Albin Tingsvall. Foto: Ludvig Thunman
Albin Tingsvall. Foto: Ludvig Thunman

Nobbade landslaget för att plugga i stället

Publicerad

Här är skytten landslaget saknar i Polen.

Förbundskaptenerna försökte övertala Albin Tingsvall, 28.

Men stjärnan valde sin egen väg.

– Det var ett beslut jag tog på goda grunder. Det är inget jag ångrar, säger Tingsvall.

När det svenska handbollslandslaget känner pressen i EM, för att klara en kvalplats till OS, är det en spelare som enbart tycker det är skönt att inte vara med på mästerskapet.

Albin Tingsvall från Vittsjö.

Han steg av karusellen när han hade möjlighet att snurra vidare mot de stora matcherna ute i Europa.

Varken proffsbud eller landslagschanser kunde förändra bilden.

– Handbollslivet är ganska lugnt för tillfället. Jag har lite kontakt med Lugi och Tomas Axnér. Vi hörs lite då och då, säger Albin.

Lugis stjärnskytt valde att ta timeout när han stod mitt i hetluften.

För att det finns viktigare saker än att spela handboll.

Till sommaren är Albin Tingsvall legitimerad psykolog.

– Just nu håller jag på med min PTP-tjänst. Det innebär att man efter sin examen jobbar i ett år med handledning, för att få sin legitimation.

"Hade kunnat vara med i Polen"

Det fanns möjlighet att pausa studierna – för att satsa på proffsliv och heta mästerskap i blågult.

– Om jag inte tackat nej till landslaget hade jag absolut kunna vara med i Polen, säger Albin.

Tänker du på det?

– Klart att den tanken finns där. Det kunde ha varit jag som spelar där. Samtidigt är jag ganska trygg i att veta det. Så det är inget som grämer mig.

Det blev elva landskamper – den sista före EM i januari 2014.

Han var förbundskaptenerna val på högernio men sa nej till mästerskapet i Danmark.

Försökte Staffan Olsson och Ola Lindgren övertala dig?

– Vi pratade efter EM och även inför VM. Sen har vi haft löpande kontakt, säger Tingsvall – och förklarar läget:

– Staffan är den som jag pratat mest med, eftersom vi spelat tillsammans i Hammarby.

– Jag vill ge honom en stor eloge, för att han gav mig tid och för att han trodde på mig. Och för att han hjälpte mig att navigera i alla de här svåra besluten.

– Han har visat stor respekt.

Albin spelade sin senaste match för Lugi i slutspelet mot Ystads IF i april förra året.

Känner du sug efter handbollen?

– Nej. Men ibland kan jag sakna det. Speciellt vissa moment. Samtidigt vet jag att det är ögonblick som man får betala ett högt pris för.

Vilka ögonblick menar du?

– De avgörande, i stora matcher, när man vet att allting står och väger och där ett mål i slutet kan göra extremt stor skillnad. Den laddningen, och den spänningen, är svår att få på ett annat sätt.

Axnér ser Tingsvall som en joker

Det är sådana kickar som triggar Albin, och som han har svårt att lägga åt sidan, när han ser tillbaka på handbollskarriären.

– Det är en extrem laddning av känslor som alla idrottare lever för. Det är en nästan religiös upplevelse när det kommer en massa människor och kollar.

Tomas Axnér vägrar räkna bort sin vänsterskytt. Han ser Albin som en joker till våren och har köpt ett gymkort till den förlorade vänsterskytten.

– Ja, jag tränar en del och håller i gång. Så det är möjligt, om jag skulle få sug, att spela igen.

Den saknade Lugibombaren fortsätter:

– Jag känner fortfarande starkt för laget och vill gärna hjälpa till. Men jag vet också att det är superviktigt med motivationen. Och drivet.

– Sista året, men även säsongen innan, fick jag kämpa allt mer för att komma upp i rätt nivå och hitta den där riktiga glöden.

– Det är ganska tärande när man måste jaga det hela tiden.

Ärligt, kan det bli aktuellt redan den här säsongen?

– Svårt att säga, men det är inte omöjligt. Jag försöker känna efter litet då och då. Och jag vet inte hur det känns lite längre fram i vår när det hettar till i serien och det blir mer allvar.

– Men samtidigt, ju längre tid man är borta från handbollen ju svårare är det att ta sig tillbaka.

Vad tror du om Lugis chanser i år?

– Laget har varit upp och ner. Jag tror de kan bli bättre längre fram på säsongen. Många är unga och oerfarna. Men där finns flera vinnarskallar som kommer att lyfta sig ännu mer.

– Hoppas de kan vara en underdog i slutspelet och ställa till besvär.

Kanske med Albin Tingsvall i laget?

– Man ska aldrig säga aldrig.

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag