Josefine Öqvist med Charlie och Stella. Foto: PrivatJosefine Öqvist med Charlie och Stella. Foto: Privat
Josefine Öqvist med Charlie och Stella. Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Öqvist döpte dottern efter sin döda syster

Publicerad

Dottern Stella, snart fem år, vill börja spela fotboll.

Annars är Josefine Öqvist klar med både fotbollslivet och stadssorlet.

För Kvällsposten berättar förra landslagsstjärnan om livet mitt ute på landet, hur det är att bo ensam med barnen en stor del av året och att hon döpt dottern efter sin bortgångna storasyster.

– Jag har sagt att hon är i himlen så varje gång det kommer ett flygplan över vårt hus säger min dotter att det är Caroline.

Det har gått nästan precis tre år sedan Josefine Öqvist, 33, la skorna på hyllan.

Den första säsongen utomlands i franska Montpellier blev också hennes sista som fotbollsspelare.

Idag har hon inte mycket kontakt med sporten.

– Jag pratar med “Kosse” (Kosovare Asllani) och Hedvig (Lindhahl) ibland. Sedan kan Montpellier ringa och fråga om spelare.

Saknar du fotbollen?

– Jag saknar inte att träna när det är kallt och dåligt svenskt väder på våren men så fort gräset kommer och det blir varmare, det saknar jag ju, det gör jag. Och när det var OS-final, men gud, där kunde jag ha varit med! Samtidigt känner jag mig ändå ganska klar.

Idag lever Josefine Öqvist ett nytt – och kanske även lite oväntat - liv.

Kungsholmen i Stockholm har blivit Järlåsa utanför Uppsala.

Stadssorlet är utbytt mot fågelsång.

Foto: Fredrik Persson

"Här är perfekt"

Där mitt ute på landet, vid en sjö, har hon hittat lugnet tillsammans med hockeystjärnan Stefan Lassen, deras gemensamma barn Stella, snart 5 och Charlie, 2, samt två hundar.

– Jag älskar det! Här är perfekt. Alldeles tyst när man sitter ute på sommaren och bara hör fåglarna. Det är lugnt, skönt och avstressande.

– Alla som träffar mig tror att jag är en riktig stadstjej. Jag har bott på Kungsholmen i Stockholm, Malmö och även centralt under tiden i Frankrike. Men det var självklart när jag kom tillbaka till Sverige att jag ville ha ett hus på landet. Det känns tryggt för barnen att växa upp på landet och vi tycker om naturen.

Hur mycket “ute på landet” är det?

– Nu är det sex kilometer till närmaste Handlar'n, en sådan liten affär, och 25 minuter till en stor Ica Maxi. Man får planera lite. Det är inte som på Kungsholmen där man kunde springa ner och köpa take away eller en godispåse när man blev sugen. Det är ganska bra, man lagar bra mat och planerar.

"Ingen lösning vi kan hålla på med i tio år"

Stefan Lassen, 31, spelar hockey i Pelicans i finska ligan och har ett år kvar på kontraktet. Den danska landslagsmannen, som har ett förflutet i Malmö Redhawks, är därmed borta en stor del av året.

– Han bor i Finland halva året så jag är själv här med barnen och två hundar under vinterhalvåret.

Hur får ni det att fungera?

– Vi åker och hälsar på honom någon vecka under säsongen men barnen har dagis här. Det är klart jobbigt, barnen blir äldre och saknar pappa. Samtidigt är de vana vid att vi har flyttat runt och levt det här livet och Stella var med mig i Frankrike så hon är van vid att vara mycket med mig själv.

Foto: Nils Petter Nilsson

– Det går ändå relativt bra, men det är ingen lösning vi kan hålla på med i tio år.

Sedan har Josefine Öqvist även fullt upp för egen del. Nya projekt ska sjösättas.

– Jo, det är mycket på gång nu…, bubblar hon.

– Jag ska öppna ett klädföretag. Det ska vara en nätbaserad sida som kommer upp till hösten om allt går som det ska.

Vill starta eget märke

Kanske blir det också ett eget klädmärke i framtiden.

– Nu har jag har valt att köpa hem från Kina, det är billigast, men tanken är att om det går bra så vill jag producera ett eget märke. Jag väntar på prover på de första kläderna för att kunna kolla kvalitet och om de fungerar för mig. Jag vill bara sälja sådant jag kan stå för och som är bra, förklarar “Jossan” och fortsätter entusiastiskt:

– Jag är väldigt modeintresserad. Jag vill försöka hålla bra priser men ändå få av varje så de blir lite speciella. Om du köper något på H&M vet du att jättemånga har det.

Därutöver är Josefine Öqvist sedan tidigare utbildad makeup-artist och till hösten ska hon bygga på med en nagelkurs.

– Jag ska gå en nagelteknologkurs. Sedan har jag funderat på att köra makeup och framför allt naglar hemifrån.

Och så var det barnen…

– Det är fullt sjå, vår minsta har inte sovit en hel natt på två år så man ligger lite minus på sovkontot. Det känner man av men det är jätteroligt. Det blir lättare och lättare ju äldre de blir.

Foto: Carl Sandin

Apropå barnen, kommer du och Stefan slåss om ifall de ska spela fotboll eller hockey?

– Stella, som fyller fem år till sommaren, vill gå på fotboll och balett. Det ska hon få göra. Charlie fyller två år nästa vecka och så fort det är hockey på tv så säger han pappa, pappa. Han blir kanske lite mer hockey men jag vill också att han ska spela fotboll.

– Fast jag är bara glad om de vill idrotta och röra på sig för jag tror det är väldigt bra. De behöver inte bli duktiga.

Du har inga planer på att återvända till fotbollen som tränare i framtiden?

– Nej, faktiskt inte. Men om min dotter börjar på fotboll hjälper jag gärna till där, det skulle vara väldigt roligt.

"På kvällen gråter jag alltid en stund"

Under fotbollskarriären drabbades Josefine Öqvist av en stor tragedi när hennes storasyster Caroline hastigt avled. “Jossan” berättade om den tunga sorgen i Kvällsposten några månader efter att storasystern plötsligt somnat in:

– Man har två alternativ. Lägga sig ner och dö eller leva vidare. Jag vet att min syster hade velat att jag skulle leva vidare och vara glad.

– Men på kvällen gråter jag alltid en stund. Och mitt på dagen ringer jag mamma och gråter.

Nu berättar “Jossan” att dottern Stella är döpt till “Caroline” i mellannamn.

– Det kändes bra att döpa henne till Caroline som ett minne av min syster.

Pratar ni mycket om henne?

– Ja, jag har sagt att hon är i himlen så varje gång det kommer ett flygplan över huset, det flyger många plan här över till Arlanda, säger min dotter: "Nu är det Caroline som kommer". Hon har också börjat fråga mycket om henne, när kommer hon tillbaka, och sådana frågor.

– När hon blir äldre kommer hon förstå det mer. Jag tror det är bra för henne att ha ett minne av henne.

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag