Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så togs Percy Nilsson – uppgörelsen med polisen

Percy Nilsson är nu tillbaka på jobbet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Percy Nilsson har enligt flera källor tagits av polis och varit anhållen. Själv säger han att han ”varit hos polisen och vittnat”.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Percy Nilsson.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Kvällsposten/Expressen kunde på onsdagen avslöja att Percy Nilsson, enligt flera källor, tagits av polis och suttit anhållen misstänkt för brott.

Enligt uppgifter var han ute och jagade när polisen skulle slå till – och lyckades göra en uppgörelse som innebar att han överlämnade sig själv på en annan plats i Skåne, där skedde allting lugnt och diskret. 

Enligt uppgifter till Dagens industri är Percy Nilsson misstänkt för grovt insiderbrott – själv säger han att han varit hos polisen och ”vittnat”.

– Det är allt jag har att säga. Mer kommer jag inte säga, säger Nilsson vid lunchtid under torsdagen, när han var tillbaka på jobbet. 

Percy Nilsson har i årtionden tillhört makthavarna i Sydsverige. 2008 utsågs han till ”Årets skåning”.

76-åringen äger nu fastighetsbolaget Parkfast, som i sin tur bland annat äger Malmö arena i Hyllie.

Den tidigare ordföranden i Malmö Redhawks, som blev så sammanknippad med klubbens succéer och motgångar, är i dag hedersordförande i klubben.

År 2017 sommarpratade han i P1, däribland om sitt liv som entreprenör i byggbranschen och grundandet av det egna byggföretaget Percy Nilsson Bygg AB, som gick i konkurs efter att han sålt det.

Percy Nilsson var ute och jagade

Under tisdagen togs Percy Nilsson in till förhör enligt flera olika källor, som också uppger att han varit anhållen av åklagare.

Enligt uppgifter var polisens plan att Percy Nilsson skulle hämtas till förhör från sitt hem i Höllviken tidigt under morgonen i tisdags. När polisen kom dit var Percy Nilssons fru den enda som var hemma.

Percy Nilsson själv var ute och jagade, och enligt uppgifter var då polisens plan att åka till jaktplatsen och slå till.

Men Percy Nilsson lyckades komma överens med polisen om att avbryta jakten och i stället hämtas på en annan plats i Skåne – där skedde överlämnandet till polisen lugnt och diskret, enligt uppgifter.

Malmöpolisen mottog också under den tidiga tisdagsmorgonen en förfrågan från Ekobrottsmyndigheten att biträda i ett ärende. En halvtimme senare meddelade dock Ekobrottsmyndigheten att hjälpen inte behövdes, och man löste ärendet på egen hand. Detta enligt en händelserapport upptecknad av Malmöpolisen.

Handlar om försäljningen av Victoria Park

Enligt uppgifter till Dagens industri är Percy Nilsson misstänkt för grovt insiderbrott.

Sydsvenskan rapporterar att förundersökningen mot Percy Nilsson handlar om försäljningen av Victoria park. Flera källor bekräftar också för Kvällsposten att utredningen handlar om den affären. 

I den utredningen finns för närvarande 14 misstänkta, enligt handlingar i Stockholms tingsrätt. 

Den 3 december, samma dag som polis enligt uppgift hämtade Percy Nilsson till förhör, begärde en anhållen person att få Christian Rasmusson som offentligt försvarare, detta enligt handlingarna i Stockholms tingsrätt.

Ytterligare en person hämtades till förhör samma dag.

Kristian Rasmussen är en advokat som under flera år anlitats av Percy Nilsson, men enligt handlingar i tingsrätten ska Christian Rasmusson ha sagt nej till advokat-uppdraget, och i stället föreslagit advokat Lars Kruse.

– Min tystnadsplikt förbjuder att jag yttrar mig över vem jag är förordnad till som offentlig försvarare, säger Lars Kruse under torsdagskvällen.

Percy Nilsson hade den 29 mars förra året 494 439 b-aktier i fastighetsbolaget Viktoria Park.

Utredningen om Victoria Park startade förra året och då häktades en företagsledare i 60-årsåldern och två Malmöbor misstänkta för insiderbrott. Företagsledaren ska tre dagar före ett investmentbolag offentliggjorde ett konkurrerande bud på Victoria Park ha erbjudit samtliga delägare 38 kronor per aktie. Därefter steg börsvärdet på Victoria Park med nästan åtta procent. 

Percy Nilssons ord

Under torsdagen var Percy Nilsson, 76, tillbaka på jobbet.

Om uppgifterna, från flera källor att han varit anhållen, säger han:

– Jag vill inte kommentera någonting.

Har du varit tagen av polisen och anhållen?

– Jag har varit hos polisen och vittnat, det har jag varit. Det är allt jag har att säga. Mer kommer jag inte säga.

Hur mår du nu?

– Jag har ju ett arbete att sköta, så jag måste må bra.

Percy Nilsson själv uppger att han inte är misstänkt för brott.

– Nej, jag ska vittna.

Vad har polisen sagt till dig?

– Jag får inte lov att kommentera någonting.

Är det något du vill berätta?

– Jag har sagt att jag inte vill berätta någonting. Jag vill inte ha en löpsedel till, därför vill jag inte berätta, svarar Percy Nilsson, som uppger att han är ”besviken på Kvällsposten”.

Har detta påverkat dig i ditt jobb, med tanke på vad som har hänt?

– Nej.

Enligt uppgifter är Percy Nilsson inte den ende som utreds, utan fler personer är misstänkta i utredningen.

Dagens industri uppger att även it-entreprenören Dan Olofsson fått svara på frågor. Enligt Dagens industris uppgifter finns en koppling mellan polisens intresse för de båda profilerna.

– Jag har fått några frågor, men har yppandeförbud, så jag får inte lov att säga någonting, säger Dan Olofsson till tidningen. 

Till Sydsvenskan säger Dan Olofsson att han ”inte har något att dölja”. Han har, enligt egen utsago, aldrig anhållits – utan svarat på frågor.

Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, hänvisade i går till förundersökningssekretess och vill varken bekräfta eller dementera att det finns några handlingar gällande Percy Nilsson.

Ordförande: ”Jag blev väldigt överraskad”

Det var på onsdagskvällen som Kvällsposten/Expressen avslöjade att Percy Nilsson hämtats till förhör och anhållits i en utredning som rör ekobrottslighet. 

Malmö Redhawks ordförande Mats Larsson berättade då att han inte visste mer än vad som framkommit i Expressen/Kvällsposten under onsdagskvällen.

– Jag blev väldigt överraskad och vi får väl avvakta och se vad som händer. Jag har ingen som helst aning om vad detta kan handla om. Inte den blekaste, säger han.

Hur aktiv är Percy Nilsson numera i Malmö Redhawks?

– Han är inte aktiv så. Han är en väldigt stor partner till oss som arenaägare och det är tillsammans med honom som vi har förhandlat fram det nya arenaavtalet. Men han är inte inblandad i vår operativa verksamhet, utan han är hedersordförande och deltar inte i styrelsemöten och liknande.