Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Officiellt: Kim Nilsson klar för Kalmarsund

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Johanna Lundberg

Kim Nilsson lämnar superligan och AIK - för allsvenskan och Kalmarsund.

Innebandy-Sveriges sämst bevarade hemlighet bekräftades slutligen under fredagseftermiddagen.

- Vi har väntat på detta i åtta år, att få hem världens bästa innebandyspelare är nu verklighet, säger Kalmarsunds ordförande Ted Linde i ett pressmeddelande.

- Det är skönt att det äntligen är klart, säger "den förlorade sonen" själv.

I januari avslöjade sajten 24Kalmar att Kim Nilsson var på väg hem till Kalmarsund.

Sedan dess har AIK och Kalmarsund förhandlat och förhandlat för att lösa en övergång för den 28-årige landslagsforwarden - som utsågs till världens femte bästa spelare i förra veckan och de två senaste åren har spelat i schweiziska Grasshoppers.

Och förra fredagen kunde SportExpressen avslöja att Kim Nilsson var klar för Kalmarsund - och att ölänningen blir världens dyraste spelare då han kostar 1,4 miljoner kronor att köpa loss från femårskontraktet med AIK. Det tidigare rekordet hade Rasmus Sundstedt, som kostade 500 00 kronor när han flyttade till Storvreta 2012.

- Kim och Josefins önskan om att flytta hem till Färjestaden, och på så vis komma närmare sina respektive familjer, kom på tal när dottern Penny börjat frågat efter sina mor- och farföräldrar. Det var så dialogen inleddes i vintras, säger Ted Linde i ett pressmeddelande.

"Det har varit en hektiskt period för mig och min familj"

Och på klockan 15.00 på fredagen presenterade Kalmarsund slutligen sitt drömnyförvärv vid en presskonferens i Kalmar.

- Vi har också ett nyförvärv. Han har nummer sju på ryggen. Välkommen Kim! säger Ted Linde.

Kim Nilsson vandrade in - och möttes av stort jubel.

- Det har varit en hektisk period för mig och min familj innan vi kunde ta ett beslut och flytta hem till Öland och Kalmar. Det har varit spekulationer så det är skönt att det äntligen är klart, säger Kim Nilsson.

- Många anser att jag ska spela i SSL, men det här känns rätt. Klubben har bra ambitioner och vi har ställt in siktet på en sak: Att nå SSL. Jag vill vara med på den resan.

Kalmarsund vägrade besvara några frågor om ekonomi och hur de har löst finansieringen av övergången och på det faktum att han kommer bli den överlägset bäst betalde spelaren i Sverige någonsin, enligt uppgifter till SportExpressen.

- Vi behåller det inom föreningen, säger Ted Linde.

Ger inte upp landslaget - men först semester

Men Kim Nilsson säger till Barometern att han har fått bra förutsättningar och att han inte kommer behöva ha ett civilt arbete vid sidan av innebandyn. I stället ska han arbeta med att hjälpa klubben.

- Jag kommer hjälpa juniorerna bland annat och försöka hitta någon utvecklingsgrupp där jag kan vara med. Men vi har inte spikat alla de bitarna, säger Kim Nilsson som även bemötte snacket om att han ger bort sin landslags- och VM-plats i och med spel i näst högsta serien.

- Det var samma snack innan jag gick till Schweiz. Jag spelar mitt spel och sedan är det upp till dem att ta bort mig. Jag vill vara med i alla fall, säger han till Barometern.

Men innan Kim Nilsson rullar i gång en ny innebandysäsong blir det semester för den nyblivne schweiziske mästaren.

- Jag åker till Marbella nu. Bara spela golf och ta det lugnt. Jag behöver ladda batterierna, annars är det risk för skador. Men när jag kommer hem är jag motiverad att köra och det ser jag fram emot.

I AIK - som får ett skönt tillskott till klubbkassan - är det inte heller några sura miner.

– Spelare kommer och går, men AIK består. Vi har tagit en ny riktning för hur vi ska bygga och utveckla vårt herrlag med ett större fokus på samarbeten inom Stockholmsinnebandyn, så vi ser optimistiskt på framtiden, säger styrelseledamoten Ervin Alic.