Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Om jag var man hade det varit mer accepterat”

Lisen Bratt Fredricson berättar att ridsporten har gjort henne till en stark kvinna. Foto: JENS CHRISTIAN
Lisen Bratt Fredricson i stallet. Foto: JENS CHRISTIAN
Lisen Bratt Fredricson är, precis som sin man Peder, konstintresserad. Foto: JENS CHRISTIAN
Lisen och Peder. Foto: JENS CHRISTIAN

VITABY. Ridsporten har gjort Lisen Bratt Fredricson till en stark kvinna. 

Det är först nu, när hon sitter vid konferensbord, hon plötsligt fått känna på skillnaden mellan kvinnor och män. 

– Om jag hade varit man hade det blivit mer accepterat när jag jobbar och inte hinner hämta på förskolan, säger hon.

En tjock dimma döljer de annars vidunderliga vyerna från Grevlundagården i Vitaby, 150 meter över havet. 

Lisen Bratt Fredricson, nyligen utnämnd till ridsportens mäktigaste kvinna av tidningen ”Ridsport”, kommer nerför trappan i det stora boningshuset, som består av en privat övervåning och en undervåning med bland annat kök, en stor öppen vedstad och ett kontor. 

– Jag bad barnen att plocka undan i köket i morse eftersom ni skulle komma och ta bilder, påpekar hon i förbifarten. 

– Vi har ofta representation här, det är därför vi har två diskmaskiner och stora ytor. Men vi bygger nytt kontor nu. 

Lisen Bratt Fredricson har fascinerande många järn i elden. 

När vi ses har hon nyligen kommit hem från några dagar i Jönköping där hon har jobbat med Elmia Scandinavian Horse Show som hon äger. Vidare är hon engagerad i Falsterbo Horse Show, har ett auktionsbolag där hon en gång om året säljer utvalda hästar, en webbutik som exploaterar och en mediakanal. 

Och så driver hon förstås tävlingsstallet Grevlunda.  

”Kill-mamma”

Dessutom har hon de tre sönerna Carsten, 14 år, Hjalmar, 11, och Bill, 4 tillsammans med maken Peder Fredricson. 

– Jag är nog ganska mycket ”kill-mamma”. Jag tror att det passar mig bra, säger hon.

– Men det är nog ingen som önskar sig en kille till om man väntar ett tredje barn och har två killar sedan tidigare. Så det blir ingen fjärde, klargör hon med ett skratt.

En vanlig vecka är Peder också i väg på tävling torsdag till söndag. 

– Jag skojar ibland och säger att jag lever som separerad men med barnen hela tiden. Men Peder tycker inte om att jag säger så, säger hon och blinkar.  

– Vissa stunder med barnen, när man åker skidor eller gör något och vill kunna dela med sig av vad som händer eller barnen säger något, då blir det mycket Facetime eller film. Det är nog så skilda föräldrar kan känna ibland, att de inte har någon att dela det med. 

– Men Peder är en fantastisk pappa. Engagerad, lyssnande och känslosam med sina barn och den finaste förebild man kan vara som förälder. Jag har hellre Peder här halva veckan, än någon frånvarande som är hemma mer. Jag tror att det passar oss bra. 

 

Lisen och Peder har tre söner tillsammans. Foto: JENS CHRISTIAN
Lisen och Peder i ridhuset. Foto: JENS CHRISTIAN

Samtidigt kan hon känna att hon som kvinna blir ifrågasatt i sin roll som mamma. Bratt tar som exempel när hon inte hinner hämta på förskolan en dag, och att kritiken då kan komma från andra kvinnor. 

– Om jag hade varit man och sagt att jag inte hinner hämta hade det blivit mer accepterat för att jag jobbar. 

Hon tystnar några sekunder innan hon fortsätter.   

– Någon sa faktiskt häromdagen: ”det är så kul att diskutera med dig, du blir lite som en kille som går på”. Jag tänkte: ”ska jag ta det positivt?”. Först tyckte jag att det var kul, men sen kände jag: ”vad menar du? Ska det vara så? Ska en tjej inte kunna gå på?”.

– Men jag tycker det är lättare att jobba med killar.

Ville inte sitta som en gullig tjej

Hon berättar att hon alltid har känt sig jämlik i sporten och stallet och att det är först nu, när hon har börjat jobba med andra saker och sitter vid ett konferensbord eller i en styrelse som hon plötsligt känner skillnaden mellan kvinnor och män. 

– Ridsporten har gjort mig till en stark kvinna, det är den enda olympiska grenen där män och kvinnor tävlar mot varandra på lika villkor. Och i stallet blir man stark och får jobba fysiskt. Det är därför många kvinnliga ledare kommer från ridsporten. 

– Jag blev irriterad på tidningen Ridsport nu. När jag skulle vara med på omslaget ville jag inte sitta som en gullig tjej utan som jag ville med benen isär. Jag kände att om jag har möjlighet att göra ett omslag, då vill jag ta chansen att inspirera unga tjejer och småflickor och visa att de inte behöver sitta fint med benen i kors. 

– Men de förstod inte och ville inte ha bilden på omslaget. 

Lisen Bratt Fredricson skiljer på makt och inflytande. Makt handlar om att man bestämmer och det passar inte henne. Att få inflytande är en annan sak.  

– Jag har alltid tyckt det varit jättekul att inspirera människor. Det är min stora drivkraft, att pusha och få andra att tycka det är kul. Det har varit så sedan jag var liten. Jag drog någon i pulka och ville att den skulle tycka det var kul.   

– Det är en ledaregenskap att få med sig människor men det är förstås också något själviskt i det. Man mår bra av uppskattning och beröm, det är så människan fungerar. Det är inte snyggare än lite grottmänniskoaktigt om man verkligen gräver i det. 

Du har över 90 000 följare på Instagram - tänker du mycket på vad du lägger ut? 

– Absolut, det gör jag. Jag vet att många barn och ungdomar följer mig men det är svår balansgång också. Ibland vill man vara personlig och jag slåss lite med mig själv där. Ibland kan jag vara jätteentusiastisk och filmar barnen en massa och ibland vill jag inte det. 

– Om man kollar mitt Instagram så är det nog spretigt. Jag vet inte var jag ska lägga mig. Snygga bilder eller känslostyrd? Jag tror man landar i att man ska vara som man är. 

Skavlan ringde 

Din man var med i Skavlan på SVT häromveckan - när får vi se dig i programmet? 

– De ringde faktiskt mig för tre år sedan och frågade om jag ville vara med. Jag sa, absolut, jättekul, och då började de läsa upp sin research och jag tänkte det där är inte riktigt rätt. Och då svarade de, nähä okej, och sedan har jag inte hört något, skrattar hon. 

Ständigt nära till ett skratt. Foto: JENS CHRISTIAN
Lisen Bratt Fredricson stänger dörren till att börja tävla igen på högsta nivå. Foto: JENS CHRISTIAN

Men jag såg att du öppnat dörren för att börja tävla igen...? 

– Folk vill gärna att man ska säga att man ska börja rida igen och jag är ingen som stänger dörrar heller. Allting är öppet men jag har startat upp en massa grejer som jag måste ta hand nu. 

– Jag kommer inte tävla på den nivån som jag varit på, nej, förtydligar Lisen som från sin tid som en av Sveriges mest framgångsrika ryttare bland annat har två OS-starter på sin meritlista.  

Hur stor drivkraft är pengar för dig? 

– Pengar möjliggör saker, man kan exempelvis köpa mer miljövänlig mat, unna sig en båt eller vad det kan vara, men jag har extrem respekt för pengar. Mycket pengar är inte bara lycka. Och det har aldrig varit min drivkraft.  

Vad unnar du dig efter en bra affär då? 

– Konst! 

– Det är mitt och Peders andra stora gemensamma intresse. När jag förälskar mig i ett konstverk, om jag inte kan släppa det till dagen efter, då brukar jag försöka köpa det. Jag tycker att man blir glad av mode, form och design. 

På golvet i hörnan ligger en stor hästskit. Förgylld. 

–  Det är en kompis till mig som gjort den. 

Den förgyllda hästskiten. Foto: JENS CHRISTIAN

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!