Panterns succé – bra eller dålig för Malmöhockeyn?

Foto: CHRISTER THORELL/IBL

Malmö Redhawks är på väg mot sitt första slutspel på 15 år. 

Kvartersklubben Panterns osannolika framfart i hockeyallsvenskan föder SHL-drömmar.  

Tillsammans delar de visionen om att etablera Malmö som Sveriges ledande hockeystad. 

Men vad händer om Pantern mot alla odds avancerar i näringskedjan?

– Om jag ska vara riktigt ärlig tror jag inte det skulle vara bra, varken för Pantern eller hockeyn, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård. 

– Det finns inte att vi skulle tacka nej till SHL, säger Panterns sportchef Joakim Tillgren. 

För två år sedan tråcklade Malmö sig upp i högsta serien efter att ha slutat på tredje plats i hockeyallsvenskan. 

Det är samma plats som succélaget Pantern nu ligger på när det återstår sex matcher av grundserien. 

Med endast tre poäng upp till andraplatsen har den lilla kvartersklubben från 1959 dessutom hugg på en plats i den så kallade hockeyallsvenskan finalen. 

– Vi hade blivit nya Väsby. Vi har jättesmå förutsättningar jämfört med alla motståndare som har heltidsanställda fystränare, målvaktstränare, läkare och gud och hans moster. Vi är inte i närheten av det men det bevisar att man kan göra saker med små medel, säger Panterns sportchef Joakim Tillgren. 

Skulle kunna ordna fyra miljoner på en vecka 

Om Tingsryds framfart fick SHL-pamparna att svettas förra säsongen är det risk för hjärtklappning nu. Innan gästspelet mot Modo i Malmö arena i slutet av januari hade laget från Kirseberg ett publiksnitt på drygt 600 åskådare. 

 – Men vi har till skillnad från Tingsryd en ishall som håller för vad som krävs och även om vi inte har fyra miljoner i eget kapital så skulle vi med våra sponsorer i dag få det på en vecka om det hänger på det, säger Tillgren. 

Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård tror dock inte att det skulle vara bra, varken för Pantern eller SHL. 

– Pantern har gjort det jättebra och jag unnar laget all framgång men jag tror det är bra om de spelar i allsvenskan och gör det bra där. SHL kräver en helt annan organisation. De har fortfarande små medel och Tillgren gör allt i klubben, menar han.   

– Sedan tror jag inte de vill gå upp innerst inne heller. Över tid kanske, men inte nu. Vi har fullt sjå med att få folk till våra matcher, jag vet inte om det skulle bli fler för Pantern än vad det är i dag. 

"En helt annan fråga om vi klarat ut det"

Men om Pantern mot alla odds skulle gå upp så tvekar inte Joakim Tillgren…

– Då skulle vi definitivt spela där, det finns inte att vi skulle tacka nej. Sedan är det en helt annan fråga om vi klarat ut det.  

Den uttalade målsättningen får kanske ändå sägas vara mer realistisk. 

– Vi vill etablera oss som ett stabilt hockeyallsvenskt lag och det tar några säsonger. 

Samtidigt är Pantern en viktig del av den gemensamma uttalade visionen att etablera Malmö som den ledande hockeystaden.

– Jag har sagt att vi ska vara hockeystaden nummer ett i Sverige. Vi ska ha en bra ungdomsverksamhet, ett bra allsvenskt lag och ett bra SHL-lag. Då finns det en väg genom alla leden och då kommer det hit bra spelare, säger Patrik Sylvegård. 

Malmös J20 dominerar i hockey-Sverige

Sett till ungdomsverksamheten går Redhawks äldre juniorlag som på räls och leder J20 superelit. Fem av sex främsta spelarna i poängligan spelar dessutom i Redhawks, bland annat Patrik Sylvegårds son Marcus.

Och det kanske bästa exemplet på en spelare som fått sitt genombrott i Malmöhockeyn är Fredrik Händemark. Inför förra säsongen bytte han Leksand mot Pantern och nu är han en toppcenter i Redhawks och har gjort landslagsdebut.  

– Pantern har betytt hur mycket som helst. Jag ville spela mycket och utvecklas, säger han. 

– Sedan visste jag att det fanns ett samarbete med Malmö men det blev ännu bättre än förväntat. Jag fick chansen vid nyår och sedan blev jag kvar resten av säsongen.  

Panterns sportchef Joakim Tillgren betonar att han aldrig har stoppat någon spelare från att gå vidare: 

– Jag tar gärna in tio nya varje år som sedan flyttar till SHL.  

"Det vill jag dementera"

Därmed inte sagt att Kirsebergsklubben ska uppfattas som en farmarklubb till Malmö Redhawks. 

– Det vill jag dementera. Vi samarbetar jättegärna men farmarklubb är det absolut sista vi vill bli förknippade som för det är vi inte och kommer aldrig bli, betonar Tillgren.  

– Men vi har närheten till varandra och kan låna spelare av varandra. De behöver inte flytta, det handlar bara om att ta vänster eller höger i rondellen. 

På så vis gagnar samarbetet också båda klubbarna. Enligt Patrik Sylvegård har Malmö haft runt tio spelare i Pantern i år. 

– Vi en stor del i att Pantern ligger där de ligger. De får också hit bra spelare som känner att det finns en väg att gå här i stället för att välja ett annat allsvenskt lag. 

Samarbetet mellan Malmölagen och den gemensamma visionen om att vara en ledande hockeystad bygger dock på att lagen spelar i olika serier. 

– Skulle Pantern gå upp i SHL är det svårt att hitta samarbete, då är vi konkurrenter, säger Sylvegård. 

Supportrar som tycker om båda lagen 

Och även om Malmö och Pantern har supportrar och sponsorer som tycker om båda lagen och att staden har 300 000 invånare är publikintresset ett problem. Trots att Redhawks har gjort en bra säsong i SHL och är på väg mot sitt första slutspel på 15 år ligger publiksnittet på 6846 vilket kan jämföras med 7725 i fjor. 

– Publikmässigt har vi en stor utmaning. Jag tycker både vi och Pantern är förtjänta av mer publik, påpekar Sylvegård och får medhåll av Fredrik Händemark: 

– Jag tycker det ska komma lite mer folk på matcherna bara, både till oss och Pantern. Det är nästan lite overkligt att Pantern ligger där de ligger men det är sjukt kul. Jag tror att Malmö är på rätt väg som hockeystad.

Viktig match ikväll mot Västervik 

Joakim Tillgren tycker att den svaga publiktillströmningen är märklig även om han har sin förklaring: 

– Malmö är en medgångsstad. Redhawks hade nästan mer folk i toppen av hockeyallsvenskan än i SHL. Nu är inte ens derbyna mot Rögle utsålda. Jag tror inte det har med biljettpris att göra utan det är marginalåskådarna och det handlar om tid och bekvämlighet.  

Nu har både Malmö och Pantern dock en riktigt spännande tid framför sig. Redan i kväll möter Pantern seriefyran Västervik i en viktig match för toppstriden.   

– Om Pantern blir trea eller fyra har de gjort det jäkligt bra och sedan kan allt hända. De får vara med och tävla. Det är samma med oss, kanske kan vi gå till en kvartsfinal och få vara med och känna. Jag tror den här stan behöver det även om vi inte är nöjda där, säger Patrik Sylvegård. 

Vilken är hockeystaden nummer ett i Sverige just nu? 

– Det tycker jag är Malmö. Det finns väl ingen annan stad som har två lag där uppe?