Tyska landslagsmannen Patrick Groetzki twittrade efter europeiska handbollsförbundets beslut. Foto: Imago Sportfotodienst
Tyska landslagsmannen Patrick Groetzki twittrade efter europeiska handbollsförbundets beslut. Foto: Imago Sportfotodienst

Regnbågsbindeln förbjuds: "Skämt?"

Publicerad

Reaktionerna är många efter att det europeiska handbollsförbundet förbjudit Sveriges kapten Tobias Karlsson från att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel i EM i Polen.

- Är det ett skämt? skriver tyska landslagsspelare Patrich Groetzki på Twitter.

I går kom beslutet från europeiska handbollsförbundet (EHF) att ingen lagkapten får bära den regnbågsfärgade kaptensbindeln under EM i Polen.

- Är det ett skämt? frågar sig Tysklands landslagsman Patrick Groetzki på sitt officiella Twitter-konto.

Søren Laursen, talesperson för Danmarks nationella förbund för homosexuella, bisexuella och transpersoner säger till Ekstrabladet att beslutet är förståeligt när det handlar om ett mästerskap i Polen.

- Vi är i Polen, där man är väldigt homofobiska. Det finns en konservatism och religiositet som genomsyrar samhället.

Jämför med Ryssland

Laursen jämför det med situationen i Ryssland och under OS i Sotji.

- Det är rätt tröttsamt men också komiskt att det går så långt. Men det är något som gör ont med ett samhälle som det polska. Det handlar främst om att det (homosexualitet) ses som ett angrepp på familjen och de katolska värderingarna, säger Laursen till tidningen.

Johan J Åkesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag