Roar Hansen: "Alla såg att det var dåligt"

Foto: Tomas Leprince

Sämsta allsvenska starten på sju år.

Då tror Roar Hansen stenhårt på att hans Helsingborgs IF är på rätt håll.

– Den här gruppen är fanimej bra, säger Hansen till Kvällsposten.

Efter 1–2-förlusten mot Halmstad i söndags visslades Helsingborgs IF:s spelare ut när de försökte tacka sina supportrar efter matchen. Fans på bortasektionen vänder ryggen till, viftade till de rödblå spelarna att gå in i omklädningsrummet och i Helsingborg är missnöjet stort både med hur klubben sköts och med vilka resultat som presteras.

Centralt i kritiken står huvudtränaren Roar Hansen som för ett år sedan när HIF ledde serien överlägset var geniförklarad, men som nu får höra fans kräva hans avgång.

"Viktigt att jag jobbar med truppen"

Själv försöker Hansen ta lugnt på situationen.

– I det här läget är det viktigt att jag jobbar med truppen och är positiv och visar att vi har en väg framåt. Om sedan andra vill skriva annat och om fansen tycker vi är skitdåliga, då får de göra det, säger Hansen.

HIF-tränaren är snabb att konstatera att poängskörden är för liten så här långt men betonar också att det finns förklaringar.

– Vi har Djurgårdsmatchen som vi inleder bra och sedan händer något så djupt tragiskt som så klart påverkar även oss. Och när vi möter Norrköping i andra omgången (0–2) så bär vi med oss allt som hände i premiären. Så den matchen kan vi bara glömma.

– Sedan åker vi hem och möter Häcken i den första matchen när det i alla fall lagt sig något slags lugn efter den avbrutna premiären. Och matchen mot Häcken vinner vi och gör det bra.

"Så jävla dåligt"

I fjärde omgången väntade sedan Elfsborg i Borås.

– Vi åker upp och förlorar mot Elfsborg på bortaplan med 1–0. Och helt plötsligt har det blivit ett resultat som är så jävla dåligt. Jag citerar Erik Edman: "att förlora med 1–0 mot Elfsborg på deras hemmplan är ett normaltillstånd för HIF". Vi spelade 1–1 i fjol och historiskt sett, före min tid, så har HIF vunnit en gång på tio år, säger Hansen som sedan sänker tonen när vi når fram till Helsingborgs IF:s senaste match.

Förlusten i söndags mot Halmstad på Örjans vall.

– Jag är den första att säga att vi inte gjorde någon vidare prestation mot Halmstad. Det kommer vi aldrig undan. Alla såg att det var dåligt, det gjorde vi med. Nu har vi ny match på söndag (mot jumbon Mjällby), nu har vi chansen att påverka det på träning i veckan och inte hålla på och lägga energi på mer gegga, säger Hansen och blickar tillbaka till förra året.

– Vi har rätt mycket gegga de senaste sex månaderna med dåliga prestationer i höstas, med svag ekonomi, med få nyförvärv, med korsbandsskada, med dödsfall... Vi kan inte hålla på och lägga mer tid på den geggan. Gör vi det riskerar vi att aldrig komma upp.

"Skicka positiva signaler"

Hur hanterar du läget i ditt arbete med spelargruppen?

– Jag försöker skicka positiva signaler. För det är ändå jag som är tränare, jag ser möjligheterna och jag litar på mina killar. Jag vet att de kan spela bra fotboll. Under försäsongen förlorade vi två matcher. Nu har vi förlorat tre bortamatcher i rad.

Hur viktigt är det att hålla vanliga rutiner i det här läget?

– Jag är übertydlig i vad jag står för. Det tror jag är viktigt nu.

– Men till syvende och sist, om det inte funkar, så kan man göra som Halmstad. Och jobba så in i helvete. I sättet jag vill bedriva fotboll ingår redan att jobba hårt som fan. Så jag kan inte säga att vi ska jobba ännu hårdare för vi ska inte ha mer att ta fram där om vi gjort vad vi ska.

Du känner att ni inte gjorde ett sådant jobb som ni borde i Halmstad?

– Jag tycker att vi sätter oss i ett mentalt dumt spel. Man bygger upp en aggressivitet inför match, åker dit och får 0–1 i nacken efter tre minuter. Man tragglar sig in, jobbar sig in, hittar lite spel och helt plötsligt har vi gjort ett och är inne i matchen.

