Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Redhawks utslaget – här är spelarna som kan lämna

Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

JÖNKÖPING. Efter att ha slagit ut Luleå och sedan guldfavoriten Växjö Lakers, så har Malmö Redhawks, under sin andra SHL-säsong, sedan uppgången, nu fått se sig slagna av ett starkt HV 71 i semifinalen.

Och för sportchef Patrik Sylvegård är bygget med det nya Malmölaget i full gång inför nästa säsong, då klubben vill ta ytterligare steg.

Elva kontrakt går ut.

Några spelare vet Redhawks redan om att man kommer att förlora. Finländaren Ilari Filppula, som vann klubbens poängliga i grundserien, gjorde klart för Malmöledningen att han skulle flytta hem till Finland i november, så det kommer inte som en chock för någon.

Han är klar för TPS Åbo och har skrivit på ett långtidskontrakt hemma i Finland.

– Filppula och vi har haft en överenskommelse om att det här skulle hållas till vi var färdigspelade, men det är vi nu och han flyttar hem till Finland, säger Sylvegård.

Bland de övriga tio utgående avtalen så kommer ett antal spelare inte att erbjudas några nya avtal. Bland dessa finns Johan Ivarsson och André Benoit, som kommer få se sig om efter nya klubbar.

Enligt säkra källor är Ivarsson klar för samarbetsklubben Pantern, i Hockeyallsvenskan.

Men fler spelare kommer att lämna.

Alsenfelt ser ut att stanna

Mathias Tjärnqvist kommer förmodligen inte att erbjudas något nytt kontrakt, och inte heller Magnus Häggström, som missat hela slutspelet på grund av skada. De faller bort när klubben har en ambition om att föryngra laget och fylla på truppen med andra spelare.

Däremot pekar mycket på att både Oscar Alsenfelt och Lars Bryggman stannar kvar i klubben. Alsenfelt har var ryktenas man under vintern efter sin fullständigt fenomenala säsong, men den sociala situationen gör att mycket pekar på att han blir sitt Malmö trogen.

Lars Bryggman kom in under hösten från Pantern och har tagit en ordinarie plats i laget. Både Alsenfelt och Bryggman är i stort sett överens med ledningen om nya avtal.

– Vi får se vad som händer med Oscar. Jag har aldrig stängt några dörrar för honom. Men något avtal är absolut inte signat. Den nyheten hade jag mer än gärna velat meddela i så fall, säger Sylvegård.

Bryggman är nära, eller hur?

– Det stämmer. Han ser ut att stanna.

Welch - ett osäker kort

De övriga utgående kontrakten tillhör backjätten Noah Welch, österrikaren Konstantin Komarek, landslagsmannen Andreas Thuresson och trotjänaren Nicklas Jadeland.

Noah Welch har aktivt sagt att han vill vänta till efter säsongen, men klubbledningen är osäkra och Welch är ett osäkert kort inför framtiden. Enligt initierade uppgifter går Welch i tankarna att avsluta sin hockeykarriär.

Konstantin Komarek värvades från Salzburg inför säsongen och fick en flygande start, men har under säsongen haft problem med en knäskada och även en hjärnskakning. Han finns på tapeten för Redhawksledningen, men frågan är om man anser sig ha plats för 24-åringen, som dock vill fortsätta sin karriär i Sverige. Så att han dyker upp något annat SHL-lag är inte osannolikt.

Andreas Thuresson är en spelare som kom tillbaka när Redhawks tog klivet upp. Han har varit en offensivt bärande spelare, men han har också en lön, som kanske inte riktigt har levt upp till förväntningarna, vilket gör att ledningen anser det mycket osäkert om han överhuvudtaget ska erbjudas något nytt avtal. Det finns intresse hos både schweiziska klubbar, KHL-klubbar och även från andra SHL-klubbar.

"Vill prata med alla spelare"

Nicklas Jadeland vände tillbaka till klubben 2012, efter en tid i IK Oskarshamn. Han var starkt bidragande när klubben gick upp, men har haft en tung säsong. Slutspelet har dock varit starkt och för rätt pengar, kan han definitivt komma att bli klubben trogen. Inte minst för sitt stora hjärta och den passion han har för Malmö Redhawks.

– Jag vill prata med alla spelarna, och inte uttala mig för mycket. Jag har naturligtvis bra koll på var det lutar på samtliga utgående kontrakt, men jag måste vi prata med spelarna också, säger Sylvegård.

På nyförvärvsfronten har det hänt saker redan under vintern.

SportExpressen har redan avslöjat att backen Niklas Arell från Karlskrona är klar för klubben och även Max Görtz från AHL-klubben San Diego Gulls vänder hem till Skåne.

Sportchef Patrik Sylvegård har enligt uppgift minst ytterligare en spelare klar utifrån och spelarna kommer att presenteras inom de närmsta veckorna, om det inte är så att deras nuvarande klubbar fortfarande är i spel, vilket är fallet med exempelvis Max Görtz.

Även Tex Williamsson, som varit inlånad som tredjemålvakt under slutspelet från Pantern, kommer att få ett permanent kontrakt med klubben.

– Här säger jag som jag sagt tidigare när du frågat om dessa. Det är inga kommentarer, säger sportchef Sylvegård.


Utgående avtal i Malmö Redhawks

Oscar Alsenfelt, målvakt

André Benoit, back

Noah Welch, back

Johan Ivarsson, back

Ilari Filppula, forward

Andreas Thuresson, forward

Lars Bryggman, forward

Magnus Häggström, forward

Nicklas Jadeland, forward

Konstantin Komarek, forward

Mathias Tjärnqvist, forward