Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: Så ska MFF dominera ännu mera

HÖJER NIVÅN. MFF har redan den här säsongen lagt sin träning på en högre och tuffare nivå. Nästa år höjer man ribban ytterligare. "Vi har en bra bit kvar till vi når vår gräns", säger lagets naprapat Wilner Registre.
Foto: Johan Wall

GRAN CANARIA. Med snart 56 matcher spelade är MFF-truppen Sveriges högst belastade.

Som en del i laget bakom laget är naprapaten Wilner Registres främsta uppgift att hålla spelarna fräscha och nästa år vill klubben nå nya höjder - genom att träna ännu mer intensivt.

- Det finns givetvis en gräns men jag tror att vi har en bra bit kvar till den, säger Registre.

Markus Rosenberg bär kaptensbindeln och gör målen som tar MFF till Champions League, Åge Hareide får fansens hyllningar och Daniel Andersson beröm för sommarens lyckade värvningar.

Bakom alla rubriker och erkännanden finns de som sliter i det tysta och bygger grunden till framgångarna på planen.

Wilner Registre är en av dem.

Han är den som drar Matias Conchas finger rätt när det hoppat ur led under ett träningsläger på Gran Canaria, han är den som masserar Filip Helanders rygg på en gräsmatta utanför Maspalomas och han är den som varje dag ansvarar för spelarnas fysiska status, rehab och prehab.

Naprapaten har jobbat heltid i MFF sedan säsongen 2009 då han ersatte Rickard Dahan som tog klivet över till landslaget.

Foto: Johan Wall

Viktigare än någonsin

Ingen tidigare säsong har varit lika intensiv som den nuvarande, varken för spelarna eller Registre, och därför är hans roll viktigare än någonsin.

- Även om jag inte syns så mycket utåt känner jag mig mycket delaktig i framgångarna. Vi har ett nära samarbete inom staben där vi varje dag pratar om hur vi ska belasta spelarna. Det ligger till grund för Åge när han ska ta ut laget.

- Trots att vi spelat så många matcher är vi ett av de lag som haft lägst antal muskel- skador. Det finns inget likhetstecken mellan att spela många matcher och ha många muskelskador, inte när man gör saker på rätt sätt.

- Vi har belastat vid rätt tillfälle och låtit spelarna återhämta sig när det har behövts.

Wilner Registre har ett förflutet som fotbollsspelare. Han var mittback i MFF fram till 19-årsåldern och spelade senare i IFK Trelleborg, Höllviken, Arlöv och Vasalund.

Högre intensitet

Intresset för idrottsmedicin föddes när han själv, som 25-åring, bröt benet under en match och drabbades av besvärliga komplikationer.

- Sen dess har det här varit en dröm jag haft. Fotbollen ligger mig varmt om hjärtat och att få jobba med det är i MFF är fantastiskt.

Men det är också påfrestande, framför allt i år då säsongen blivit längre än någon vågat hoppats. Truppen har ändå lyckats hållas i trim och enligt Registre har det mycket att göra med en högre intensitet på träningarna.

- Det är inte så att vi har lagt mer tid i gymmet. Det är framför allt den dagliga träningen och hur vi pulserar belastningen som förändrats. Det här året har vi lagt en tuffare och högre nivå i vissa nyckelmoment, till exempel när vi spelar fyra mot fyra eller fem mot fem så får killarna köra lite längre tid. Det gör att vi höjer deras tröskel och syreupptagning till ny nivå. Spelar man dessutom tuffa matcher på det så når man ännu en nivå.

Beslutet att öka på intensiteten är Åge Hareides att fatta. Men de runtomkring - Registre, fystränaren Ben Rosen, den assisterande tränaren Olof Persson och övriga i ledarstaben - är med och tycker till.

- Det är ett lagarbete. Många av oss som varit i klubben länge märker skillnad jämfört med tidigare. Vi har en huvudtränare som vill att det ska vara lite hårdare och tuffare. Han var sån som spelare och han är sån som tränare. Det handlar inte om att tumma på återhämtningen utan om att köra på med en tuffare nivå när vi väl kör på.

