Repliken: "Ingen hotade Deveaux"

Foto: Calle Ström

André Deveaux menar att han blev hotad av Västerås om att skadas igen, och därför agerade i självförsvar mot Per Helmersson.

Västerås lagkapten slår tillbaka.

– Ingen i vårt lag har hotat honom, säger Helmersson till Kvällsposten.

Under fredagen bröt Rögles förre spelare André Deveaux tystnaden och gav sin version av vad som hände innan, under och efter överfallet på Per Helmersson.

Kanadensaren menade att han blivit hotad av Västeråsspelare att bli skadad, att han agerade i självförsvar, att han aldrig hade för avsikt att skada Helmersson, och att han tvingats uppsöka sjukhus för en hjärnskakning han drabbats av i en tidigare match.

– Efter att jag blev tacklad medvetslös i den första matchen fick jag hot om att jag skulle vara en måltavla igen. Jag är på väg att bli pappa – och jag tänkte på min son och hur jag måste kunna vara frisk för hans skull, säger Deveaux.

Västerås lagkapten Per Helmersson har talat med flera lagkamrater och känner inte igen beskrivningen.

– Jag tycker det är viktigt att fram att så inte är fallet, att någon i vårt lag ska ha hotat honom. Jag la inte märke till honom under den där uppvärmningen. Jag var inte på honom en enda sekund, och alla medspelare jag har pratat med ifrågasätter också hans påstående. Ingen känner igen sig i det, säger Helmersson till Kvällsposten.

"Får stå för honom"

Deveaux menar att han aldrig hade för avsikt att skada dig på uppvärmningen, när han slashade dig med full kraft över skridskon.

– (Skratt) Ja… Det får stå för honom. Alla kan se videoklippet och får göra sin egen bedömning. När jag får smällen känns det i alla fall som att han går in med full kraft. Så hans uttalande får stå för honom.

Enligt hans egen version har han fått en allvarlig hjärnskakning och kanske tvingas sluta spela hockey.

– Det är väldigt olyckligt om så är fallet. Jag vill inte att någon ska behöva åka till sjukhus eller så... Men jag har pratat med vår lagläkare som gjorde en bedömning på plats som inte konstaterade något allvarligt. Jag vet inte hur han undersöktes i Ängelholm, men jag tar för givet att de är professionella också. Jag kan inte säga så mycket mer.

"Blev lite förvånad"

Det har gått mer än en månad sedan det här överfallet. Vad känner du för Deveaux och kring hela soppan i dag?

– Det har blivit ett par turer... Men jag känner egentligen ingenting för honom. Alla åtgärder ligger på andra bord nu. Jag blev lite förvånad att han kallade till en presskonferens kring det här. Men det får stå för honom. Vi får se vad som händer. Alla kan se bilderna på min tackling och hans överfall. Sedan får folk göra sina egna bedömningar.

I sitt försvarstal hänvisar Deveaux till att han ska bli pappa och att han ska lära sina barn om rättvisa, som han anser att han blivit berövad på.

Helmersson har precis nattat sina barn innan han svarar Kvällsposten. Han ser allvaret i det som har hänt, men skrattar också lite uppgivet.

– Vi får hoppas att det här är utrett nu.