Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiska satsningen – var kommer miljonerna ifrån?

Freddy Adu har värvats till Österlens FFFoto: © BILDBYRÅN - COP 7
Laget tränarFoto: Österlens FF

Två Malmökillar köper plötsligt på sig ett stort antal dyra travhästar – som de placerar i Rättvik hos en 69-årig tränare som hade planerat att trappa ner. 

Under hösten kliver samma duo in i division-1-klubben Österlens FF med en stor plånbok och en anmärkningsvärd värvning av supertalangen Freddy Adu, som en gång kallades den nya Pelé.  

Vad är det som händer? 

Vilka är investerarna Alexander Huhtinen och James Roselin? 

Varifrån kommer alla miljoner? 

I början av oktober säkrar Österlen FF seriesegern i division 2. Nästa år spelar den lilla klubben, som har sin hemmaplan i Skillinge, i ettan. En omställning som kan vara tuff med betydande större omkostnader men Österlen får plötsligt oväntad hjälp när storsponsorn Sagari Sports kliver in i bilden. 

”Det är nästan som att det här bolaget bara damp ner från himlen och ville samarbeta med oss. Hur ska man kunna tacka nej?” 

Det är Österlens FF:s vice ordförande Filip Lidgren som ställer sig frågan i en intervju med Ystads Allhanda. Några dagar senare värvas Freddy Adu, en amerikansk spelare som en gång stämplades som ”den nye Pelé”.

Alla snackar plötsligt om Österlens FF. Men Kvällsposten ställer sig en annan fråga än Filip Lidgren. Vi undrar helt enkelt: Vad är det som händer på Österlen?

**

För att ta det från början flyttar vi oss till travsporten. Det är här Sagari Stables på kort tid blivit ett av sportens mest storsatsande travstall med över 30 hästar, varav flera välstammande i miljonklassen.  

Här är också frågorna desto fler. Flera insatta personer som Kvällsposten pratar med säger att ”folk undrar varifrån pengarna kommer” och kan egentligen Sagari-duon något om travsport?

Men det är få som öppet vill lufta sitt tvivel. 

”Du får inte använda mig i det här”, konstaterar en stor travprofil. 

En annan säger: 

– Man drar allmänt öronen åt sig när någon man inte hört om köper hästar för miljoner. Det är den konklusionen som jag har gjort. Man hajar till. 

Två samarbeten för – till synes – en skakig tillvaro. 

Hästarna som placerats i träning hos den framgångsrika skånska travfamiljen Kolgjini, pappa Lutfi och sonen Adrian, flyttas plötsligt. 

Lutfi Kolgjini är fåordig. 

– De passade inte in i vårt system, säger han och tillägger: 

– De är nya, färska hästägare.

Oväntat tränarval

I slutet av sommaren avbryts också ett nyss påbörjat samarbete med travprofilen Linn Andersson, som marknadsförts som stallets rådgivare. 

– Inga kommentarer, du får prata med min advokat, hälsar hon. 

Advokaten hänvisar å sin sida till klientsekretess. 

I dag är Sagari Stables 31 hästar fördelade mellan Leif Witasp och hans döttrar Kajsa Frick och Katrin Frick i Rättvik. Ett i travkretsar högst oväntat tränarval. 

Leif Witasp, 69, berättar själv att han blev överraskad när Alexander Huhtinens pappa – som följt honom genom åren – plötsligt ringer en kväll och frågar om han kan träna hästarna. 

– De är friska fläktar och de har sina idéer men det ska vi försöka lösa tillsammans. Det kan hända mycket över en natt med dem, säger Leif. 

Leif Witasp.Foto: TARZAN

**

Sagari Sports har i dag främst tre ben – trav, fotboll och e-sport. Bolaget bildades 2019 och ägs till 100 procent av Victoria Invest där Alexander Huhtinen är styrelseordförande och James Roselin är vd. 

– Det är ett roligt ungt företag, som brinner för människan genom hela investmentbolaget och hela vägen ner. Vi säger att vi ska investera i ett tidigt skede med potential att bli något riktigt, riktigt bra. Hög risk men bra uppsida, berättar Alexander Huhtinen. 

Nästan alla bolag som Alexander Huhtinen och James Roselin är involverade i är nystartade från förra året. Ett bolag som säljer leksaker bildades 2018. Att de är nystartade gör att det är svårt att få större insikt i bolagen.  

År 2016 hade Huhtinen en taxerad inkomst på 214 000 och Roselin på 72 500. Motsvarande siffror för 2019 är 2 253 400 och 1 298 300.  

Alexander har tidigare jobbat på det sydsvenska bolaget Virtway Invest, vars metoder Svenska Dagbladet har rapporterat om

Finansinspektionen har också två ärenden på Victoria Invest. En förfrågan huruvida Victoria Invest har tillstånd från Finansinspektionen och ett anonymt tips som gör gällande att de ”arbetar på ett sätt som inte lämpar sig för den svenska finansmarknaden”

Investerat besparingar 

Alexander Huhtinen är tillbaka i tiden dömd för totalt 39 bedrägerier. 

– Jag var ung och dum, annars vill jag inte kommentera det mer. Mycket hinner hända, man mognar och tar tag i saker. Alla kan trampa snett någon gång, säger han.  

Varifrån kommer pengarna till storsatsningarna i framför allt travet och fotbollen i dag? 

– Från början är det jag och James som har investerat större delen av våra besparingar som vi har jobbat ihop under våra karriärer som säljare och nu har vi ett stort nätverk av investerare i ryggen, säger han. 

Det är stora summor – har ni haft bolag innan?

– Det är ingenting jag vill kommentera i telefon. Nej det känner jag inte för, det hör inte hit liksom, pengar och sånt.

– Jag har svarat i flera tidningar, det är som sagt invester.... Jag blir irriterad på sådant där, kommer hela tiden, Victoria Invest investerar i Sagari AB, Victoria äger Sagari till 100 procent.  

Hur fungerar Victoria invest? 

– Det är ett investmentbolag som investerar i både börsnoterade och onoterade bolag.

Varför tror du att ingen vill eller vågar prata om er? 

– Vi säger ju inte så mycket själva så det är väl dumt att spekulera, spekulationer kommer man ingenstans med och vi är rätt tysta nu för tiden själva. Vi har andra satsningar som är större och viktigare utanför sporten. 

Men många som Kvällsposten har pratat med tycker satsningarna är märkliga – vad tänker ni om det själva? 

– Nej, jag tänker inte så mycket på det. Man har rätt att tycka och tänka som man vill och det är väl fantastiskt. Det är bra att de tycker, hellre att de tycker någonting än att de inte tycker något. 

Vad hände med samarbetet med Linn Andersson? 

– Där finns väl inte så mycket att kommentera. Linn är fantastisk och otroligt kompetent men vi var kanske inte redo för det just då. 

– Där är inga hard feelings utan allting är bra. Vi hoppas att det kommer gå bra för Linn för vi tycker hon är otroligt duktig. Helst vill jag inte ha med det. 

Ligger ni i konflikt? 

– Absolut inte. 

Nytt samarbete med ”Ludde”

Och samarbetet med Lutfi Kolgjini? 

– Vi har fortfarande en väldigt god kontakt med Ludde och flera av hästarna har vi köpt av honom. Vi trivdes väldigt bra där, men just när vi var där så var vi kanske inte redo för att vara i ett så stort tävlingsstall med den erfarenheten, men man lär sig och utvecklas hela tiden. 

När Kvällsposten pratar med James Roselin strax innan publicering berättar han dock att situationen har ändrats med Lutfi Kolgjini och att de har inlett ett samarbete på nytt där tanken är att Lutfi ska fungera som rådgivare och ta över en del av hästarna. 

Kvällsposten har därefter varit i kontakt med Lutfi Kolgjini som bekräftar det nya samarbetet. 

– De ringde för några veckor sedan och bad om min rådgivning. Det har aldrig varit några hard feelings, säger travprofilen nu. 

Lutfi Kolgjini.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

** 

Vi återvänder till Österlen. På onsdagen kommer nyheten om att sportchefen Malik Sesay som var med och värvade Freddy Adu lämnar Österlen. Malik Sesay tillträdde tidigare i höstas, efter att Sagari kommit in i bilden. 

Ordförande Tom Ekström är fåordig om brytningen. 

– Det är ingenting som vi kommenterar. Vi har tagit det beslutet i föreningen. Vi har bytt ut honom. 

Var det någon konflikt eller skiljaktighet? 

– Nej, det var lite skiljaktigheter men inga större grejer. Vi låter det vara nu. Det är ingenting att skriva om. 

När ansluter Adu till klubben? 

– Det är inte klart, kanske slutet på november. Vi diskuterar med honom. 

Vem betalar Adus lön? 

– Det kommenterar vi inte heller. Det har inte andra med att göra. Vi får se när han kommer hit. 

I Malik Sesays ställe kommer Alexander Huhtinen nu själv gå in och hjälpa till i klubben. När Kvällsposten tidigare har pratat med ordföranden Tom Ekström har han på frågan om klubben fått några löften svarat att det är en långsiktig satsning. 

Det har också sedan satsningen offentliggjordes talats om att nå superettan inom något år och på sikt bli ett allsvenskt lag. 

– Det är roligt att de kom och anmälde sig själva. Vi är tacksamma, det är ett nytt företag. Kul att de vill satsa på ett lag på Österlen, säger Tom Ekström.