Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hoppet: "Inga pengar på vår sport"

Stefan Nilsson skjuter hem silvermedaljen under EM i Baku 2015.Foto: Vilhelm Stokstad/Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Målsättningen för Stefan Nilsson under OS är att ta sig till final.Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Att på heltid kunna arbeta med skytte är få förunnat i Sverige.

OS-hoppet Stefan Nilsson är en av dem som lyckats.

– Jag är ganska ensam om att göra det, säger Stefan Nilsson.

FAKTA

OS-HOT

Marcus Svensson, Sverige : Jag har en stor respekt för honom genom skyttet, det har han bevisat. Sen vet jag inte om jag ser det som en lagkompis eller konkurrent, men han är en av de starkaste.

Vincent Hancock, USA: Han har två OS-guld i rad, så han är definitivt jättestark. Har han skjutit hela livet och haft alla förutsättningar för det, dessutom har han talang och fallenhet för det.

Anthony Terras, Frankrike: Han sköt grymma resultat ifjol, han satte bland annat världsrekord. Resultaten visar vilken kapacitet han har. Han är stenhård i psyket när det drar ihop sig.

Två av Sveriges OS-hopp är barndomsvännerna Marcus Svensson, som vann för-OS förra sommaren, och Stefan Nilsson från Trelleborg.

Båda tävlar i skyttegrenen skeet. En gren i skytte som inte är särskilt stor och där de flesta utövare tvingas jobba vid sidan av för att finansiera sin satsning.

– Visserligen har vi ett bra stöd från SOK, i form av olika stipendier. Men, visst, man tjänar inga pengar på vår sport. Vinner man en världscup genererar det inga pengar. Det gör det alltid lite svårare, säger Stefan Nilsson.

I utlandet är det vanligt att skyttarna arbetar inom militären, enligt Nilsson. Där har de möjlighet att träna på arbetstid.

Men i Sverige är de inte särskilt vanligt.

Stefan Nilsson klarar av att jobba heltid med sin idrott. Han har nischat in sig rejält i skytte och driver ett företag som sysslar med det.

– Jag tror att jag är ganska ensam om att kunna göra det här och klara mig på det. Med hjälp av mitt lilla företag har det som från början var en hobby blivit en idrott på heltid. Det är ett privilegium, säger Stefan Nilsson.

OS-succé ger bättre förutsättningar

Via Stefan Nilssons företag arbetar han med att lära ut hur man skjuter och arrangera evenemang.

Så det blir en del skytte.

Dessutom skjuts det ett par hundra skott i i veckan träningssyfte. Vissa veckor mer, och andra mindre. Det är en dyr sport att utöva.

Och pengarna måste ju komma någonstans i från.

Men bara för att Stefan Nilsson inte kan ha sin satsning som ett heltidsjobb innebär inte det en direkt nackdel jämfört med att träna på heltid.

– Det blir annat att tänka på. Om jag arrangerar en kick off så är det de som är i fokus. Det är rätt bra att kunna breaka med det och inte bara mala på det sitt eget. Då hade jag nog lessnat på den snabbare, säger Stefan Nilsson och fortsätter:

– Och när man väl tränar så fokuserar man på det, för min del blir kvalitén bättre och glädjen högre. Så jag tycker det bara är positivt. När jag dessutom har ett eget företag kan jag lägga upp min träning så det passar mig bäst.

Hur skulle en bra OS-placering gynna dig, rent ekonomiskt?

– En framskjuten placering plockar medierna upp, vilket de normalt inte gör i vår sport. Då blir jag OS-Stefan i stället, och då blir jag mer intressant. Även om jag har bra kontakt med folk nu så blir lättare att förhandla med till exempel vapentillverkade. Det ger helt klart ett slagläge vid förhandlingsbordet och det blir lättare att få ihop det ekonomiskt, säger Stefan Nilsson.

Siktar på final

Stefan Nilsson gjorde sin OS-debut i London 2012. Då placerade han sig på en 15:e plats.

I år är målet att knipa en av finalplatserna. Vännen och landslagskollegan Marcus Svensson tog då en 7:e plats med en mer träffad lerduva.

– Det var en fantastisk upplevelse i London. Det var en dröm som jag haft sedan jag började skjuta bra. Vi klarade oss rätt bra och det är en bra erfarenhet att ha med sig. Nu är vi fyra år äldre, och bättre, säger Stefan Nilsson och fortsätter:

– Vi har visat vår kapacitet, Marcus Svensson vann för-OS i Rio och vi både har vunnit andra tävlingar. Det nya systemet nu är att allt nollställs till finalen så att det blir en helt egen tävling när man väl tagit sig dit. Vårt mål är att ta oss till final, det finns det alla förutsättningar för. Vad som händer sen får vi ta då.

Innebär det en trygghet att tävla tillsammans med Marcus?

– Vi har tävlat ihop sedan vi var tio-elva år gamla, så det är klart. Det är en styrka och en trygghet att vi känner varandra så väl. Vi vet hur vi vill ha, när den andra inte vill eller vill snacka. Vi har hållit på så länge, så det är positivt att det är på bara samma nivå.