Isabelle Haak om proffslivet i Turkiet

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Isabelle Haak har gjort omedelbar succé i Turkiet och framgångarna har flera förklaringar.

Där finns bland annat erfarenhet från tidigare flyttar och en ny tränare med öga för detaljer.

– Jag har märkt här hur mycket jag fortfarande har att lära, säger 20-åringen.

”Nu reser vi, spelar match och tränar nästan hela tiden”
Foto: Privat
Isabelle Haak i Istanbul.
Foto: Privat
Isabelle Haak skrev på för den turkiska klubben inför säsongen.
Foto: VakifbankSK

Som 15-åring var Isabelle Haak startspelare för EVS i Ängelholm. Sedan dess har hon, steg för steg, lagt världen under sina fötter.

2016/2017 spelade hon för Béziers Angels och vann poängligan i Frankrike. 2017/2018 spelade hon för Scandicci och vann poängligan i Italien.

Efter ytterligare ett år i Italien har Isabelle Haak nu tagit Turkiet med storm. Vakifbank är ett av världens absolut bästa lag. I ligapremiären för storklubben den 12 oktober gjorde Haak imponerande 30 poäng, överlägset bäst av samtliga på planen. Sju matcher in i säsongen har framgångarna fortsatt för den svenska 20-åringen som ödmjukt konstaterar:

– Det är ganska stor skillnad på topplagen och bottenlagen i Turkiet. Det har varit många matcher mot bottenlag nu. Nästa stora match är mot Scandicci i Champions League. Det ska verkligen bli kul. Det blir speciellt för mig men det ger lite extra motivation också.

Haak imponerar i Turkiet.
Foto: VakifbankSK

30 poäng redan i första omgången. Ska det inte vara svårt att acklimatisera sig till ett nytt lag?

– På vissa sätt har det ändå varit svårt. Det är en stor omställning. Det är större träningsmängd och högre intensitet. Men det har ändå gått ganska bra att anpassa sig och det är skönt.

Hur stor nytta har du av att du gjort flyttar tidigare?

– Man träffar nya människor, kommer till nya ställen, upptäcker nya kulturer. Det är klart att jag har haft nytta av det, man vänjer sig snabbare. Det var störst skillnad när jag flyttade och bodde ensam första gången.

Isabelle Haak i Istanbul.
Foto: Privat

Isabelle Haak syftar på sitt andra år i Italien. Förra säsongen var den första utan mamma Anita som fram till dess flyttat med sin dotter ut i Europa men nu valt att vända hem igen.

– Det var svårt i stunden att vänja sig vid det. Men nu reser vi, spelar match och tränar nästan hela tiden. Och klubben är noga med att vi behöver vila när vi är lediga så man har ändå inte tid eller ork att göra massa saker.

Vad sa din familj när du berättade att det var aktuellt att flytta till Turkiet?

– Mamma var med i hela processen. Hon har varit med i alla val och funderingar. Hon var inte helt redo att släppa i väg mig till Turkiet utan att veta allt. Hon har varit här tillsammans med min agent och kollat upp klubben. Nu är hon mest glad och stolt över att jag fått den här möjligheten.

Foto: Privat

Turkiet, framgångar och stjärnstatus i all ära. Isabelle Haak kan ändå längta hem till Skåne med jämna mellanrum.

– Man kan sakna att veta hur allt funkar, att man har sina vänner och sin familj nära. Allt sånt. Samtidigt kan jag inte låta det hindra mig från att upptäcka andra saker. Jag får tryggheten där hemma på somrarna och under säsongen får man offra en del. Jag känner att man inte bara kan vara i sin trygghetszon hela tiden om man vill nå så långt som möjligt.

Du är 20 år och dominerar redan i världens bästa volleybollag. Du är ju redan klar?

– Haha. Nej, verkligen inte. Vår tränare (Giovanni Guidetti) ser alla detaljer och är på mig hela tiden. Det är bra. Jag kan fortfarande utvecklas och när vi möter topplagen här så ställs man mot de bästa spelarna i världen. Det är motiverande. Och även om det skulle bli så att jag är med och vinner allt i år så kommer jag vilja vinna igen nästa år.