Anders "Masken" Carlsson, sportchef i Rögle BK. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNAnders "Masken" Carlsson, sportchef i Rögle BK. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anders "Masken" Carlsson, sportchef i Rögle BK. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERGFoto: OLA WESTERBERG
 Foto: OLA WESTERBERG
Foto: OLA WESTERBERGFoto: OLA WESTERBERG
 Foto: OLA WESTERBERG

Rögles sportchef: "Tiden är mogen"

Publicerad

En liknande regel finns redan i NHL.

Nu vill Rögles sportchef Anders "Masken" Carlsson att tränarna ska få utmana kontroversiella domslut även inom svensk ishockey. Almen Bibic och Christopher Liljewall instämmer.

– Jag håller med och tycker att det låter som en utmärkt idé, säger Bibic till Kvällsposten.

Rögle föll borta mot Skellefteå med 1-3 i förra veckan. Den stora snackisen efteråt var Jesper Olofssons 2-1-mål som kom med 46 sekunder kvar av matchen.

Vid målet hade Skellefteå sex utespelare på isen men trots att såväl Rögles tränare och spelare försökte uppmärksamma domarkvartetten på faktumet godkändes målet.

– Domarna och domarchefen har bett oss om ursäkt och vi tjänar ingenting på att älta detta, vi måste titta framåt. Men förhoppningsvis kan det komma något gott ur det, säger Anders Carlsson till Helsingborgs Dagblad.

Liknande regel i NHL

Nu vill han se en regelförändring inom svensk ishockey som påminner om den som infördes i NHL under hösten 2015. Det kallas "Coaches challenge" och innebär i praktiken att huvudtränarna får utmana ett domslut per match om de anser att det är felaktigt.

Initiativet kan tas om laget inte förbrukat sin timeout och innefattar endast gjorda mål som anses ha föregåtts av en offside eller en interference på målvakten.

– Jag har lobbat för det här tidigare. Frågan har varit uppe till diskussion, men ligan har sagt att tiden inte varit mogen. Det som hänt den här säsongen har förstärkt min övertygelse om att vi också bör införa detta, säger Anders Carlsson.

"Låter som en utmärkt idé"

Han får medhåll av Almen Bibic som menar på att Rögle kunde ha fått med sig poäng från Skellefteå om domarna uppmärksammat händelsen.

– Det låter som en utmärkt idé, sett till vilka konsekvenser det fick med 40-50 sekunder kvar. Vi gjorde en jättematch och det stod 1-1. Hade Eldebrink då kunnat utmana domarna så hade vi till och med fått med oss en utvisning. Med ett powerplay i det läget hade vi kanske också kunnat få med oss tre poäng, säger Bibic till Kvällsposten.

Även lagkaptenen Christopher Liljewall är inne på samma linje.

– Det låter som en vettig grej. Oftast så finns det en videocoach på plats som ser situationerna. Det går snabbt där ute och det är svårt för domarna att alltid ta korrekta beslut när de inte har några repriser att tillgå. Regeln verkar fungera i USA så varför inte testa det här också, säger han.

Joel Engström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag