Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-succén ledde till oväntat erbjudande

Pia Hansen.Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN
Pia Hansen och dåvarande statsminister Göran Persson.Foto: JONAS EKSTRÖMER / PRESSENS BILD
Foto: BERTIL HASKEL
Pia Hansen på scenen.Foto: SUSANNE KARLSSON

I augusti 2000 reste en okänd svenska till Australien.

Några veckor senare var Pia Hansen en älskad rikskändis.

Det här är berättelsen om ett oväntat OS-guld som ledde till bland annat stämpel som dansbandsstjärna och en avvisad shejk som gav ett väldigt speciellt erbjudande.

– ”Kom och bo i mitt palats” sa shejken, har Hansen berättat för Sport-Expressen.

Den 28 september 2000 bänkar sig den svenska tv-publiken i sofforna.

Det är tre dagar kvar av OS i Sydney och i studion i Stockholm står dansbandsgiganten Christer Sjögren, sångaren i Vikingarna, redo att sjunga duett med spelens första svenska guldmedaljör.

Nio dagar tidigare, och 14 tidzoner bort, utklassade Pia Hansen från Finja utanför Hässleholm i Skåne allt och alla i skyttegrenen dubbeltrap. Fram till den dagen hade majoriteten av det svenska folket ingen aning om att sporten – som går ut på att träffa två lerduvor som skjuts ut samtidigt – ens existerade och med Pia Hansen var det likadant.

Men Hansen hade av någon märklig anledning hamnat utanför rampljuset fram till spelen i Sydney. För på papperet borde hon ha varit en minst lika stor guldkandidat som simningens Lars Frölander, brottningens Micke Ljungberg och bordtennisens Jan-Ove Waldner.

Pia Hansen vann OS-guld i Sydney 

Hansen kom nämligen till Australien med sju raka pallplatser i storinternationella tävlingar.

Ändå glädjechockade Pia Hansens guld det svenska folket.

Expressens rubriker löd: ”Hon kom, hon sköt hon segrade” och ”Du är en riktig pangbrud, Pia”.

När vår färska guldhjälte några dagar senare reste hem mitt under OS fick Hansen, uppvuxen på en bondgård i Östra Göinge, plötsligt flyga första klass.

””Håll truten, nu går jag härifrån!”, sa Hansen till sina vänner.

I DN förklarade Hansen månaderna efter guldet.

- Jag har alltid undrat hur det ser ut i första klass och det var verkligen speciellt. Stort, dukar, riktiga salt- och pepparkar, fyra rätter att välja mellan, ostbricka och vin och personalen gick omkring hela tiden och passade upp. När vi skulle sova kunde vi ligga raklånga och fick en liten kudde och en liten tv.

På Kastrup togs Pia Hansen emot att pamparna i Hässleholms kommun, flögs vidare hem med helikopter och togs emot med 34 gevärssalvor och ett kanonskott. Det var hennes 35:e födelsedag och tre dagar senare ringde SVT.

I rapporteringen efter skrällguldet hade Pia Hansen gång på gång beskrivits som inhoppande sångare i sin brors band Playsongs och frågan gällde nu en duett med Christer Sjögren.

Pia Hansen sjöng dansband 

Hansen tvekade inte utan åkte till Stockholm, dammade av Leende guldbruna ögon och konstaterade sedan:

– Jag blev tvungen att sjunga i en tonart som inte är min, alldeles för högt. Inte ville de byta tonart heller, för musiken var playback och hade jag sjungit lägre hade inte Christer Sjögren hörts lika bra. Och Christer Sjögren skiter väl i om det inte känns bra för mig.

För Pia Hansen var uppträdande mest en kul grej.

Desto viktigare var att guldet innebar att sponsorintäkterna – som tidigare varit ytterst modesta – tillsammans med stöd från Sverige Olympiska Kommitté gjorde att Hansen kunde säga upp sig från sitt jobb på ett tillverkningsföretag i bilbranschen och ägna sig åt skytte på heltid.

Men även utanför skyttebanan skruvades farten i livet upp.

Pia Hansen fick fler gig som sångerska (inte dansband, det var inte Hansens grej), hon gick mannekäng och hon höll skytteövningar för företag och organisationer.

Samtidigt fortsatte skyttet gå bra.

Inför OS i Aten 2004 vann Hansen EM-guld i dubbeltrap och tog brons i trap.

I OS blev det sedan en niondeplats.

Dock blev OS-guldmästaren Shejk Ahmed al-Maktoum, prins i Förenade Arabemiraten, så imponerad av Hansen att han kom med ett förslag.

För Expressen berättade Pia Hansen själv 2006:

- ”Kom och bo i mitt palats”, sa shejken. ”Jag har en privat skjutbana vid vattnet där vi kan träna.” Jag tackade nej. Det passade sig inte just då. 

”Jag sa att jag mådde dåligt”

På Expressens fråga om shejken stötte på Hansen svarade guldskytten.

– Nej, han var bara imponerad av min bössteknik.

Efter OS i Aten ströks dubbeltrap som gren från programmet, men bara för damer. 

Hansen började sedan en satsning mot trap samtidigt som andra delar av hennes liv tog mer plats.

Drömmen om ytterligare ett OS lever ännu för Pia Hansen som. Så sent som 2018 berättade Hansen för Kvällsposten att hon siktade mot OS i Tokyo, men att den ekonomiska situationen var tuff samt att hon våren 2016 blivit allvarligt sjukt i giftstruma.

– Det syns inte utåt. Jag sa att jag mådde dåligt men de som inte varit med om det fattade inte hur jag mådde. Jag var riktigt dålig. Det kändes fruktansvärt i kroppen. Och jag fick panikångest, berättade Hansen.

I samma intervju berättade Pia Hansen – som i dag är 54 år – att OS i Tokyo inte nödvändigtvis måste vara sista chansen för henne att göra ett sista spel.

– Missar jag Tokyo skulle jag egentligen kunna sikta vidare mot nästa OS (Paris 2024). Men det handlar om pengar, tyvärr. Mycket pengar.

Hur det blir återstår att se.

Men för den magiska dagen i Sydney är Pia Hansen för all framtid inskriven i den svenska idrottshistorien.