Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peder Fredricsons okända relation till kungafamiljen

Peder Fredricson tar emot Jerringpriset. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Här på hästen H&M Christian K. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peder Fredricson är mest känd för gemene man som ryttare och OS- samt EM–medaljör. 

I sitt sommarprat avslöjar han dock hur han och frun Lisen träffades, samt den hittills okända relationen till kungafamiljen. 

– Jag tränade prinsessan Madeleine i banhoppning, berättar han i Sommar i P1.

Peder Fredricson är en av Sveriges mest framgångsrika ryttare. Han deltog som yngste svensk någonsin vid OS i Barcelona 1992 med sina blott 20 år, vann OS–silver i Rio de Janeiro och tog guld vid EM på hemmaplan i Göteborg så sent som förra året. 

På Fredricsons meritlista finns även två Jerringpris – svenska folkets eget pris till den idrottsprestation som det anser ha varit störst under året. 

Något som dock varit helt okänt för den breda publiken är att Fredricson varit Prinsessan Madeleines tränare i banhoppning. Det berättar Peder Fredricson i sitt sommarprat. 

– Jag flyttade hem till Sverige från England för att satsa mer på min egen banhoppning. Jag fick en anställning vid Hovstallet i Stockholm som både banhoppningstränare för Prinsessan Madeleine, men även som instruktör för hovets kavaljerskuskar, alltså de som kör kungens hästar, i dressyr.

”Varvade klackskor med gummistövlar”

I samband med arbetet i Stockholm träffade även Peder Fredricson sin hustru Lisen Fredricson. De stötte på varandra i huvudstadens uteliv, och Fredricson fastnade direkt.

– Jag som tidigare bara hade bott på landet tyckte att det var spännande med stadslivet. Det var bara några meter till stans nattklubbar, och där lade jag märke till en mörk tjej med vackra, spännande ögon. Jag visste att hon red, och hoppades att det kanske skulle vara till min fördel. Hon hette Lisen och varvade höga klackar i Stockholmsnatten med geggiga gummistövlar i stallet om dagarna. 

Lisen Fredricson var på många sätt annorlunda, berättar Peder Fredricson. Hon ville betala notan själv och kunde försvinna ett par dagar utan att höra av sig. Dessutom tyckte hon överhuvudtaget inte om att få blommor. 

– Hennes mamma hade läst en artikel om mig och sagt "det där är en bra kille för dig – han är konstnärlig och gillar hästar precis som du". Det var kanske inte det en rebellisk tonårstjej ville höra, särskilt inte eftersom hon hade hoppat av högstadiet med högst frånvaro i hela Stockholmsområdet, säger Peder Fredricson.

Paret gifte sig när Lisen var 24 och Peder 28, och har i dag tre söner: Carsten, Hjalmar och Bill. 

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.