Har en bättre hårdhet

Hur hanterar spelarna den tuffare belastningen och den förlängda säsongen?

- De är högt belastade, absolut. Samtidigt har de en annan och bättre hårdhet i kroppen nu jämfört med i början av säsongen. De har en väldigt kort startsträcka om de skulle vara borta fyra träningar eller så. Därför har vi utrymme att hålla någon utanför träning ett tag eftersom de redan är så fulltränade. Vi har hittat en balans och en bra nivå.

Som ni nu ska höja?

- Alla spelare har en maximal syreupptagning i lungorna, det är ju en sak. Men man kan ändå höja intensiteten när man spelar för där kommer man aldrig upp i max syreupptagning under någon längre tid Man kanske gör det i en minut, sen går man ner och sen kommer man upp i max i en halv minut till. Det handlar om lyfta den kurvan. Jag tror att vi har ganska långt kvar innan vi når gränsen för vad som är rimligt.

KVP:STRÄNINGS-RAPPORT

När: 10.30-12.00 (11.30-13.00 svensk tid)

Var: På fotbollsplanen som tillhör Sheraton Salobre Golf & Spa.

Det gjordes: Efter en kortare uppvärmning delades truppen upp i två lag för en internmatch på 3x20 minuter. I A-laget spelade Robin Olsen Anton Tinnerholm, Markus Halsti, Filip Helander, Ricardinho, Simon Kroon, Magnus Eriksson, Enock Kofi Adu, Emil Forsberg, Agon Mehmeti, Isaac Kiese Thelin. Övriga formerades som ett 4-3-3 för att likna Olympiakos så mycket som möjligt. Några skiften gjorde i pauserna men stommen bestod för A-laget som vann med 3-2.

De utmärkte sig: Simon Thern börjar hitta mer och mer rätt efter sitt benbrott och chefsscouten Vito Stavljanin skötte sig bra som domare i internmatchen.

De saknades: Markus Rosenberg vilade helt på grund av sina ljumskproblem och Filip Helander spelade bara 20 minuter på grund av sina ryggbesvär. Markus Halsti krockade med Anton Tinnerholm redan på uppvärmningen, fick en lårkaka och vilade därför de sista 20 minuterna.

Dagens citat: "Så jäkla orättvist. Hur mycket har han betalat för det?" Materialförvaltaren Kenneth Folkesson var besviken över att han själv placerats som linjeman samtidigt som Vito Stavljanin fick vara huvuddomare.

Kommentar: Precis som jag skrev i gårdagens tidning har Åge Hareide bestämt sig för vilken elva han ställer på planen mot Olympiakos den 9 december. Allt handlar nu om att få den så samspelt som möjligt och internmatchen var nyttig. Alla skavanker på spelarna oroar däremot.

SKADORNA WILNER REGISTRE JOBBAR MED I MALMÖ FF JUST NU

Markus Rosenberg

Anfallaren har en känning i ena ljumsken och är under ständig uppsikt. Registre träffar dessutom Rosenberg dagligen eftersom "han måste tejpa sina fötter hela tiden".

Markus Halsti

Mittfältaren fick Anton Tinnerholms knä mot låret i går. Han blev lindad och placerad med benet i högläge. Skadan ska däremot inte hindra honom från spel mot Olympiakos.

Filip Helander

Krånglande rygg. Får massage i ryggslutet och rehabövningar som ska stärka upp buk-muskulaturen.

Anton Tinnerholm

Har en liten vadskadan som måste hanteras. Under gårdagens träningspass fick han vaden masserad och lindad.

Agon Mehmeti

Anfallsreserven har lite problem med musklerna kring ena knät. I förrgår tränade han med ett lindat lår.

Guillermo Molins

Den korsbandsskadade mittfältaren sköter den mesta av sin rehab på kliniken Kulan precis som alla MFF:s långtidsskadade spelare brukar göra. Registre är därför inte dagligt inblandad.