Nya Rögle överger hemvävt – ikonerna får inga uppdrag

Publicerad

Under många år abonnerade grönvita profiler på ledande positioner i Rögle. 

Nu lyser ikonerna med sin frånvaro.   

Kvällsposten har pratat med några gamla Röglespelare som i hockey-Sverige är intimt förknippade med Ängelholmsklubben om vad de tror att det betyder - om det betyder något alls. 

– Det går inte att anställa folk för att de har spelat 400 matcher i Rögle men om det är två likvärdiga tycker jag man ska välja den med klubbhistoria, framför allt som ledare, säger Mikael Gath. 

– Folk frågar mig hela tiden varför jag inte går in som tränare i Rögle. De tycker det är för jävligt. De tror att jag inte vill, säger Andreas Lilja. 

Häromveckan meddelade Rögle att lagkaptenen, och det stora Röglehjärtat, Christopher Liljewall dumpas i det nya lagbygget. Ett besked som gjorde många Röglesupportrar både förvånade och upprörda. 

Samtidigt har två andra stora Rögleprofiler, tränarna Mikael Gath och Magnus Bogren, tvingats lämna klubben under säsongen. 

Det gör nuvarande assisterande tränaren Roger Hansson till en av få personer med Rögleanknytning på ledande position i organisationen. 

– Det är självvalt att gå den här vägen, konstaterar Andrée Brendheden, som har gjort sex säsonger i klubben.  

– Tidigare har det under många år alltid funnits människor i organisationen med förflutet i Rögle och det är många som har känt att de borde bryta det mönstret och vidga vyerna. Det har kallats svågerpolitik. Sedan tog de in Anders ”Masken” Carlsson utifrån och därefter Anders Eldebrink. Men i framtiden vill de säkert ha in någon med ett Röglehjärta i tränarstaben eller ledningen. 

Andreas Lilja målar upp en liknande bild. 

– Några år kändes som det bara var Rögleprofiler, sedan gick de plötsligt en annan väg. Det kan vara både bra och dåligt. Man ska alltid ha de bästa personerna på jobben. Det är farligt plocka in folk bara för att de har spelat i klubben, påpekar den förra storbacken.  

– Ibland kan det bli så, han har spelat i klubben länge och han har ingenting att göra så vi får ge honom ett jobb, han får bli tränare för J20. Men det är kanske inte alls meningen utan han borde sälja bilar i stället. Det är en fin balansgång. Man vill så klart ha kvar folk som spelat här men jag tror det kan vara bra att rensa ut också. Börja om på nytt.

"Folk tror inte att jag vill"

Samtidigt påminns Andreas Lilja ofta om många supportrars dröm om ett hemvävt lag under ledning av gamla klubbikoner.   

– Det vet jag att publiken vill ha. Folk frågar mig hela tiden varför jag inte går in som tränare i klubben. Hur ska jag förklara det? De tror att jag inte vill. De tycker det är för jävligt. Men jag har faktiskt inte fått frågan och kan inte ta ställning till det. 

– Jag tror också det har mer betydelse i Rögle än i andra lag. Röglesupportrar är mycket för tradition och hjärta. 

Tror du att det är lättare att få Röglefostrade spelare att återvända under den aktiva karriären om det är lokala profiler på ledande positioner i klubben? 

– Ja, det tror jag alldeles säkert. Jag vet många som säger, ska du bli tränare då kommer jag hem och spelar. Om Liljewall exempelvis varit kvar i Rögle, så skulle folk kanske säga, blir du tränare sen då kommer jag hem och spelar. Man lär känna folk och trivs med vissa. 

– Jag tror det blir svårt att locka hem Eric Martinsson, Dennis Everberg och Daniel Zaar nu, det är inget riktigt som drar. Det hade alldeles säkert varit lättare med fler gamla profiler. 

Jim Brithén, som har varit både klubbchef och klubbdirektör i Rögle, är av en annan åsikt: 

– Det handlar om ekonomiska förutsättningar. Om en spelare får mer betalt i en annan klubb så ska det mycket till för att han ska flytta hem. Det kvittar om det exempelvis handlar om Malmö och är Percy Nilsson som ringer eller Sven från Kiruna som ringer. 

– Många som pratar i andra banor har inte helhetssynen. Det är supporterkänsla eller önsketänkande som jag också kan ha. Sedan har SHL förändrats i mångt och mycket. Det är inte så lokalt betonat i någon klubb som det var i elitserien förr.

Lokala förankringen viktig i Ängelholm

André Brendheden påpekar att det är mycket runtomkring som ska stämma för att gamla spelare ska återvända under karriären. 

– Jag tror det är mycket tillfälligheter. Med Dennis Everberg vet jag att det var Rögleprofiler som tog dialogen med honom just med tanke på hans förflutna i klubben men han ville vinna och kände han att han hade chansen att göra det i Växjö, säger Brendheden som också tror att den lokala förankringen är viktigare i Ängelholm än på andra ställen. 

– Det är en mindre stad och det är mycket intimt snack. Rögle betyder allt i Ängelholm, det pratas och diskuteras och alla har åsikter kring klubben. 

Jim Brithén konstaterar att klubbkänsla aldrig ska underskattas men att det inte räcker om Rögle ska vara ett topplag i SHL. 

– Klubben får bestämma sig, antingen kör de helt lokalt och spelar då kanske i hockeyallsvenskan eller så satsar de för att vara med i toppen av SHL och då räcker det kanske inte att heta exempelvis Kenny Jönsson, Stefan eller Roger Elvenes eller Andreas Lilja trots att de är kanonkillar som personer. 

– Bara för att man varit bra spelare så är det inte säkert att man passar in på andra positioner i en klubb.

"Man måste utgå från kvaliteten"

Mikael Gath utvecklar på samma linje: 

– Först och främst måste man utgå från kvaliteten på både spelare och ledare. Oberoende var de kommer från. Sedan är det förstås en riktig superbonus om man kan ta fram samma kvalitet på ledare som har anknytning till klubben för då har du helt plötsligt en extra dimension i passionen.

– Det går inte att anställa folk för att de har spelat 400 matcher i Rögle men om har några som är likvärdiga så tycker jag man ska välja den med klubbhistoria, framför allt när man kommer till ledarfråga. 

Kan du tänka dig att återvända till klubben?  

– Absolut. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag