Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny succé för Isabelle Haak – över 30 raka ligavinster

Isabelle Haak under en match med sin turkiska klubb Vakifbank.
Foto: FIVB / BILDBYRÅN
Isabelle Haak skrev på för Vakifbank redan våren 2019.
Foto: SESKIMPHOTO / BILDBYRÅN

Isabelle Haak, 21, har fått en riktig smakstart på nya säsongen.

Hennes turkiska gigantklubb Vakifbank har startat hösten med att vinna 15 av 16 matcher. 

– Men för min del känner jag inte att jag är nära någon toppform, säger den Ängelholmsbördige volleybollstjärnan. 

Vakifbank och Isabelle Haak har nyligen varit inne i en smått makalös segerform. Storklubben vann över 30 matcher i rad – en segersvit som började redan den 2 november 2019, med en 3-0-vinst mot Beylikdüzü.

– Ja, det har gått bra för oss det senaste året, säger den svenska landslagsstjärnan Isabelle Haak, som skrev på för Vakifbank förra året och som knappt har förlorat efter sin lukrativa övergång

– Men det är ganska stora skillnader mellan lagen denna säsong. Andra divisionen kunde inte spela klart sitt slutspel och då fick fyra lag gå upp, så vi har blivit många fler lag än vi brukar vara. Samtidigt är det inte så att vi vi får fler bättre matcher, utan vi får fler sämre matcher.

Enda plumpen i protokollet – lördagens möte mot Turk Hava Yolları. Där blev det faktiskt förlust med 3-2 för Vakifbank. 

”Gått bra – men ingen toppform” 

Torsken till trots är Vakifbank fortfarande kvar i tabelltoppen, med 45 inspelade poäng. Samtidigt innebär förlusten att den turkiska storklubben kan glömma att slå sitt eget världsrekord. 

Vakifbank finns nämligen noterade i Guinness rekordbok. Mellan den 23 oktober 2012 och den 22 januari 2014 vann klubben 73 raka matcher – ett facit ingen annan volleybollförening kan mäta sig mot. 

Det senaste årets fina trend slutade vid strax över 30 raka segrar. En bra bit från världsrekordet – men tillräckligt för att imponera. 

Frågan blir förstås, kan något stoppa Vakifbank från att plocka en ny ligatitel? 

– Ja, det finns ju många tuffa matcher. Ligan är ganska ojämn men det finns fyra-fem topplag som är bra. Det finns alltid en chans att det går åt båda håll, säger Isabelle. 

Hur har säsongen varit, med tanke på pandemin? 

– Det har så klart varit annorlunda. Vi har ingen publik alls och många lag har drabbats av corona. Då har matcher fått flyttas och spelschemat har blivit tajt. Vi har spelat matcher mycket oftare för att vi ska kunna beta av uppskjutna matcher senare under säsongen. 

Redan som 14-åring gjorde Isabelle Haak debut för sin moderklubb EVS hemma i Ängelholm. Tidigt i proffskarriären flyttade hon sedan utomlands – först till Frankrike och Italien, därefter vidare till Turkiet. 

Under våren och sommaren landade hon hemma i nordvästra Skåne igen för en extra lång försäsong

– Ja, det blev väldigt långt. Men säsongen började ändå bra, fram tills vi fick in corona i laget och då blev det två veckors karantän. Efter det fick vi börja om lite igen och det var faktiskt väldigt svårt. Vi hade ju bara varit suttit stilla hemma under karantänen, säger Isabelle. 

– Men nu känner jag att det äntligen börjar vända igen. Det har gått helt okej, men jag har verkligen inte känt någon toppform. 

Isabelle Haak i samband med Klubblags-VM, när hennes Vakifbank precis besegrat Dentil Praia Clube.
Foto: Internationella Volleybollförbundet (FIVB) / 2019 FIVB

Möter sin syster

När den förra säsongen hastigt bröts på grund av idrottens eviga plågoande covid-19 ledde Vakifbank fortfarande den turkiska ligan. Dessutom hade storklubben visat upp sig i såväl Champions League som under klubblags-VM i Kina. 

Men trots goda segerchanser blev det inte en enda titel för Vakifbank – pandemin satte ett tungt stopp för hela säsongen. I stället får Isabelle Haak sikta mot att bärga sin första Champions League-titel till våren.

– Vanligtvis spelar vi hemma och borta mot alla lag i Champions League. Men nu blir hela gruppspelet i ett och samma land. Vår grupp kommer spela i Bulgarien och vi tar bussen dit nästa vecka. Det är en resa som kommer ta fem timmar, men då slipper vi vara på flygplatser och gå igenom en massa kontroller säger hon. 

Kan man säga att ni är favoriter i Champions League?

– Det är väl vi och ett italienska lag som heter Conegliano som är favoriter i år. Förra säsongen hann vi inte avsluta Champions League, men vi kom till semifinal. Vi är ganska revanschsugna och vill ta oss dit igen. 

Systrarna Haak: till vänster Isabelle och till höger, storasyster Anna.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vägen till Europatoppen går genom ett gruppspel där Vakifbank bland annat kommer ställas mot franska ASPTT Mulhouse.

Och vem spelar där – om inte Isabelles storasyster, Anna Haak.

– Om allt går som det ska i alla fall så får jag förhoppningsvis träffa min syster under Champions League. Det är många matcher och mycket som händer just nu, det är roligt, säger Isabelle. 

Restriktioner på helgerna  

Fjolårsflytten innebär en helt ny omgivning för Isabelle Haak. Hon bytte det tysta småstadslivet mot en vardag i Istanbul – en anrik stad som sträcker sig från Europa till Asien, med flera miljoner invånare.

Men den sista tiden har Istanbul varit lite tystare än vanligt. 

– När man ska ut måste man alltid ha mask på sig, annars blir det böter. Men för några dagar sedan fick vi nya restriktioner och de gäller på helger. Man får vara ute mellan 10.00 och 20.00, annars ska man sitta hemma, förklarar Isabelle.

– Det är inga jättestora skillnader för min del. Det största är väl att man inte får sitta på några restauranger, utan alltid måste beställa hem mat.

SE MER: SVT-experten: ”De kan verkligen slå Norge”