"Nu kör jag med det norska landslaget"

Efter satsningen på olympisk distans väntar halv Ironman och hel Ironman för Lisa Nordén.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lisa Nordén slutade på 16:e plats i OS i Rio förra sommaren.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Lisa Nordén har fått ett lyft i sin avslutande satsning på den olympiska distansen. 

Detta tack vare - Norge. 

Den svenska triathlonstjärnan tränar numera med norska landslaget. 

– Det har varit väldigt hårt, säger hon.  

Lisa Nordén är inne på sista säsongen med fokus på den olympiska distansen. Huvudmålet är VM-serien i Stockholm senare i sommar. 

På vägen har hon tagit hjälp av - Norge. 

– Jag har bytt upplägg och bytt tränare. Nu kör jag med norska landslaget och deras huvudtränare. Det blir lite norskt upplägg med mycket volym och mycket tröskelträning. De gillar tröskelträning, berättar hon. 

– Det har varit väldigt hårt. Långa dagar som standard. Jag har väldigt mycket träning i kroppen. Det är ett upplägg som är ganska likt det skidåkarna kör där man räknar mycket timmar och i vilka intensitetszoner man ligger i. 

Lisa Nordén: "Ganska okej form"

Den nya träningen har redan gett resultat. 

– Jag har kört tre tävlingar i år och börjar komma i ganska okej form. 

– Jag var först upp ur vattnet i världscupen i Italien för två veckor sedan. Träningen har gjort stor skillnad på uthålligheten. Jag orkar gå på hårt i andra hälften av simningen och även om jag inte har jättemycket löpning i kroppen är motorn ändå så stark att jag orkar hålla löpningen ganska så bra. 

Hur är det annars att träna med Norge? 

– Det är så roligt. De är så sköna, man kan aldrig vara arg eller sur på norska. Allt är så lätt och käckt hela tiden, de är sköna att träna med på det viset. Sedan får jag pikar för att jag är svensk och pratar konstigt.  

– Samtidigt är de nyfikna på vad vi gör. Jag har inte tränat dåligt innan heller men det är spännande att få träna på ett nytt sätt och med ett annat tänk. 

Tidigare har Lisa Nordén tränat med en internationell träningsgrupp, vilket är mer vanligt inom sporten. 

– Norge är ett av få triathlonförbund som faktiskt tränar tillsammans och har ett landslag som åker på läger och tävlingar. Det är lite ovanligt. 

Ny längre satsning efter Stockholm

I helgen startar Lisa Nordén i Vätternrundan och senare i veckan deltar hon i Tempo-SM i cykel. 

Allt med en tanke om att vara så bra som möjligt till VM-serien i Stockholm i sommar. Därefter väntar en ny satsning för Lisa. 

En något längre. 

– Med största sannolikhet kommer jag sikta mot först halv Ironman och sedan hel Ironman. 

Något mer OS ser det därmed inte ut att bli. Efter det sensationella silvret i London 2012 slutade hon på 16:e plats i Rio förra sommaren. Detta efter en minst sagt skade- och problemfylld väg dit.  

– Jag är väldigt nöjd med att jag tog mig till OS och orkade genomföra vägen dit. Jag fick vända på varje sten, ha en plan a, b, c, d och e för att knyta ihop säcken. Sedan blev jag besviken efter för att jag ändå hade förväntat mig mer. Inte som i London, det hade jag inte förutsättningarna för, men jag hade hoppats få ut lite mer av löpningen. 

– Nu känns det skönt att jag inte behöver jobba som under de två senaste åren utan mer kan bestämma efter kroppen. Jag är inte tvungen att ut och tävla över hela världen för att samla poäng.