara framfört vad jag tycker, att jag blev besviken.

Så du blir kvar i MFF nästa år. Vad kan ni utveckla på planen?

- Vi tränar jättemycket på possession nu, att kunna komma ur pressen mycket snabbare och att byta sida. Och att kunna vinna tillbaka bollen direkt efter bollförluster. Direkt när vi tappar boll ska vi ha en otrolig press. Det kan vi bli bättre på.

- Men det ser onekligen bra ut. Vi kommer förmodligen tappa en del spelare men vi kommer ha stommen kvar och tron på det vi gör. Jag hoppas på ett ännu bättre år nästa år. Tar vi ett nytt guld så kan vi rycka. Jag tycker att vi har gjort det redan men det beror på hur vi väljer att satsa också. Jag hoppas att vi har gjort det rycket men det är upp till styrelsen och upp till de stora som bestämmer. Vi spelare har gjort vad vi har kunnat men man måste ha rätt styrelse också.

Handlar om att få in stora spelare

Har ni det?

- Jag vet inte. Jag har inte haft någon större koll på hur de har varit. Men de har aldrig varit i den här situationen och jag tror att det är större förändring för styrelsen än för oss spelare att tackla Champions League. Där ligger den största utmaningen, var vi ska satsa och var vi inte ska satsa.

Vad tycker du?

- Nu har de anställt en marknadsansvarig och det tror jag är ett bra steg. Det handlar om allt från att utveckla shoppen till att locka sponsorer och publik. Sen handlar det om att få in stora spelare också. Vi behöver inte bredda truppen. Vi behöver ha in kvalitet. Förutsätter man att alla bosman lämnar så behöver vi en innermittfältare och en vänsterback. Pa Konate har gjort det riktigt bra men han behöver någon bredvid sig som han kan fortsätta att lära av. Han har en bra framtid och kommer ta ett ansvar nästa år också men vi behöver två spelare på varje position.

ROSENBERG OM...

... vilket allsvenskt lag som kan utmana dem nästa år:

Förhoppningsvis inget. De som spelar mer likt vår fotboll, det som jag tror är framtidens fotboll, är Elfsborg. De spelade jättebra när vi mötte dem borta och de rullade fint. Hade de haft en riktigt bra nia som sprutat in mål så hade de kommit högre upp. Jag tror inte att krigargängen som Göteborg och AIK utmanar. Jag tror inte att den taktiken håller i längden, inte över en hel serie.

 

... Henrik Larsson som manager för HIF:

Han gjorde det jättebra i Falkenberg så jag tror verkligen att de kommer vara med och utmana om några år. Det är ändå ett storlag i Sverige. Sen tror jag inte att de har någon större chans nästa år. Deras trupp är ganska svag så att... nej. Henke kan säkert göra mirakel men jag tror ändå inte att det är något lag du kan tippa i toppen. Kanske på sikt men det handlar om att få styr på ekonomin också.

 

... matchen mot Olympiakos:

Det blir tufft. Vi har förlorat borta mot Prag, Salzburg, Atlético och Juve. Och Olympiakos har slagit både Juventus och Atlético Madrid hemma. Men det vore häftigt med slutspel i Champions League. Framgångarna är som en drog, man blir aldrig mätt. Ju mer titlar du tar desto mer vill du ha. Man blir girig. Människan blir girig vad det än handlar om.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag