Nanne Bergstrand. Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅNNanne Bergstrand. Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Nanne Bergstrand. Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON

Nanne åter: "Han är bäst i allsvenskan"

Publicerad

Peter Swärdh har fått sparken av Kalmar FF.

Hans ersättare blir Nanne Bergstrand.

Beskedet blev officiellt klockan 10.00 på tisdagsförmiddagen.

– Han kan spelarna utan och innan och han tillhör nog allsvenskans bästa matchcoacher. Han kommer ge spelarna nytt mod och ny energi att ta oss igenom den här hösten, säger KFF:s ordförande Mattias Rosenlund på en presskonferens.

Efter åtta poäng på tolv matcher och en kvalplats i allsvenskan agerar Kalmar FF och sparkar Peter Swärdh efter 2,5 år som klubbens huvudtränare.

Beslutet togs på ett extra inkallat styrelsemöte i söndags kväll och blev officiellt på en presskonferens klockan 10 på tisdagsförmiddagen.

– Det har varit många olyckliga omständigheter som har föranlett detta, men vi har också en otroligt viktig höst framför oss. Vi har spelat 40 procent av matcherna, det återstår 18 matcher och vårt absoluta fokus är att ha tre lag bakom oss. Det är vi helt övertygade om att vi kommer göra med den truppen men vi kände också att Peter Swärdh har ett oerhört tufft utgångsläge med de förutsättningarna att kunna vända detta. Därför tog styrelsen ett beslut i söndags kväll att avbryta samarbetet med Peter Swärdh, säger ordförande Mattias Rosenlund.

 

LÄS MER: "Nanne Bergstrand är inte framtiden för Kalmar FF"

 

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, det var inte det vi hade tänkt. Peter har gjort ett fantastiskt jobb under tiden i Kalmar FF och jag tänker närmast på den hösten vi hade förra året och var tredje bästa laget i allsvenskan och spelat den bästa fotbollen vi gjort på många år. 

Bergstrand tillbaka i KFF

Enligt uppgifter till Kvällsposten blir det ett välbekant ansikte som nu återvänder klubben: Nanne Bergstrand.

61-årige Bergstrand har varit tränare i Kalmar FF i två sejourer tidigare, 1998-1999 och den framgångsrika perioden 2003-2013 då han tog tillbaka KFF till allsvenskan igen och gjorde laget till ett topplag i högsta serien, SM-guldet 2008 och seger i Svenska cupen 2007. Nanne Bergstrand har även varit spelare i Kalmar FF (1981-1982).

Foto: NILS PETTER NILSSON

Efter att ha lämnat Kalmar FF tog Nanne Bergstrand över Hammarby i superettan och förde upp laget i allsvenskan, men efter förra säsongen valde klubben att avsluta Bergstrands kontrakt.

”Läget är så här”

Nu återvänder han till Kalmar FF igen. Kontraktet är på 2,5 år och han håller i sin första träning på onsdagen.

– Det hade varit trevligare att sitta här under andra förutsättningar givetvis, men nu är läget så här. Den här timmen jag varit här så känner man sig hemma rätt så kvickt. Det ska bli väldigt stimulerande att jobba med spelargruppen, säger Nanne Bergstrand på presskonferensen.

https://twitter.com/KalmarFF/status/874538513701711874

Nanne Bergstrand är optimistisk att man ska kunna vända den tunga starten på säsongen och hoppas att hans erfarenhet från klubben kommer underlätta.

– 2009 hade vi en fruktansvärt dålig start, men lyckades kravla oss upp och slutade fyra. Med tanke på att jag känner så många av spelarna går den första tiden mycket snabbare när du varit i föreningen så länge och känner till spelarna så pass.

Den största utmaningen på kort sikt blir att sätta en fungerande spelidé utifrån spelarmaterialet, säger Bergstrand.

– Så att man får ut mest av spelartruppen.

Kan få pengar att värva för

Det kan bli fler förändringar i spelartruppen i form av förstärkningar.

– Vi i styrelsen har gett Thomas en liten påse pengar att ytterligare förstärka laget om vi tycker det är nödvändigt och det är så klart en dialog med Nanne också. Vi ska göra allt vi kan för att rädda vår allsvenska status 2018 och det får kosta lite i så fall, säger Mattias Rosenlund.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag