Saila Quicklund. Foto: Sven Lindwall
Saila Quicklund. Foto: Sven Lindwall

"Ovanligt skarp – det handlar om pengar"

Publicerad

Idrottsrörelsen och staten får hård kritik i en ny rapport av Kulturutskottet.

Trots över två miljarder i bidrag har idrotten bland annat misslyckats med att locka nya samhällsgrupper och få fler barn och ungdomar att stanna kvar.

– Det är en ovanligt skarp rapport. Det handlar om mycket pengar och politikerna är klart intresserade av hur de används, säger idrottsprofessorn Johan R Norberg.

Idrotten är fortfarande ojämlik, aktivitetsnivån för barn och ungdomar har minskat, flickor med utländsk bakgrund idrottar i betydligt mindre utsträckning än pojkar med utländsk bakgrund och man har inte förmått fler att stanna kvar längre i föreningarna.

Det framgår i en rapport från Kulturutskottets uppföljningsgrupp, där alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet är representerade. Utskottet menar att de statliga bidragen har oklar effekt på idrottsrörelsen och kräver därför en ordentlig översyn av stödet som är på över två miljarder kronor om året.

"Utvecklingen går inte åt rätt håll"

Johan R Norberg är professor i idrott på Malmö Högskola samt verksam som utredare inom Centrum för idrottsforskning.

– Det är en ovanlig rapport i tonläget. Den är ovanligt skarp, absolut, konstaterar han.

– Det handlar om mycket pengar och politikerna är klart intresserade av hur de används. Idrotten har fått ett stort förtroende men samtidigt går utvecklingen inte åt rätt håll och då uttrycker utskottet någon form av besvikelse eller oro.

I rapporten konstateras att varken den nuvarande och tidigare regeringar har gjort något för att komma tillrätta med problem som har uppmärksammats.

– Kontrollen är begränsad för att man velat ha det så. Idrottsrörelsen ville ha mer självständighet efter millennieskiftet och då byggde man upp det här systemet. Nu vänder vinden, nu tycker kulturutskottet att man ska ha mer kontroll. Det är en avvägning, förklarar Johan R Norberg.

– Om man ökar kontrollen som utskottet vill så är idrottsrörelsen inte lika fri längre. Samtidigt är idrotten en föreningsdemokratisk folkrörelse med rätt att bestämma själv. Men om utskottet gör den här markeringen, då måste regeringen komma med något svar.

"Vi behöver tydligare villkor"

Saila Quicklund, idrottspolitisk talesperson för Moderaterna, är ordförande i rapportens arbetsgrupp.

– Jag hyllar idrotten dagligen men det kan inte göra att vi blundar för de utmaningar som finns och som vi har sett under lång tid. Det är riksdagen som sätter upp målen och regeringen som bestämmer vad pengarna ska gå till, sedan fördelar RF pengarna internt utifrån våra mål.

– Gruppen förstår att idrotten är fri och självständig men det förhindrar inte att vi har åsikter om anslagen. Det ska vi ha. Vi behöver ha ännu tydligare anslagsvillkor samt ange vilka förväntningar vi har på idrottsrörelsen.

Rapporten kommer att diskuteras under ett seminarium i riksdagen under torsdagen.

Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag