Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabotage skakade den danska motorfesten

I helgen gick Copenhagen Historic Grand Prix av stapeln. Bilden är från 2017 års upplaga.
Foto: Henrik Sorensen/Colourbox
I helgen gick Copenhagen Historic Grand Prix av stapeln. Bilden är från 2017 års upplaga.
Foto: Henrik Sorensen/Colourbox

Copenhagen Historic Grand Prix lockade i helgen fler besökare än någonsin tidigare.

Men en skandal skakade den danska motorfesten.

– Det är någon från den innersta kretsen som ligger bakom, säger John Nielsen, teamchef på Team Flexlease, till Ekstrabladet.

I helgen gick Copenhagen Historic Grand Prix av stapeln i den danska huvudstaden, och motorfesten beskrevs i många artiklar som en stor succé. Fler besökare än någonsin tidigare ska ha besökt evenemanget.

Men man skakades också av en riktig skandal. Någon försökte sabotera för arrangören och gjorde det genom att sätta människors liv på spel. 

"Ingen vågar ens tänka på vad som kunde skett om sabotaget inte hade uppdagats", skriver Ekstrabladet och berättar vad som skedde.

Kunde slutat illa

Någon hade varit framme och tagit sönder delar av bilarna samt ändrat på flera inställningar. Enligt uppgift ska förövarna ha skruvat på stötdämpare, lättat på tändstiften och stuckit hål på slangar till servostyrningen.

Hade detta inte upptäckts i tid hade konsekvenserna blivit förödande. Bilarna som utsatts för sabotaget skulle vara med i Danish Thundersport Championships, en tävling där bilarna uppnår en topphastighet på 230 kilometer i timmen. Detta är också en tävling där banan ringas in med hjälp av stora cementblock, och där en krasch hade varit livsfarlig.

"Detta är inget pojkstreck"

Attentatet var inte riktat mot ett specifikt team. Både Team Flexlease, Magnussen Racing Experience och STARK Racing var bland de utsatta.

– Det här rör sig inte om pojkstreck. Detta är gjort av en eller flera personer som vet vad de håller på med. Det gör det hela ännu värre, det är gjort av någon i den innersta kretsen, säger John Nielsen, teamchef på Team Flexlease, till Ekstrabladet.

Nielsen berättar också att samtliga racingteam har dränerat sina bensintankar då de inte kan vara säkra på i fall någon hällt i något i bensinen. 15 vakter har hyrts in för att beskydda bilarna.