Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Var inte alls roligt – jag längtade hem”

Foto: UFC / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIPA USA/IBL

Under det pandemipräglade fjolåret fick hon fylla på sitt UFC-bagage med dubbla segrar.

Nu blickar den Helsingborgsbördige MMA-stjärnen Pannie ”Banzai” Kianzad, 29, fram mot ett nytt år, med nya stormatcher.

– Jag är inte på toppen. Men jag känner att jag går in i min prime, säger hon.

I och med segern mot Sijara Eubanks den 19 december i partystaden Las Vegas har Panine ”Banzai” Kianzad plockat hem tre raka segrar i UFC. 

Hon är numera rankad som sexa i sin viktklass ”bantamweight” – men vet inte riktigt när hon kan få nästa chans att klättra ytterligare på rankingstegen.  

– Vi väntar lite och ser hur det går med matcherna som kommer snart. Grejen är att vår viktklass inte kryllar av folk och några är skadade, andra är borta och några är uppbokade. Man kan inte riktigt boka om man inte vet vem kan kan möta, berättar Pannie, som är hemma i Skåne igen sedan den 28 december.

Förutom stormatch blev det även lite julfirande på andra sidan Atlanten. 

Hur var det i USA annars då förutom fajten, var det en rolig resa? 

– Nej, det var inte alls roligt i USA. Allting var stängt, det blev inte alls som vi trodde. Jag längtade faktiskt hem. Jag hoppas på något annat än USA nästa gång, kanske Abu Dhabi.

”Jag är inte på toppen” 

När det kommer till kampsportsschemat för år 2021 hoppas Pannie Kianzad att saker och ting börjar klarna framåt våren, runt mars eller april. Under ett helt vanligt år går hon allra helst mellan tre och fyra matcher.

Samtidigt blev 2020 som bekant en annorlunda historia. 

Pannie fick nöja sig med två tillställningar: dels mot Bethe Correia i juli och dels mot Sijara Eubanks.

Båda matcherna slutade med skånsk seger.

– Jag är inte på toppen, men jag känner att jag går in i min prime. Det ska jag också göra eftersom jag är 29. Kvinnor går in i sina bästa år runt 29 - 30, så jag antar att det blir nu för mig. Jag blir bättre och bättre och jag känner skillnad efter varje match, konstaterar Pannie.

Hur många matcher kan du ha kvar innan det kan bli en titelmatch? 

– Jag vet inte riktigt, det är svårt att säga. Det finns några tjejer som vunnit lika mycket som mig. Sedan beror det också på vem man vinner mot. Det spelar in när och vem man går matcher mot. 

– Det är kanske tre – fyra till som jag behöver vinna för att det ska bli en titelmatch. Men det handlar också om vilka som är före mig. Det där är faktiskt en knepig fråga, fortsätter Pannie.

Men du kom väl närmre nu när du vann i Las Vegas?

– Ja, definitivt och det gör man efter varje vinst. Speciellt när man vinner mot folk som är högre rankade än sig själv. Det är kul, det bådar gott. 

UFC och beryktade Fight Island.
Foto: UFC / BILDBYRÅN

Hoppas på comeback på Fight Island

När Pannie Kianzad besegrade Bethe Correia i somras gjorde hon det på beryktade Fight Island. En privat ö som UFC bokade upp för att kunna arrangera internationella galor – trots den pågående pandemin.

Och när det väl blir dags för säsongen 2021 att utkristalliseras hoppas ”Banzai” att det dyker upp en ny match på Fight Island i hennes kalender.

– Jag hoppas nästa match blir på Fight Island, nu kommer det ju dit publik för första gången också. Det är bara en liten publik och det har redan blivit utsålt, säger hon.

Ska du aldrig få någon fajt på hemmaplan?

– Alltså, med tanke på att vi inte kommit till Sverige än så vet jag inte. Men antagligen kommer jag säkert få fajtas på hemmaplan, om vi kommer dit. Jag har inte tänkt på om jag ens vill gå en match i Sverige. Men vi får se...

Gör inhopp inom vården

Redan i mitten på oktober satte Pannie Kianzad bläcket mot papperet och skrev under ett nytt kontrakt med UFC.

I grund och botten säkrar kontraktet nya matcher för den Helsingborgsbördige MMA-stjärnan. Men avtalet innebär också att Pannie kan ha just träning som sin heltidssysselsättning.

Men visst finns det även tid för annat. 

– Jag har jobbat inom vården väldigt länge innan, så ibland går jag in och gästar där. Jag har jobbat som ordningsvakt i några år också, men det var för ett några år sedan när jag bodde i Helsingborg.

– Så jag hoppar in i vården ibland när jag känner för det. Men jag fokuserar mest på min träning och min återhämtning, avslutar Pannie.