Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Percy Nilssons hemliga KHL-möte

Om diskussionerna med KHL blir verklighet hoppas Percy kunna bygga ett lag bestående av främst svenska ishockeyspelare. Foto: stella pictures/Stefan Lindblom

Idén om ett KHL-lag i Malmö lever vidare.

Kvällsposten kan berätta att arenaägaren Percy Nilsson har träffat representanter för KHL i veckan - och hoppas, om diskussionerna blir verklighet, att ett lag ska byggas på svenska stjärnor.

- Som jag diskuterat ska man ha en svensk majoritet i klubben så man får en tillhörighet, säger Percy Nilsson.

De här länderna är med i KHL – och så här många lag har de

KHL är inne på sin sjätte säsong sedan starten 2008. Från och med säsongen 2013/14 består KHL av totalt 28 lag från åtta nationer. Till nästa säsong kommer även Finland ha ett lag med i form av Jokerit från Helsingfors.

Ryssland – 21 lag

Vitryssland – 1 lag

Kazakstan – 1 lag

Lettland – 1 lag

Slovakien – 1 lag

Tjeckien – 1 lag

Ukraina – 1 lag

Kroatien – 1 lag

Spelform: Alla lag möter varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta. Totalt blir det 54 omgångar i grundserien innan slutsegraren koras via slutspel.

AIK:s KHL-intresse

November 2009: Ett AIK Hockey med stora ekonomiska problem kan räddas av KHL. Den penningstarka öststatsligan ger Solnalaget en inbjudan för spel i KHL säsongen 2010/11. AIK berättar själva om beskedet på sin hemsida. AIK-styrelsen tecknade en avsiktsförklaring med KHL och meddelade att man skulle söka tillstånd av Svenska Ishockeyförbundet.
Januari 2010: AIK:s medlemmar röstar för att fortsätta arbeta för ett inträde i den ryska hockeyligan.
Februari 2010: Svenska Ishockeyförbundet nekar AIK:s ansökan att lämna det svenska seriesystemet för spel i KHL. AIK:s ordförande Peter Mellqvist säger till Aftonbladet att man respekterar förbundets beslut, men att det hade varit ekonomiskt bättre om klubben fått byta serie.

KHL expanderar västerut. Det är redan klart att det finska storlaget Jokerit från Helsingfors spelar i den penningstarka ligan från och med säsongen 2014/15.

Något svenskt lag finns inte med - än. Men redan hösten 2009 fick AIK en inbjudan av KHL som man tackade ja till.

Den gången var det Svenska Ishockeyförbundet som satte stopp i slutändan.

Enligt uppgifter i Aftonbladet blev Malmö Redhawks kontaktade av KHL i somras, men det dementerade Redhawks ordförande Tommy Qvartoft.

- Det är den lokala rivaliteten som gör att folk går på hockey. Vem hade varit intresserad av att gå och se något lag från Vladivostok, sa Qvartoft till Kvällsposten då.

Träffades i veckan

Men KHL-intresset för Malmö lever vidare. Enligt KvP:s uppgifter träffade Percy Nilsson representanter för KHL så sent som i veckan för att diskutera ett lag i Malmö i framtiden.

- Ja, det kan väl stämma rätt så bra kanske, säger Percy Nilsson.

- De är en part i hockeysammanhangen så det är klart att man pratar med dem precis som man pratar med alla andra.

Var det mer en informativ kontakt än att Malmö ska ta plats i KHL på något vis?

- Det är klart att man diskuterar sådant, men inget som är konkret utan mer att man verkar och ser. Det bjuds kanske på olika möjligheter och det gäller att välja det bästa för Malmö.

Tidigare i år pratades det om att KHL ville få med Redhawks till säsongen 2014/15. Är det det som är på bordet nu också?

- Det ska väl fortsätta lite förhandlingar när det är VM, det blir kanske lite diskussioner då.

"Då får man välja sida"

Percy Nilsson poängterar att det var i egenskap av arena-ägare som han träffade KHL. Hur Malmö Redhawks ställer sig till ett eventuellt deltagande i KHL är upp till klubbens styrelse och medlemmar.

- Men om man nu tittar på arenan så hade det så klart varit kul om ett lag hette Malmö Redhawks eller något sånt som ska spela i SHL eller KHL.

Hur ser du på Malmö och KHL?

- Jag vill ju se Malmö i en bra liga, om det sen är SHL eller KHL vet jag inte. Men jag tycker det är väldigt viktigt om det blir KHL att det är svenska spelare som spelar i laget. Inte enbart en massa andra utländska spelare.

Det är viktigt att behålla en lokal förankring?

- Ja, jag tycker det absolut bästa för Malmö hade varit om de var i SHL och hade ett farmarlag som spelade någon annanstans så att man hade kunnat plocka upp spelare på det viset.

Hur skulle ett KHL-samarbete fungera i så fall?

- Ja, men då får man välja sida. Men Malmö är ett lämpligt lag, som ligger bra till med flygförbindelser. Och det är kanske roligare för svenska spelare att spela i ett svenskt lag i KHL än i Magnitogorsk och allt vad det heter där borta i stora världen. Då hade man nog kunnat matcha ett bra lag i den serien tror jag.

"Det är väl fifty-fifty"

När man diskuterar KHL brukar ett problem vara hur man ska locka publiken till matcher mot lag som få hört talas om. Men Percy Nilsson ser inte det som ett hinder.

- Som jag diskuterat ska man ha en svensk majoritet i klubben så man får en tillhörighet. Det tror jag är viktigt om man ska kunna få förståelse. Sen är det ju bra matcher, det kommer bra motstånd och om man själv är bra så kommer publiken. Det är underhållning i dag som folk vill se.

Percy Nilsson säger att det inte är någon ny idé utan diskussioner som funnits i flera år.

Hur konkret bedömer du att deras intresse är?

- Det är väl fifty-fifty. Det är mycket som diskuteras mellan klubbarna. Jag pratar ju utifrån arenan och inte klubben i sig. Vi får väl se, det är diskussioner i gång och vi får väl se vad de slutar med.

- Men i och med att Helsingfors och Jokerit går in så kommer man ju närmare. Det blir ju någon typ av Europaliga. Det gäller ju att SHL blir starkare om man ska stå emot något sådant. För min del är en bra lösning i SHL lika mycket värt som KHL, kanske mer.

Om Malmö går över till KHL, skulle du sponsra mer då?

- Nej, jag har inte för avsikt att jag ska sponsra. Jag vill ha det förslag som är bäst för arenan, jag måste titta på det. Som jag sa, det är andra människor som styr Malmö Redhawks.

Hur troligt bedömer du det att Malmö skulle vara med i KHL på ett par års sikt?

- Om det inte händer något nu, rätt så snart, är det rätt stor risk att de är där om några år. Det är nog en brytpunkt nu tror jag.

Vad tänker du på då?

- De måste hitta på något nytt i SHL. Det är inte bra som det är nu, publiken sviker. Du får ta ett snack med dem själva. Jag är positiv till båda delar som arenaägare.

Du sonderar terrängen?

- Ja, det måste jag göra, det ligger i mitt intresse.

- Men jag ser gärna att det blir en bra lösning med SHL. Det står i första rummet.