IFK Kristianstad är regerande mästare. Nu kan de tvingas avgöra slutspelsmatcherna med den nya regeln. Foto: PETTER ARVIDSONIFK Kristianstad är regerande mästare. Nu kan de tvingas avgöra slutspelsmatcherna med den nya regeln. Foto: PETTER ARVIDSON
IFK Kristianstad är regerande mästare. Nu kan de tvingas avgöra slutspelsmatcherna med den nya regeln. Foto: PETTER ARVIDSON

Nya regeln som kan avgöra SM-slutspelet

Publicerad

Här är den nya regeln som kan avgöra hela slutspelet i handboll.

Förbundet har efter en lång process klubbat att införa så kallat shootout-avgörande.

Tävlingskommitténs chef Ralf Lundberg bekräftar förändringen.

– Alla kvalspel och alla slutspelsmatcher berörs, säger Lundberg.

Den nya regeln införs redan nu under pågående säsong.

Alla kvalmatcher och alla slutspelsmatcher på dam- och herrsidan berörs.

Kan även SM-finalerna avgöras med shootout?

– Ja. Om det är oavgjort efter förlängningarna. Då blir det shootout som avgör istället för straffar, säger Ralf Lundberg.

Förbundet spolar alltså straffavgörande när det inte går att skilja lagen åt.

Det nya är att shootout nu gör sitt intåg fullt ut.

– Vi har hållit på med shootout på ungdomssidan under flera år. Det är en produkt som EHF skapade och som man kör på alla ungdomsmästerskap. 

– Jag är förvånad att man inte tagit steget fullt ut tidigare, säger Ralf Lundberg.

Så är den nya regeln

Shootout går till så här – om man översätter det till en final mellan IFK Kristianstad och Lugi som är oavgjord efter full tid och två extra 2x5-förlängningar:

Jerry Tollbring står framför eget målområde med bollen och passar bakåt till målvakten Leo Larsson som sedan skickar ett långt utkast som Tollbring ska fånga i flykten. När Tollbring fångat bollen får han ta max tre steg, utan att studsa bollen, innan han skjuter mot Oscar Jensen i Lugis mål.

Varje lag får fem shootout-chanser.

Ralf Lundberg igen:

– De som har upplevt det i verkligheten tycker att det är riktigt nervkittlande om man jämför med straffarna.

Beslutet från förbundet har kommit snabbt.

– Det var Svensk elithandboll som kom med en fråga till Tävlingskommittén. "Kan vi inte få köra detta i vår slutspel istället för straffkast?".

– Tävlingskommittén svarade ja och då tog vi också beslutet att införa det på alla kvalmatcher, säger Ralf Lundberg.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag