Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURESFoto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
 Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURESFoto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
 Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Mordasini: "Insåg att jag måste ta det lugnt"

Publicerad

Charlotte Mordasini bröt nacken när hon hoppträngde en yngre häst i mars, ändå trodde hon att EM i augusti kunde bli verklighet. 

Nu ser det dock annorlunda ut för landslagsryttaren som följer Falsterbo horse show från läktaren.

– Jag fick inse att jag måste ta det lugnt, säger hon.

I april trillade landslagsryttaren Charlotte Mordasini, 28, av en häst i samband med en hoppträning på anläggningen hemma i Frankrike och fick en fraktur i nacken. 

Mordasini, som var reserv i OS förra året, sa under våren att hennes EM-hopp fortfarande var vid liv. 

Under Falsterbo horse show är hon på plats, men utan ridkläder.

– EM kommer inte att hända. Jag var för optimistisk. Jag var lite besviken först, men jag måste också tänka på mig själv som lyckligt lottad, att det inte var värre, säger hon.

Charlotte Mordasini har återhämtat sig fysiskt, och rider och hoppar på hemmaplan. 

– Det känns bra, men det är bara det att det kommer att ta längre tid än väntat att ta mig tillbaka till tävlingsbanorna. Jag trodde att det skulle gå väldigt fort, nu måste jag vara tålmodig, säger hon. 

Hon berättar att hon gjort några tävlingar efter olyckan, men att hon fick backa tillbaka ett steg.

– Det gick inte bra och fick inse att jag måste ta det lugnt. Det var inte så att det gick jättedåligt, men inte så bra som det brukade gå. Jag får träna och rida mer hemma och så småningom kommer jag tillbaka. 

"Jag känner mig inte rädd"

Mordasini tror själv att hon tappat självförtroendet efter olyckan.

– Jag känner inte att jag är rädd, jag känner mig bra, men jag rider som om jag hade tappat självförtroendet, säger hon.

Hästen som hon red vid olyckan, en nyare och yngre häst, har hon dock inte hoppat upp på än.

– Nej, min pojkvän Mark rider honom. Jag är lite rädd för att rida honom, nu försöker jag gå till honom varje dag i boxen, klappa honom, och bli vän med honom igen, säger hon och tillägger

– Jag är säker på att jag kan rida honom, men att hoppa med honom kommer ta lite längre tid. 

Målet: Miebello i EM

Pojkvännen, irländaren Mark McAuley, tävlar däremot på Falsterbo horse show. En av hästarna han rider är Charlottes Miebello, som hon köpte av svenska ryttaren Johan Lundh i början av 2016.  

– Han har ridit honom sedan jag skadade mig. Det går väldigt bra för dem. Jag och Miebello gjorde en del bra saker ihop, men det är uppenbart att det var ett klick mellan dem när Mark tog över, en supermatch, säger Charlotte.

Målet är att Mark McAuley ska rida EM på Miebello. Sedan säger Charlotte att de får se om hon överlåter hästen helt åt Mark. 

Charlottes bästa häst Romane du Theil kommer hon dock behålla själv. 

– När jag började hoppa igen behövde hon vila, så det var lite otur. Nu är hon bra och ska börja hoppa igen. Jag är säker på att vi kommer tillbaka, bara det att det tar lite mer tid.

Relaterade ämnen
Lotten Engbom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag