Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen bakom Felix Rosenqvists succéresa

Felix Rosenqvist under de tidiga racingåren i Kina.
Foto: Privat / Privat
Felix Rosenqvist är förste svensk att vinna ett IndyCar–lopp sedan Kenny Bräck 2002.
Foto: INDYCAR
Jubel efter segern i Road America.
Foto: JOE SKIBINSKI / INDYCAR
Rosenqvist kör för toppteamet Chip Ganassi.
Foto: WALTER G ARCE SR / CHIP GANASSI RACING
Foto: Privat / Privat

Felix Rosenqvist såg genom sin seger i Road America till att bli första svenska loppvinnare sedan Kenny Bräck 2002. 

Men vem är egentligen racerföraren från Värnamo, och varför flyttade han till Kina som 15–åring?

– Han har fått försaka väldigt mycket, säger hans mamma Kicki Rosenqvist.

För gemene man är Felix Rosenqvist mest känd som Indycar–förare och nybliven Road America–vinnare som förste svensk sedan Kenny Bräck tog segern i Champcar 2002. 

29–åringen från småländska Värnamo började dock sin idrottskarriär som utförsåkare – slumpen och tillfälligheter gjorde att det till slut blev racingen som blev hans kall.

Kvällsposten når Kicki Rosenqvist, mamma till Felix och sonens största supporter, när hon befinner sig på semester i Frankrike. Hon berättar om hur och varför valet blev som det blev:

– Det stod egentligen mellan skidor och gokart. Han tävlade i slalom länge, men när en kompis hade en gokart till salu så köpte vi den och Felix fastnade direkt. Han släppte utförsåkningen och körde gokart fram tills att han fyllde 14 – han tävlade mycket utomlands, framför allt i Italien, vilket man var tvungen att göra för att kunna satsa ordentligt. Vid 15 års ålder klev han över till formelbilarna, och på den vägen är det, säger Kicki Rosenqvist. 

Grunden lades under tiden som gokartförare.
Foto: Privat / Privat

Utförsåkning och motorsport är ju två individbaserade sporter. Var han inte mycket för lagspel?

– (skratt) Nej, det skulle jag inte påstå. Han spelade fotboll som barn, men det var inte hans grej alls. 'Jag får ju inte bollen så mycket', minns jag att han klagade på. Man visste tidigt att det skulle bli en idrott där han själv fick styra och bestämma över sin egen prestation – vinnarskallen har ju alltid varit där, oavsett om det gäller racing eller femkamp. Det kunde vara sura miner om han inte vann, säger Kicki Rosenqvist och skrattar.

Mamma Kicki Rosenqvist berättar om sonen Felix väg till eliten.
Foto: Privat / Privat

Flyttade till Kina som 15–åring

En målmedveten och talangfull Felix Rosenqvist märkte snabbt att talangen fanns där, men att förutsättningarna för att nå världseliten fanns på andra platser än hemma i Värnamo. Kort efter sin 15:e födelsedag ställdes han inför ett svårt val – stanna hemma med familj och kompisar, eller satsa på karriären genom en flytt till kinesiska Shanghai. 

Det blev det sistnämnda – kvar i Småland fanns familjen med en lugn Kicki Rosenqvist i spetsen.

– Han var extremt fokuserad redan då och visste vad han ville. Visst, det är kanske inte skitkul att sitta i Shanghai som 15-åring utan att kunna språket eller att ha något socialt liv, men han visste att det var det som krävdes just då. Han bodde tillsammans med en stallkamrat, och jag märkte på dem båda att de mognade oerhört snabbt, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att flytten stärkte Felix mentalt på väldigt många sätt. Redan när han åkte var han medveten om vad han gav sig in på, men det har härdat honom oerhört och hjälpt honom att både komma till och behålla sin plats på den nivån han tävlar i dag.

Du låter väldigt stolt.

– Han har fått försaka väldigt mycket, ska man veta. Skola, kompisar… Hela familjen har varit otroligt stöttande från dag ett och aldrig tvingat honom till någonting. Vi har ett väldigt starkt familjeband och hörs i princip dagligen, säger Kicki Rosenqvist.