Rekordsvenskan Ingeborg Ingers död

Foto: Lasse Svensson
Foto: Lasse Svensson
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Den svenska OS-legendaren Ingeborg Ingers har gått bort. 

Hon somnade in, 103 år gammal, den 22 november. 

Ingeborg Ingers var världens äldsta olympier i en vecka. Den 103-åriga svenskan avled den 22 november.

Simhopparen Ingers, som tävlade under födelsenamnet Sjöqvist, föddes den 19 april 1912 och deltog i OS i Los Angeles 1932, där hon var den enda svenska kvinnan, och i Berlin 1936. Hon tog över förstaplatsen när kinesen Guo Jie, som kastade diskus i Berlin, avled den 15 november, också 103 år gammal.

Ingeborg Ingers blev 4:a i Los Angeles och 9:a i Berlin. Hennes storasyster Lala tog brons i simhopp i Amsterdam 1928.

Ingers tog EM-silver i höga hopp 1931 och 1934.

Fyllde 103 i våras

Så sent som i april i år firade hon sin man Lennarts hundrade födelsedag - och sin 103:e. Dessförinnan hade paret precis firat att de varit ett par i 75 år. 

– Man har gemensamma intressen. För oss har det varit vatten och hav, gymnastik och lite allmän idrott, sa Lennart Ingers till Kvällsposten då. 

Innan dess, på våren 2012, hade Ingeborg Ingers uppmärksammats på sin 100-årsdag av bland andra Helsingborg Dagblad. I den intervjun delade hon med sig av sina starkaste minnen från karriären. 

"Det var riktigt mäktigt"

Det kanske främsta var när hon kom till USA för OS i Los Angeles. 

– När jag satte foten på amerikansk jord efter över en vecka på Atlanten. Då tänkte jag här kommer jag en liten plutt från Kalmar, och sätter min fot i den stora världen." Jag möttes av en jättelik staty som de ställt upp speciellt för olympiaden. Det var riktigt mäktigt. Det steget jag tog då, känner jag än i dag i foten, sa hon då. 

Ingers hade även ett slagkraftigt svar på skillnaden mellan OS då och nu. 

– Att jag inte får vara med.