Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nu ska jag klara av den här tönten”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: VALERIAWITTERS / WITTERS BILDBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

I kväll väntar en ny titelmatch för Sven Fornling, 30.

Om det blir vinst kan det öppna vägen till ett svenskmöte med Badou Jack.

– Jag har inget personligt emot mina motståndare, men den som försöker sno mitt bälte får betala ett högt pris, säger Sven Fornling.

Det är i tyska Halle i kväll som Malmöboxaren Sven Fornling ska försvara sin IBO-titel mot tysken Dominic Bösel.

Det är en fight som kan öppna för de stora titelmatcherna och därmed de riktigt stora pengarna.

– Pengar är inte oviktigt, men det är inte pengar som driver mig att boxas. Jag fightas för att se hur långt jag kan komma, hur många titlar jag kan vinna.

– Jag är medveten om vad som kan ligga i potten framöver, men nu ska jag först klara av den här tönten, säger Sven Fornling.

”Inte många som trott på mig”

I december i fjol blev han världsmästare sedan han hade besegrat tysken Karo Murat i Hamburg. Nu väntar en ny tysk och en ny fight på bortaplan.

– Jag bryr mig inte om det faktum att han kommer ha tiotusen åskådare i ryggen och jag kanske har runt 20 fans i arenan. Det är uppe i ringen allt avgörs. Det är möjligt att Bösel känner av hemmatrycket. Jag vet inte hur han tänker, bryr mig heller inte. Jag är helt koncentrerad på vad jag ska göra. Jag har kollat ett par av Bösels matcher. Han är en bra boxare, men min magkänsla säger att jag är bättre, säger Sven Fornling.

Han går sin 17:e proffsmatch och har bara en plump i protokollet.  Frånsett matchen mot Murat då han tog IBO-titeln har Sven Fornling inte fått de stora rubrikerna.

– Det är inte många som har trott på mig. Men jag har hela tiden bevisat att mina belackare har haft fel.

– När jag fightades som amatör hörde jag en gång en tränare som förklarade för en annan person att ”Sven Fornling är en trevlig kille men han duger inte som boxare”. Många hade kanske brutit samman efter att ha hört sånt snack men jag har i stället fått extra bränsle.

Kan få möta Badou Jack

Rankingmässigt ligger Sven Fornling och Dominic Bösel ungefär lika på de största rankinglistorna. Sven är nummer fyra på WBA-listan och nummer fem på IBF.

En seger över Bösel – som har en förlust på sina 30 matcher - kommer innebära ett gigantiskt steg upp för Sven Fornling. VM-matchen i Halle gäller även WBA:s vakanta interimtitel.  Det ger Fornling chansen att möta vinnaren i matchen mellan WBA-världsmästaren Jean Pascal och svensken Badou Jack.

– Nu ska jag först kyla ner vinhandlarens son, sen tar vi tag i ett eventuellt möte med Jack. Jag kan väl säga som så att jag inte fruktar någon av mästarna för de andra organisationerna, säger Sven Fornling.

Den världsmästare som rent penningmässigt borde attrahera Fornling mest är Saul ”Canelo” Alvarez. WBO-mästaren är hetast av alla mästare. Alvarez fick 335 miljoner för sin senaste VM-match, mot Sergej Kovalev. En fight som Alvarez vann efter en ruggig knock.

– Revisor Fornling har koll på vilka slantar det handlar om, det är ruggigt stora pengar som gäller bland de bästa och där vill jag vara, säger den svenske IBO-världsmästaren med ett leende.