OS-hjälten: ”Det var en jättebelastning”

Lisa Nordén kom tvåa på Europacupen i Malmö i somras.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT
Lisa Nordén slutade på 16:e plats på OS i Rio de Janeiro i somras.
Foto: SVEN LINDWALL

Jerringpris och Bragdguld. 

Inte för att det blev helt tyst kring Lisa Nordéns efter hennes OS-succé – men samma uppmärksamhet som hon fick 2013 har hon inte varit i närheten av. 

Nu berättar hon om svaren som krävs för en OS-satsning, den tuffa ekonomiska verkligheten och livet efter karriären. 

– Så fort man är skadad och inte kan leverera så inser man ju att det finns en annan del i livet också, säger OS-medaljören. 

Minst en skada per år efter succén i OS i London 2012. 

Det har varit en infektion i nervsystemet, stressfrakturer, hon har dragit båda baksidorna, ryggont, långdragen vadskada och Lisa Nordén, 34, har haft problem med hälsenan. 

Hälsenan opererade hon för ett drygt år sedan och efter en förhållandevis snabb rehabiliteringstid tog Lisa Nordén sig tillbaka och genomförde en full säsong.

– Men jag var aldrig riktigt i löpform. Och när jag säger bra löpform så menar jag extremt bra löpform. Ska jag springa på 33.30 så är kraven ganska höga.

 – Jag är ändå extremt nöjd med min säsong. När jag satt vid den här tiden förra året med foten i bandage visste jag om att jag inte skulle få träna på tre månader. Och man tappar väldigt mycket på tre månader.

Lisa Nordéns år

SM-guld på Individuella Tempot på Cykel SM.

SM-guld i Sprint på Triathlon SM.

SM-guld i Lag på Triathlon SM.

SM-silver på Individuella Linjeloppet på Cykel SM.

Vinst Iron Man i Jönköping

2:a på Europacupen i Malmö

3:a på Iron Man Vichy

4:a På Iron Man Santa Cruz

Prisades dubbelt

Men Lisa Nordén är inte i den form hon var i när hon tog OS-silver i London. 

Då vann hon Jerringpriset och Bragdguldet efter sina framgångar. Så stor uppmärksamhet som hon fick år 2013 har hon inte varit i närheten av.

– Fram till 2012 var jag duktig internationellt sett, jag var på pallen flera gånger i VM-serien, men ändå väldigt okänd i Sverige. Även efter London fortsatte jag att tävla. Då var det extremt stor uppmärksamhet, jag köpte också lägenhet i Stockholm och bytte tränare och (tränings) upplägg.

– Det året var en jättebelastning, det hände saker på alla håll och kanter. Jag tränade och tävlade mer än vad jag gjort någonsin innan. Det var fulle rulle hemma med aktiviteter, event och sponsorer. Det är klart att den biten har lugnat sig. 

Uppmärksamheten i dag? 

– Jag är ganska busy i dag också med föreläsning och aktiviteter med företag, som bygger på Bragdguldet och Jerringpriset, att folk vet vem jag är och vad jag gjort. 

Lisa Nordén har fokuserat mer på sin cykling senaste året.
Foto: KERSTIN NORDÉN / PRIVAT

Måste vara topp fem

OS i Tokyo är 1,5 år bort. Men det finns fortfarande en osäkerhet kring om Lisa Nordén kommer att göra en satsning. 

Och det finns flera skäl. Ekonomin är naturligtvis ett. 

För att kunna kvala in till OS måste Lisa Nordén köra VM-serien för att samla ihop tillräckligt mycket poäng för att ta en internationell plats för Sverige. Men hon måste också visa för SOK att hon är tillräckligt bra för att de ska gå in med stöttning.

Lisa Nordén.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lisa Nordéns löpning har det senaste året inte varit lika stark som förr, eftersom hon inte har haft tid att bygga upp det hon beskriver som en löpbas. 

– Om jag ska köra det måste jag vara nästan säker på att jag kommer vara topp fem eller på pallen på de tävlingar jag kör. Jag måste kompensera med prispengar för att kunna åka till Bermuda, Japan, Australien och Kanada, säger Lisa Nordén. 

– Det är en dyr VM-serie och när vi har så små resurser som vi har i triatlon-landslaget är det svårt att göra en sån här satsning utan stöd från SOK.

Då bestämmer Lisa Nordén sig

Om Lisa Nordén ska satsa mot OS krävs ett beslut de kommande två eller tre månaderna. 

Hon har under brinnande säsong tvingats stanna upp när hon fått känningar. Det beskriver Lisa Nordén är det hon är mest missnöjd med under året.

– Jag hade absolut förväntat mig att jag skulle ha mer löpmängd med mig i bagaget och att kroppen svarat mycket snabbare. Man glömmer väldigt fort saker som varit dåliga, att man inte kunnat springa. Jag har fått stanna upp och vänta in det som varit efter för att sen trycka på gasen igen. Det blir mentalt jobbigt när man känner av lite i hamstrings igen.

– Det är som att köra bil med någon som behöver kissa hela tiden. Det tar så mycket tid när man vill köra på.  

Och om det inte blir OS?

– Det lockar också med Iron Man-tävlingar. Det går inte hand i hand direkt. När man väl gått över till en längre distans är det svårt att gå tillbaka till en kortare. Men jag har inte bestämt mig än, det finns ingen uttalad riktning. 

Lisa Nordén vann Jerringpriset 2013.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Annan del av livet också

OS eller inte. Lisa Nordén är inte elitidrottare för evigt. Hon har redan börjat arbeta som expertkommentator och är dessutom vice ordförande i de aktivas kommitté för internationella triathlonförbundet.

Långt fram ser hon livet på andra sidan den aktiva karriären.

– Så fort man är skadad och inte kan leverera så inser man ju att det finns en annan del i livet också. Man kan inte hålla på att träna och tävla hela livet.

Är det i triatlon-branschen du vill hålla till?

– Ett tag till I alla fall. Sen kanske dyker upp något spännande, som inte är triatlonrelaterat, där jag kan använda mig av min kompetens. Och det skulle också vara spännande. Det beror på vad som erbjuds, möjligheter och vilka dörrar som öppnas.  

Hur länge till är du elitidrottare, tror du?

 – Det beror på kroppen. Jag har kolleger som är över 40 och fortfarande extremt starka och tävlingsbara. 

– Men frågan är hur länge man mentalt orkar, vill, har lust och tycker det är kul. Det är väl främst det som säger hur länge jag håller på. Den kommer en dag då man blir mätt på att resa och tävla och lägga ner 30 timmar i veckan på träning och tävling.