Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Örebro chockade MFF – gick vidare i cupen

Foto: Ludvig Thunman

Skrattar bäst som skrattar sist.

MFF-tränaren Åge Hareide sa att han "skrattade lite" när Örebrokaptenen Robert Åhman Persson hävdade att skillnaden mellan superettan och ett lag som nyligen spelat Champions League var liten.

Kanske skrattade Åhman Persson efter att ÖSK chockat de svenska mästarna på Malmö IP. MFF har spelat färdigt i Svenska cupen för i år - och får fortsätta den nu 25 år långa jakten på ett cupguld nästa säsong.

– Den där jävla cupen, säger Markus Rosenberg.

De 4 541 i publiken bjöds på en riktig chockstart på Malmö IP. För trots att hemmalaget förde matchen så var det ÖSK som tog ledningen sedan Hjörtur Valgarðsson fått på en riktig rökare i matchminut 22. Förre MFF:aren Marcus Pode stod för förarbetet.

Trots en rad hyfsade MFF-chanser så gick gästerna till pausvila med 1-0-ledning.

I paus gjorde MFF, i Tobias Sanas frånvaro, det förutbestämda bytet; Pawle Cibicki ut och Simon Kroon in och tio minuter in andra halvlek byttes också Agon Mehmeti in.

Om det hade med bytena eller den starka medvinden efter sidbytet att göra låter vi vara osagt, men i den andra halvleken bjöd Malmö på en infernalisk press, och nu skapade man även de klara målchanserna. Bland annat hade Markus Rosenberg en nick i ribban och både Simon Kroon, Agon Mehmeti och Adu öppna skottlägen centralt i straffområdet.

Men med 20 minuter kvar av matchen var det fortfarande gästerna som ledde med 1-0.

Malmö tog över

I den 79:e minuten hade Örebro dubbla chanser att punktera matchen, Erik Johansson agerade räddande ängel för de regerande allsvenska mästarna när han uppoffrande kastade sig fram för att täcka skott.

Efter ÖSK:s jättechans tog MFF på nytt över och anföll med hela laget. Markus Rosenberg var den som var mest framträdande, men med matchuret på 90 så hade han och de regerande svenska mästarna fortfarande kammat noll.

Fjärdedomarens tavla visade fem minuters övertid, kanske skulle det vara de himmelsblås räddning?

Svaret blev nej. Efter tilläggstiden stod det fortfarande 1-0 på resultattavlan. Örebro vann på Malmö IP och är vidare i cupen.

Efter matchen var det ett gäng nöjda ÖSK:are som lämnade Malmö IP.

– Man går på helspänn hela matchen, Malmö är ett bra lag och det kan smälla när som helst, säger tränaren Alexander Axén och tillägger:

– Det var mycket försvarsspel, men vi har fått träna mycket på den typen av försvarsspel under försäsongen och är ganska trygga i det.

Roseberg var bedrövad

Markus Rosenberg var bedrövad efter sortin.

– Det är egentligen bara mål som saknas, vi skapar chanser till att göra fyra, fem eller sex mål. Det var bara en sådan dag då bollen inte ville in.

De regerande svenska mästarna har nu inte vunnit Svenska cupen sedan 1989.

– Det är den här jävla cupen som vi säger. Det är klart att det är en stor besvikelse. Vi har spelat bra i gruppspelet och trodde på mer. Det är surt, säger kaptenen.