Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättesumman som krävs för formel 1 i Köpenhamn

Foto: ANDREW BOYERS / REUTERS BILDBYRÅN
Formel 1-cirkusens toppnamn Chase Carey.
Foto: / REUTERS / BILDBYRN

Toppmötet ska bana väg för en formel 1-tävling i centrala Köpenhamn.

Men smakar det så kostar det – minst en halv miljard kronor krävs för att F1-loppet ska bli verklighet.

– I dag ser projektet mer realistiskt ut än jag trodde i början, säger initiativtagaren Lars Seier Christensen till Ekstrabladet.

Kvällsposten har tidigare berättat om planerna för ett formel 1-lopp mitt i centrala Köpenhamn till 2020.

Den här veckan kan nya steg tas mot att förverkliga idén.

Under onsdagen är chefen för formel 1, Chase Carey, i den danska huvudstaden för möte med borgmästaren Frank Jensen och danske finansministern Brian Mikkelsen. 

Ekstrabladet skriver att F1-ägarna Liberty Media gillar tanken på ett lopp i Köpenhamn och de vill även utöka tävlingskalendern i Europa där F1-publiken är störst.

Kostnaden: Halv miljard

De politiska diskussionerna väntas dra igång först under våren, men  redan nu står det klart hur dyr affär det blir att ha ett F1-lopp i Köpenhamn.

Enligt Ekstrabladet handlar det om minst en halv miljard kronor.

Bara under det första året skulle det kosta någonstans mellan 400 och 650 miljoner kronor i kostnader för infrastruktur (allt från ny asfalt till hinder) och betalning till F1-ägarna Liberty Media. Därefter beräknas kostnaderna minska med 20 procent de följande åren. Offentliga medel kommer vara ett måste för att förverkliga projektet.

Populärt bland svenskar

På intäktssidan finns sponsorer – och publiken.

Drygt 107 000 åskådare, fördelat på 29 läktartribuner, förväntas dra in drygt 330 miljoner kronor i intäkter för tävlingen. Och man räknar inte med några problem att sälja alla biljetter. Bara från närliggande länder som Sverige och Tyskland men även Finland och Nederländerna väntas 60 000-65 000 åskådare komma.

– I dag ser projektet mer realistiskt ut än jag trodde i början. Några utgifter ser mindre ut än förväntat och det är fler intäkter än vi trodde, säger en av initiativtagarna Lars Seier Christensen.

Normalt sett skriver arrangörer på för F1-tävlingar under femårsavtal, men Köpenhamn uppges vilja börja med ett treårigt avtal.