"Sänker oss själva"

– Då klabbar vi till det genom att släppa in ett så enkelt mål som vi gör efter tre minuter av andra halvlek. Vi sänker oss själva och höjer det blåa laget.  Och det blåa laget bara växer och är bättre än oss sedan. Det är inget snack, men det är en psykologisk effekt som vi är starkt bidragande i.

Hur mycket av den tunga mentala perioden från i fjol tror du finns med i bagaget nu?

– Förra hösten gjorde vi andra saker som var fel. Då gjorde vi fel både i omklädningsrummet och på planen och överallt. Alla pekade på någon annan, ingen gick till sig själv. Det är det vi har jobbat med under hösten och våren. Vi vänder oss till oss själva och den här gruppen växer hela tiden med det.

Och du ser en positiv förändring även i praktiken?

– Ja. Ta bara Peter Larsson. Jag tycker att han nu är mycket, mycket bättre än under hela förra året även inräknat den perioden när laget gick som bäst. Jag tycker att han är fantastisk. Jag ser i hans spel och hans vardag den spelare han var när han blev värvad till FC Köpenhamn.

Redan på Helsingborgs träningsläger i februari var Kvällsposten på plats och berättade om att klubben anlitat teambuildingkonsulten Peter Rehnström som på regelbunden basis arbetar med HIF:s spelargrupp.

– Sista tio omgångarna förra året och hela försäsongen har vi jobbat med den här gruppen. Och vi är på rätt väg, säger Roar Hansen.

"Så börjar snacket"

HIF-tränaren tror dock att det faktum att resultaten sviktar samtidigt som Skånerivalen Malmö leder serien ökar på kritiken i Helsingborg.

– Så här är det: bara för att vi heter Helsingborgs IF och har varit framgångsrika de senaste åren, samtidigt som MFF fått en smakstart, så börjar snacket. "Malmö är där uppe!" Ja, men skit i Malmö. "Ja, men det vinner SM-guld!". Ja, då får de göra det. Betyder det att vi inte kan få ihop en vettig säsong? säger Roar Hansen och frågar retoriskt.

– Ska vi säga efter fem omgångar att nu skiter vi i det? Gör vi det går det definitivt åt helvete.

Nu väntar en viktig match hemma mot Mjällby på söndag där HIF via tre poäng kan lyfta ur bottenskiktet och börja titta högre upp i tabellen.

För Roar Hansen går vägen dit genom ett hårt och dedikerat arbete från samtliga ledare och spelare, på träningsplanen, varje dag.

– Nu är det ännu mera passion och vi vill visa det vi har byggt upp under försäsongen. Det är nu vi måste fortsätta tugga. Sedan är det klart att vi vill vinna fotbollsmatcher. Och det kommer om vi tillsammans gör vad vi ska i veckorna, säger Hansen.

HIF:S SÄSONGSINLEDNING

30/3 Djurgården (h) 1–1

HIF tar ledningen och Djurgården kvitterar innan bortafans tar sig in på planen för att få matchen bruten sedan det framkommit att en djurgårdssupporter avlidit efter en misshandel i centrala Helsingborg innan matchen.

6/4 Norrköping (b) 0–2

En vecka efter den avbrutna matchen i Helsingborg var det dags för den första bortamatchen och det var HIF:are präglade av händelsen i premiären som rättvist förlorade mot ett klart bättre lag.

13/4 Häcken (h) 4–2

HIF tog tidigt ledningen men Häcken vände till 2–1 innan man i 25:e minuten fick Leonard Zuta utvisad. Efter det tog HIF över matchen, nötte ner gästerna och vann till slut med 4–2 mot laget som nu ligget trea i allsvenskan.

17/4 Elfsborg (b) 0–1

I en regnpiskad och blåsig match hade HIF svårt att skapa chanser på Borås arena. Hemmalaget gödslade inte heller med chanser och vid matchens enda mål ställde Jere Uronen helt Pär Hansson i HIF-kassen.

20/4 Halmstad (b) 1–2

HIF släppte in 0–1 i tredje minuten, kvitterade efter en halvtimme och släppte slarvigt in 1–2 i andra halvleks tredje minut. Efter 1–2-målet var HBK bästa laget och HIF stod för sin sämsta prestation för säsongen.