Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planen för att stoppa Ronaldo mot Malmö

MFF:s högerback Anton Tinnerholm. Foto: Petter Arvidson
I morgon ska Cristiano Ronaldo tampas med Anton Tinnerholm. Foto: Paul White

MALMÖ. En fyra år gammal video på när Norge förlorar mot Portugal.

Så ska Åge Hareide få Anton Tinnerholm att stoppa Real Madrids superstjärna Cristiano Ronaldo.

- Tom Høgli raderade ut Ronaldo totalt i den matchen. Den filmen ska jag visa Anton, säger Hareide.

Så stoppar man Cristiano Ronaldo

LIGG NÄRA

Ju mindre tid Ronaldo får ostörd med bollen desto mindre tid att utföra sin magi får han. Det handlar helt enkelt om att vara där Ronaldo är. Och vi snackar NÄRA. Som en i MFF-staben uttryckte saken: "Tinnerholm ska inte vara så nära att han känner doften av vad Ronaldo ätit till middag, han ska vara så nära att han följer med middagen ut".

HÅLL HONOM FELVÄND

En gammal fotbollssanning som är lika levande i dag som någonsin och som alltid gäller mot de allra bästa. Med ryggen mot motståndarmålet tappar alla spelare sina främsta offensiva styrkor. Med den mäktige djupledslöparen och kvicke bollbehandlaren Cristiano Ronaldo är detta ännu viktigare. Ju oftare Ronaldo tittar bakåt, desto bättre mår MFF.

BE EN BÖN

Det kvittar hur nära man kommer Ronaldo och hur felvänd han än är. I sina bästa stunder tar sig CR7 fri ändå, vänder rätt, drar ett långskott, eller löper sig fri för att använda sitt eminenta huvudspel. När det händer återstår inte mycket mer än att hoppas. Eller, om man är lagd åt det hållet, be en bön. För två bollar som studsar virke ut gör då stor skillnad.

I dag landar Real Madrid i Malmö.

Framför ledet av superstjärna går en spelare på en ännu högre nivå.

Cristiano Ronaldo är tillsammans med Lionel Messi på en egen nivå av den allra högsta fotbollsnivån.

På årets sex La Liga-omgångar har Ronaldo gjort fem mål och i fjol stod han för 48 ligamål på 38 omgångar.

Högst upp i skytteligan

När årets Champions League-spel inleddes gjorde portugisen tre mål på Sjachtar Donetsk och gick därmed upp på 80 mål sammanlagt i turneringen, tre fler än Messi som är tvåa.

I morgon 20.45 ställs Cristiano Ronaldo mot spelare som Johan Wiland, Rasmus Bengtsson, Kari Arnason och Yoshimar Yotún.

Men framför allt är det Anton Tinnerholm som ställs öga mot öga med Ronaldo.

Och Åge Hareide har ingående analyserat hur Malmö ska göra för att ha en chans att stoppa Ronaldo.

- Det är en fantastisk fotbollsspelare, ingen tvekan om det. Tillsammans med Messi är han bäst i världen. Men även de spelarna har sämre dagar. Dagar där de inte kommer någonstans alls, säger Hareide.

Norrmannen tillbringade hela söndagen med att titta på Real Madrids senaste matcher och har sedan tidigare sökt efter matcher där Ronaldo gjort mindre bra ifrån sig.

Hittat ett lysande exempel

Och hittat ett lysande exempel att visa för Anton Tinnerholm.

- Norge spelade mot Portugal borta i kvalet till EM 2012. Tom Høgli spelade högerback mot Ronaldo som inte kom någonstans alls, säger Hareide.

En titt på rapporterna och filmerna från matchen ger Hareide helt rätt.

40 minuter in i mötet tvingade Ronaldo till och med den dåvarande Manchester United-stjärnan Nani att byta kant med honom.

Efter paus bytte kantstjärnorna dock tillbaka, Ronaldo fortsatte vara osynlig men Nani slog inlägget som Helder Postiga avgjorde matchen på.

Det gick så långt att det till slut var Ronaldo som sparkade ner Høgli och inte tvärtom.

- Det var faktiskt väldigt bra, det gjorde gott, sa Høgli till norska Dagbladet efter matchen.

- Jag hade studerat honom mycket på video i förhand och hade koll på vad han ville göra. Strategin var att stå still så mycket som möjligt och inte gå på hans finter.

"Høgli gjorde det perfekt"

Åge Hareide är imponerade av vad Høgli, en spelare inte helt olik Anton Tinnerholm, presterade mot Ronaldo.

- Høgli gjorde det perfekt. Mot en spelare som Cristiano Ronaldo handlar det om att ligga nära, hålla honom felvänd så mycket som möjligt och inte ge honom några ytor alls, säger Hareide som dock poängterar att det inte är säkert att det räcker.

- På en bra dag tar sig Ronaldo förbi ändå.

I förberedelserna till matchen mot Real Madrid där Malmö FF på tisdagsförmiddagen kommer att köra den stora videoanalysen med spelarna har Åge Hareide jagat efter en video med Høglis insats mot Ronaldo.

- Tom Høgli raderade ut Ronaldo totalt i den matchen. Den filmen ska jag visa Anton, säger Hareide som inte verkar ha nöjt sig med det.

I söndags, mitt under brinnande allsvensk guldstrid, åkte Åge Hareide över sundet för att se derbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn.

Högerback i FCK?

Tom Høgli.