Kim Andersson från reportaget 2001. Foto: TORBJÖRN ANDERSSONKim Andersson från reportaget 2001. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Kim Andersson från reportaget 2001. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Kim Andersson ska försöka sänka IFK Kristianstad och ta Ystad till final. Foto: MATHILDA AHLBERGKim Andersson ska försöka sänka IFK Kristianstad och ta Ystad till final. Foto: MATHILDA AHLBERG
Kim Andersson ska försöka sänka IFK Kristianstad och ta Ystad till final. Foto: MATHILDA AHLBERG

När Kim Andersson tog plats bland stjärnorna

Publicerad

Kim Andersson var utvald som en av svensk idrotts supertalanger i Kvällspostens serie "Stjärnskott 2001". Han var 18 år och Ystads största handbollslöfte.

Och ingenting gick fel, sexton år senare är han åter YIF:s nyckelspelare med meriter av världsklass från en framgångsrik internationell resa.

– Jag minns reportaget i studion i Malmö, jag har kvar KvP-klippet hemma i någon byrålåda säger Andersson, 34.

Även jag kommer ihåg vårt möte, jag var på plats som reporter.

Unge Kävlingepågen Kim, som värvats till Ystads IF och Ystads handbollsgymnasium 1998 och gjorde A-lagsdebut 1999, kom till Malmö i sällskap med en YIF-ungdomsledare.

KvP hade riggat en studio i centrum där legendariske fotografen Torbjörn Andersson bad Kim kasta sig med häng i luften mot ett nät och en blinkande stjärnhimmel högt upp i taket. Se resultatet på en fantastisk bild här intill.

 

Handbollens bombare Kim Andersson är vänsterhänte högernian som fyller 35 år i augusti. Han har fortfarande en slägga och ett spelsinne som alla fruktar.

Kim kan, trots skador under karriärens höst, fortfarande avgöra matcher på egen hand.

Så som han gjorde i kvartsfinalen mot Lugi och som han nästan gjorde – med mål plus geniala inspel – i andra semifinalen mot IFK Kristianstad i förra veckan.

Det blir ännu tuffare i kväll när det är dags igen i Ystad Arena för outsidern YIF mot storfavoriten IFK, som leder med 2-1 i matcher.

Då och då kallas lovande fotbollsspelare för "en ny Zlatan", oftast felaktigt överdrivet, eftersom ingen kommer att nå upp på ännu några decennier.

Ursäkta en annan jämförelse, men är det någon bollspelare som skulle hålla för en bedömning på toppnivån så är det Kim Andersson.

Världsfotbollen med Ibrahimovic & Co är på en annan planet. Ändå finns det likheter mellan två stora skånska idrottsmän ur samma generation, det skiljer tio månader mellan dem. Båda har en hel hög av ligaguld, skytteligatitlar, mästerskap och mängder av A-landskamper (Kim 212, Zlatan 116)   

* Zlatan Ibrahimovic, född 1981, med praktfysik som 18-åring: 193 cm och 84 kg.

* Kim Andersson, född 1982, med liknande mått också som 18-åring: 197 cm och 92 kg.

Båda har fram till i dag byggt ytterligare tio kilo muskler på sina Hulken-kroppar.

Kim Andersson toppade med alla åren i Bundesliga- och Champions League-vinnaren Kiel i Tyskland.

Han har 3 CL-guld, 6 tyska ligatitlar, 5 cup- och 4 supercupsegrar, 2 danska ligatitlar och 2 SM-guld med Sävehof.

 

Själv har jag haft nöjet att följa både Zlatans och Kims imponerande avstamp mot världseliten, hur de samtidigt – i början av 2000-talet – så enkelt och självklart kommenterade sina egna lyft mot stjärnhimlen. 

– Jag kan bli hur bra som helst, det är bara att träna. Jag tänker satsa allt, jag är bara i början av min karriär, sa 18-årige Kim Andersson i Kvällspostens "Stjärnskott 2001"-artikeln.

Inget skryt, bara fakta. De fick rätt, både Kim och Zlatan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag