Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt bakslag för HBK:s Örjans Vall-renovering

Kostnaden för den första etappen av Örjans Valls renovering har överskridit budget med flera miljoner kronor.Foto: Petter Arvidson

HALMSTAD. Kostnaden för den första etappen av Örjans Valls renovering har överskridit budget med flera miljoner kronor.

Nu saknas pengar för att fullfölja den ursprungliga ritningen – och ett nytt minskat förslag har presenterats för Halmstads BK på ett möte tidigare i veckan.

– Det är väldigt oroande. Snart får vi inte spela här längre, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson till Kvällsposten.

Halmstads BK har redan dispens från Svenska fotbollförbundet för att spela på sin hemmaarena Örjans Vall.

Klubben kämpade länge för att få till en helt ny arena, men när finansieringen inte gick att få ihop valde Halmstads kommun att lägga 75 miljoner kronor på att renovera och rusta upp den klassiska arenan vid Nissan.

Renoveringen sker i två delar, där den första etappen med bland annat fler sittplatser och ett nytt tak på den ena långsidan stod klar till den allsvenska premiären i år.

Tanken var att etapp två, som inkluderar en helt ny glasfasad på huvudläktaren, en ny vip-restaurang och bättre utrymmen för hyresgästerna Halmstads BK och IS Halmia, skulle påbörjas till hösten och stå helt klar till sommaren 2016.

"Pengarna räcker inte"

Men nu kan Kvällsposten avslöja att den fortsatta renoveringen hotas.

Enligt KvP:s uppgifter har den första etappen överskridit budget med åtminstone fem miljoner kronor.

– Jag vill inte kommentera några siffror. Men vi har gått med på den ritning som presenterats och finns på kommunens hemsida. Det är den vi har utgått från att det ska bli. Så blir det inte nu. De som kan detta bättre än mig säger att pengarna inte räcker till ursprungsritningen, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson.

Ifrågasätter nytt förslag

I tisdags träffade klubbrepresentanter kommunen som presenterade ett nytt, reducerat förslag i stället.

– Det är presenterat att det ska bli en annan typ av arena än det som är beställt. Det är inget vi vill utan det ifrågasätter vi.

Vad är det som förändras i det nya förslaget?

– Det är minskade ytor på saker i byggnaden. Omklädningsrum, gym, hospitalityytor och försämrade möjligheter med restaurangen och att det inte blir några nya kiosker.

Enligt förbundets bestämmelser måste man ha hospitalityyta på 400 kvadrameter.

Hur oroande är de här beskeden?

– Det är väldigt oroande. Snart får vi inte spela här längre. Vi spelar på dispens redan. 2015 var tanken från början att vi skulle ha ett ombyggt Örjans Vall och slippa dispens. Det känns högst osäkert hur det blir nu, säger Fredrik Andersson.

– Ritningen var ju minimikravet för att vi ska få arrangera allsvenska matcher.

Vill ha svar

Renoveringen har redan försenats en gång sedan kommunen inte lyckats ta fram upphandlingsunderlagen i tid. Då fick HBK omförhandla utgångna avtal vilket blev kostsamt för klubben som även kämpar för att behålla elitlicensen.

– Det här kommer påverka oss väldigt mycket ekonomiskt. Vi skulle haft möjlighet att sälja i bättre flöde och restaurangdelen var i stort sett färdigförhandlad inför den här säsongen.

– Vi får utgifter för detta, men det är de tänkta framtida intäkterna som är det största problemet för oss.

Vad tycker du om kommunens agerande i det här fallet?

– Vi är i ett läge där vi tycker att nu behöver man förklara vad som gått snett, varför det gjort det och sedan åtgärda det så vi kommer fram till ursprungsritningen. Någon bär ju ansvar för att det blivit så här, säger Fredrik Andersson.